VM-kval: Turkiet – Holland

Turkiet fick under ledning av förbundskaptenen Abdullah Avci en mycket dålig start i VM-kvalet med endast 7 poäng på 6 matcher vilket helt klart försämrade landet chanser att nå mästerskapet i Brasilien nästa sommar men efter Fatih Terims ankomst så har Turkiet vunnit tre raka matcher med målskillnaden 9-0 vilket har väckt ett nytt hopp hos både spelarna- och fansen.

På tisdagskvällen spelar Turkiet den sista matchen i gruppspelet mot Holland på hemmaplan i ett fullsatt, kokande Sükrü Saracoglu stadion i Istanbul där endast en sak gäller: Seger!, samtidigt som resultatet i Rumäniens hemmamatch mot Estland måste gå Turkiets väg.

Förutsättningar för avancemang till playoff
Turkiet kan givetvis komma tvåa i gruppen även med både en förlust eller ett oavgjord resultat men att tro/hoppas på att Rumänien och Ungern ska göra detsamma i deras hemmamatcher mot Estland respektive Andorra är mycket, mycket långsökt och därav är tre poäng oerhört viktigt för Turkiets del i matchen mot Holland samtidigt som den största konkurrenten Rumänien som troligtvis kommer att besegra Estland inte får vinna med alltför många mål.

Läs mer om vad som gäller här!

Turkiet har just nu 16 poäng och +9 samtidigt som Rumänien också har 16 poäng men +5.

Om två lag hamnar på samma poäng så gäller målskillnaden och båda lagen även skulle hamna lika där gäller antalet gjorda mål och där har Rumänien en liten fördel med 17 gjorda mål mot Turkiets 16.

Om Rumänien hamnar på samma slutpoäng- och målskillnad som Turkiet i en sluttabell så betyder det att laget har gjort fler gjorda mål och hamnar därmed före i tabellen.

Inför avspark
Turkiets förbundskapten Fatih Terim kommer med största sannolikhet att ställa upp med samma startelva som han har gjort sedan han tog över förbundskaptensjobbet med ett undantag och det är att avstängde Caner Erkin ersätts av troligen Hasan Ali Kaldirim som vänsterback.

I Terims första match i hans återkomst som förbundskapten mot Andorra så spelade Nuri Sahin istället för Selcuk Inan och förutom dessa två förändringar så har startelvan i övrigt sett ut likadant i de tre senaste matcherna.

Startelvan

Volkan Demirel

Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim

Gökhan Töre, Selcuk Inan, Mehmet Topal, Arda Turan (K)

Burak Yilmaz, Umut Bulut

Fatih Terim sa på presskonferensen under måndagen om att han tillsammans med sina spelare redan är i Brasilien i sina hjärtan men skillnaden är stor mot verkligheten. Terim berättade att spelarna är laddade inför matchen och de ska göra allt för att vinna inför fansen och just vikten av tre poäng kommer också innebära riskfyllt spel.

Hans kollega i Hollands landslag, Louis Van Gaal sa att de trots att avancemanget till VM redan är klart har rest till Turkiet för att vinna och på så vis försvara Turkiets chanser att nå playoff.

Flera spelare riskerar avstängningar
Sex spelare i Turkiets landslag riskerar avstängning i en eventuell playoff-match i november: Volkan Demirel, Semih Kaya, Hasan Ali Kaldirim, Ömer Toprak, Arda Turan och Burak Yilmaz.

Festlig atmosfär på läktarna
I vanliga fall när Turkiet spelar landskampsmatcher så händer det att många supportrar kommer till matcherna iklädda i sina favoritlags tröjor vilket är acceptabelt men Fatih Terim hade en önskan efter segern mot Estland i fredags om att alla som ska komma till matchen mot Holland på tisdagskvällen ska lämna sina klubbtröjor hemma och ta på sig sina landslagströjor istället.

Dessutom rapporteras det om att en hel del turkiska flaggor kommer att delas ut till åskådarna innan avspark för att höja atmosfären på läktarna. Sükrü Saracoglu stadion kommer med stor sannolikhet att koka inför- och förhoppningsvis även under matchen när en av tidernas viktigaste matcher i turkisk fotboll kommer att spelas.

Turkiet – Holland
VM-kvalet, tionde omgången
Plats: Sükrü Saracoglu stadion (Istanbul)
Avspark: 20.00 (svensk tid)
Domare: Olegario Benquerenca (Portugal)
Kanal: TV 4 Sport (Sverige), Star TV (Turkiet), NTVSpor.net

Preliminära startelvor

Turkiet Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim, Gökhan Töre, Selcuk Inan, Mehmet Topal, Arda Turan (K), Burak Yilmaz, Umut Bulut
Förbundskapten: Fatih Terim

Holland Vorm, Janmaat, Vlaar, Martins Indi, Blind, Strootman, Claise, Sneijder, Robben, Van Persie, Lens
Förbundskapten: Louis Van Gaal