VM-kval: Estland – Turkiet

Turkiet spelar på fredagskvällen en av sina två avslutande matcher i kvalet till VM i Brasilien nästa sommar och har efter en dålig start på VM-kvalet, tack vare de två segrarna mot Andorra och Rumänien i september efter att Fatih Terim för tredje gången tagit över som förbundskapten för det turkiska landslaget, goda chanser att kvalificera sig minst till playoff som en av de bästa grupptvåorna och spela två direktavgörande matcher, hemma- och bortaplan i november.

Men för att Turkiet ska kunna uppfylla målet så krävs det maximalt pott i de två återstående matcherna, mot Estland på fredagskvällen och mot Holland på hemmaplan på tisdagskvällen samtidigt som Turkiet behöver hjälp med resultatet i de andra matcherna.

Tabellägget i gruppen ser ut på följande vis inför de två sista omgångarna;

  1. Holland, 22 poäng, +20
  2. Ungern, 14 poäng +6
  3. Turkiet, 13 poäng +7
  4. Rumänien, 13 poäng, +1
  5. Estland, 7 poäng, -10
  6. Andorra, 0 poäng, -24

Om Turkiet vinner sina två sista matcher i VM-kvalet så blir poängutdelningen 19 poäng vilket även troligen Rumänien kommer att hamna på då de möter Andorra och Estland i sina två sista matcher.

Med tanke på att målskillnaden samt antalet gjorda mål kommer efter poängutdelningen om hur man ska skilja länderna åt ifall de hamnar på samma poäng (Läs mer här) så är det viktigt att Rumänien inte gör allt för många mål på Andorra och Estland samtidigt som Turkiet själva förbättrar sin målskillnad i matcherna mot Estland och Holland.

Dessutom så har Ungern fortfarande allting i sina egna händer och om Ungern skulle vinna sina två avslutande matcher mot Holland på bortaplan och Andorra på hemmaplan så spelar det ingen roll hur många mål både Turkiet och Rumänien gör i sina matcher.

För att Turkiet ska ta sig förbi Ungern så krävs det att Ungern tappar poäng och det ska då ske i deras bortamatch mot Holland på fredagskvällen då det är inte så troligt att laget tappar poäng mot Andorra på hemmaplan.

Turkiet kan även ta sig förbi Ungern och komma förbi Rumänien med andra resultat men för att inte krångla till sin situation ännu mer bör man avsluta VM-kvalet med två raka segrar och hoppas på att Ungern tappar poäng mot Holland samt att Rumänien inte gör många mål samtidigt som Turkiet sätter dit några själv.

Turkiet och Estland har tidigare mött varandra sju gånger genom historien, tre gånger i tävlingssammanhang och fyra gånger i träningsmatcher med utgången 4 segrar och 3 oavgjorda med målskillnaden 15-4.

Fatih Terim samt mittfältaren Mehmet Topal deltog under torsdagskvällen i presskonferensen inför matchen mot Estland och Terim sa då att Turkiet inte har råd med någon poängtapp utan att han och spelarna tillsammans ska göra allt i sin makt för att vinna men betonade samtidigt också att det inte endast räcker med att Turkiet vinner utan man måste också hoppas på rätt resultat i de andra matcherna.

Mehmet Topal berättade i sin tur om att stämningen i landslagstruppen är på topp och att han tillsammans med sina lagkamrater hoppas på att ta sig hela vägen till VM i Brasilien nästa sommar.

Estland – Turkiet
Nionde omgången, VM-kvalet
Plats: A Le Coq arena (Tallin)
Avspark: 20.30 (svensk tid)
Domare:
Nicola Rizzoli (Italien)
Kanal:
Star TV (Turkiet), NTVSpor.net (Turkiet)

Preliminära startelvor
(Turkiets startelva är bekräftad.)

Estland: Parejko, Jaager, Klavan, Kruglov, Piiroja, Vunk, Lindpere, Dmitrijev, Vassiljev, Anier, Ojamaa
Förbundskapten: Tarmo Rüütli

Turkiet: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ömer Toprak, Caner Erkin, Gökhan Töre, Selcuk Inan, Mehmet Topal, Arda Turan, Burak Yilmaz, Umut Bulut
Förbundskapten: Fatih Terim