DERBY: Fenerbahce – Besiktas

På lördagskvällen är det ännu en gång dags för ett storderby i turkiska ligan, Süper Lig, när serieledarna Fenerbahce tar emot ligatrean Besiktas inför ett fullsatt Sükrü Saracoglu stadion på Kadiköy.

Historik/inbördes möten
Klubbarna har sedan det första mötet den 28e november 1924 då Fenerbahce gick segrande ur matchen med 4-0 mött varandra 334 gånger som har resulterat i 126 segrar för Fenerbahce, 122 segrar för Besiktas och 86 oavgjorda matcher med målskillnaden 457-422 i Fenerbahces fördel.

Sedan ligastarten 1959 så är statistiken följande: 42 segrar för Fenerbahce, 37 segrar för Besiktas och 35 oavgjorda matcher med målskillnaden 124-122 i Fenerbahces fördel.

I de 9 senaste matcherna lagen emellan så har Fenerbahce vunnit 5 gånger, Besiktas 2 gånger medan 2 matcher har slutat i oavgjord.

Det är två lag i bra form som möter varandra på lördagskvällen. Fenerbahce, som toppar tabellen i Süper Lig inför den 13e omgången med 31 poäng, har under sina 10 senaste tävlingsmatcher (alla i ligaspelet) vunnit 9 matcher och spelat 1 oavgjord med målskillnaden 25-9 medan Besiktas, som ligger på tredjeplats i tabellen med 24 poäng, har vunnit 3 gånger och spelat oavgjord 3 gånger på sina 6 senaste tävlingsmatcher (alla i ligaspelet) med målskillnaden 10-4.

Förutsättningarna inför avspark
Med tabelläget i fokus och inför vinteruppehållet i ligaspelet på ett par veckor som väntar om en månad så har Besiktas betydligt mer att förlora jämfört mot Fenerbahce i jakten på ligaguldet precis som utgångsläget var i det senaste storderbyt i ligan mellan Fenerbahce och Galatasaray. Då hade Galatasaray en chans att minska avståndet ner till 3 poäng upp till Fenerbahce men Fenerbahce vann och avståndet ökade till 9 poäng istället.

Utgångsläget på lördagskvällen är densamma. Om Besiktas vinner så minskar avståndet mellan klubbarna till 4 poäng men om Fenerbahce skulle vinna så ökar avståndet till 10 poäng. Med andra ord så är det mycket viktiga poäng (som kan bli guldviktiga i slutet av säsongen) som står på spel.

Lagen
Ingen av tränarna, varken Ersun Yanal i Fenerbahce eller Slaven Bilic i Besiktas förväntas göra några större förändringar inför derbymatchen på lördagskvällen utan kommer att fortsätta i stora delar med samma startelvor som under de senaste veckorna.

Hos Fenerbahce kommer den största skillnaden jämfört mot den senaste matchen mot Medical Park Antalyaspor att göras på mittfältet där Emre Belözoglu pga skada inte kommer att spela och Cristian Baroni stå över pga utländska spelarkvoten. I deras platser kommer istället Mehmet Topal och Raul Meireles att spela. Det kan även bli så att Emmanuel Emenike startar istället för Pierre Webo i anfallet men där ser Webo ut att bli första valet inför matchen.

Och hos Besiktas förväntas den enda skillnaden jämfört mot den senaste ligamatchen mot Torku Konyaspor bli att Serdar Kurtulus lämnar plats åt Ramon Motta som är tillbaka efter avstängning i startelvan.

Spelare som missar derbyt
Ingen spelare i respektive lag är avstängda inför derbyt men Fenerbahces mittfältare Emre Belözoglu och Besiktas franske mittback Julien Escude är skadade. Förutom dessa två så kommer även fyra spelare i vardera lagen att missa derbyt pga den utländska spelarkvoten. I Fenerbahce kommer det troligen att bli Joseph Yobo, Michal Kadlec, Samuel Holmén samt Cristian Baroni och i Besiktas kommer det troligen att bli Pedro Franco, Dentinho, Filip Holosko samt Escude. Lägg därtill också att Ibrahim Toraman och Sezer Öztürk är fortsatt avstängda från Besiktas’ A-lag efter att ha bråkat på en träning för flera veckor sedan.

Följande spelare har dragit på sig tre gula kort under säsongen och riskerar att missa nästa ligamatch: Caner Erkin samt Egemen Korkmaz i Fenerbahce och Ersan Gülüm, Necip Uysal, Veli Kavlak, Oguzhan Özyakup samt Manuel Fernandes i Besiktas.

Information: Om någon av ovanstående spelare drar på sig ett gult kort så missar man automatiskt nästa match i turkiska ligan men om någon spelare får rött kort i derbyt så blir denne spelare automatiskt avstängd i nästa tävlingsmatch med tanke på att det väntar matcher i turkiska cupen både för Fenerbahce samt Besiktas under den kommande veckan. Dvs om t.ex. både Caner och Fernandes skulle dra på sig ett gult kort i derbyt så blir dessa inte avstängda i den kommande cupmatchen utan i nästa ligamatch.

Inga bortafans
Precis som i derbymatcherna (bortsett från Besiktas – Fenerbahce och Fenerbahce – Besiktas under det vanliga ligaspelet säsongen 2011/12) under de senaste åren mellan Turkiets största klubbar så kommer inga bortasupportrar att finnas på plats Sükrü Saracoglu stadion under lördagskvällen efter ett beslut som togs 2011.

Fenerbahce – Besiktas
Spor Toto Süper Lig, 13e omgången
Plats: Sükrü Saracoglu stadion (Istanbul)
Avspark: 19.00 (svensk tid)
Domare: Cüneyt Cakir
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bruno Alves, Egemen Korkmaz, Caner Erkin, Raul Meireles, Mehmet Topal, Alper Potuk, Dirk Kuyt, Pierre Webo (Emmanuel Emenike), Moussa Sow
Tränare: Ersun Yanal

Besiktas Tolga Zengin, Atiba Hutchinson, Tomas Sivok, Ersan Gülüm, Ramon Motta, Veli Kavlak, Oguzhan Özyakup, Manuel Fernandes, Gökhan Töre, Olcay Sahan och Hugo Almeida
Tränare: Slaven Bilic