DERBY: Fenerbahce – Galatasaray

På söndagskvällen har det återigen blivit dags för Turkiets två största klubbar, ärkerivalerna Fenerbahce och Galatasaray, från varsin sida om Bosporen, att möta varandra inför fullsatta läktare (utan bortasupportrar) på Sükrü Saracoglu stadion på Kadiköy i den asiatiska sidan av Istanbul. 

Derbyt mellan Fenerbahce och Galatasaray är en av världens största fotbollsmatcher och söndagens match mellan klubbarna blir den 376e i ordningen sedan den första matchen 17 januari 1909 då Galatasaray vann med 2-0.

Statistiskt sett så har Fenerbahce en fördel i de tidigare matcherna med 120 segrar mot Galatasarays 113 seger. 113 matcher har slutat oavgjord och målskillnaden i alla dessa matcher är 524-477 till Fenerbahces fördel.

Av dessa 375 matcher så har 112 spelats i ligaspelet där Fenerbahce har vunnit 46 gånger och Galatasaray 31 gånger medan 35 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 146-112 till Fenerbahces fördel.

Sett till de åtta senaste matcherna mellan klubbarna så har Galatasaray vunnit 4 gånger, Fenerbahce 2 gånger medan 2 matcher har slutat oavgjord.

Matcherna på Kadiköy
Matchen på söndagskvällen kommer att bli den 51e i ordningen på Fenerbahce Sükrü Saracoglu stadion sedan 1982. I dessa matcher så har Fenerbahce vunnit 26 gånger, Galatasaray 9 gångar medan 15 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 103-63 till Fenerbahces fördel.

De 10 senaste matcherna
24.10.2010 Fenerbahce 0-0 Galatasaray (Ligan)
18.03.2011 Galatasaray 1-2 Fenerbahce (Ligan)
07.12.2011 Galatasaray 3-1 Fenerbahce (Ligan)
17.03.2012 Fenerbahce 2-2 Galatasaray (Ligan)
22.04.2012 Galatasaray 1-2 Fenerbahce (Ligan)
12.05.2012 Fenerbahce 0-0 Galatasaray (Ligan)
12.08.2012 Fenerbahce 2-3 Galatasaray (Supercupen – Erzurum)
16.12.2012 Galatasaray 2-1 Fenerbahce (Ligan)
12.05.2013 Fenerbahce 2-1 Galatasaray (Ligan)
11.08.2013 Galatasaray 1-0 Fenerbahce (Supercupen – Kayseri)

Lagens form
Fenerbahce har under de fem senaste tävlingsmatcherna 4 segrar och 1 oavgjord med målskillnaden 9-4 medan Galatasaray har under de fem senaste tävlingsmatcherna 4 segrar och 1 oavgjord 11-6.

Avstängningar/skador
I Fenerbahce saknas mittfältaren Alper Potuk som är avstängd medan Fernando Muslera, Ufuk Ceylan, Gökhan Zan, Hamit Altintop och Wesley Sneijder* saknas i Galatasaray pga skador.

* Wesley Sneijder kan eventuellt spela men det mesta pekar på att han inte kommer att göra det.

Inför avspark
Fenerbahce ligger inför den 11e omgången sex poäng före Galatasaray i tabellen vilket innebär att en förlust för gästerna hade varit mer kännbart inför framtiden än för hemmalaget.

Om Galatasaray lyckas vinna så kommer avståndet mellan klubbarna att minska ner till 3 poäng men om Fenerbahce vinner så kommer avståndet att öka till 9 poäng vilket kan vara svårt att ta igen under resten av säsongen i kampen om ligaguldet. Vid ett oavgjord resultat kommer avståndet mellan klubbarna fortfarande att vara 6 poäng.

Fenerbahces tränare Ersun Yanal förväntas ställa upp med Volkan Demirel i mål, Gökhan Gönül, Bruno Alves, Egemen Korkmaz och Caner Erkin i backlinjen, Emre Belözoglu, Raul Meireles* och Mehmet Topal på det centrala mittfältet samt Dirk Kuyt, Moussa Sow och Pierre Webo längst fram medan hans kollega i Galatasaray förväntas ställa upp med Eray Iscan som målvakt, Emmanuel Eboue, Aurelien Chedjou, Semih Kaya och Albert Riera i backlinjen, Aydin Yilmaz, Felipe Melo, Selcuk Inan och Bruma på mittfältet samt Didier Drogba och Burak Yilmaz på topp.

* Ersun Yanal tar ett beslut i sista stund om Raul Meireles kommer att spela eller inte.

Enligt de senaste uppgifterna inför avspark så vill Ersun Yanal att hans spelare ska spela offensivt med högt press och på så vis krympa ytorna för Galatasaray medan Roberto Mancini vill ha ett lugnare spel från sina spelare och när de väl går till anfall så ska kanterna utnyttjas.

Fenerbahce – Galatasaray
Spor Toto Süper Lig, 11e omgången
Plats: Sükrü Saracoglu stadion
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Domare: Bülent Yildirim
Kanal: Lig TV

Premiärköra startelvor

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Egemen Korkmaz, Bruno Alves, Caner Erkin, Raul Meireles, Emre Belözoglu (K), Mehmet Topal, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Pierre Webo
Tränare: Ersun Yanal

Galatasaray Eray Iscan, Emmanuel Eboue, Semih Kaya, Aurelien Chedjou, Albert Riera, Bruma, Selcuk Inan (K), Felipe Melo, Aydin Yilmaz, Didier Drogba, Burak Yilmaz
Tränare: Roberto Mancini