DERBY: Galatasaray – Besiktas

På lördagskvällen spelas det ett hett derby i turkiska ligan mellan två av Turkiets största klubbar. Ligatrean Galatasaray tar emot ligatvåan Besiktas inför fullsatta läktare på Türk Telekom arenan i Istanbul. Och trots att det återstår 12 matcher efter derbyt så är det mycket som står på spel. Galatasaray har 41 poäng, 6 poäng upp till förstaplatsen som innehas av Fenerbahce och Besiktas har 42 poäng, 5 poäng upp till förstaplatsen. Vilket lag ska vinna, närma sig och sätta press på Fenerbahce som spelar först på måndag eller blir det ett oavgjort resultat som hade gynnat lagens rivaler från andra sidan Bosporen?

tabelltoppen
Matchen är inte bara viktig i kampen om ligaguldet utan en andraplats för Besiktas eller Galatasaray i ligaspelet den här säsongen (om man utgår från att Fenerbahce blir mästare) hade inneburit spel i Champions Leagues gruppspel nästa säsong då Fenerbahce är avstängda från Europa-spel även kommande säsong. Det laget som vinner på lördagskvällen kommer inte att bara närma sig och sätta press på Fenerbahce om kampen om ligaguldet utan kommer också skaffa ett psykologiskt övertag om andraplatsen inför fortsättningen av säsongen.

Det är två formstarka lag som möts på lördagskvällen. Hemmastarka Galatasaray som har vunnit 8 gånger samt förlorat 2 gånger på 10 matcher på hemmaplan den här säsongen med målskillnaden 23-7 har bara en förlust på de 18 senaste tävlingsmatcherna. I ligaspelet har Galatasaray inte förlorat på 10 matcher (6 segrar och 4 oavgjorda) medan Besiktas som har vunnit 6 gånger, spelat oavgjord 3 gånger samt förlorat 2 gånger på bortaplan den här säsongen med målskillnaden 23-13 har vunnit fyra raka matcher i ligaspelet och inte förlorat på fem raka ligamatcher.

Galatasarays tränare Roberto Mancini har en skadefri trupp att välja spelare från och det är inte heller några spelare som är avstängda medan Besiktas’ tränare Slaven Bilic får klara sig utan avstängda Ersan Gülüm samt skadade Tomas Sivok. Dessutom får den amerikanske mittfältaren Jermaine Jenas som anslöt till Besiktas från Schalke 04 under vinterns transferfönster får vänta på sin debut för det svartvita laget då han nyligen blivit kvitt en skada och börjat träna för fullt nyligen med laget.

Om Galatasaray ställer upp med startelvan här nedan så innebär det att följande utländska spelare får stå utanför matchtruppen på 18 spelare pga den utländska spelarkvoten i turkiska ligan: Guillermo Burdisso, Emmanuel Eboue, Izet Hajrovic samt Lucas Ontivero och om Besiktas ställer upp med startelvan här nedan så får följande spelare stå över: Julien Escude, Tomas Sivok (skadad), Jermaine Jones och Filip Holosko.

Galatasaray och Besiktas har sedan det första mötet mellan klubbarna den 22a augusti 1924 då Besiktas vann med 2-0 mött varandra sammanlagt 333 gånger under en nästan 90-årsperiod som har slutat med 117 segrar för Galatasaray, 105 segrar för Besiktas och 111 oavgjorda matcher med målskillnaden 471-441 i Galatasarays fördel.

Den senaste matchen mellan klubbarna som spelades på Olympiastadion i september då nytt publikrekord i turkiska ligan sattes fick avbrytas av domaren vid ställningen 2-1 till Galatasaray sedan fans stormat planen på slutet av matchen och drygt en månad senare tilldelades Galatasaray segern med 3-0.

När det gäller endast ligamatcherna så har klubbarna mött varandra 111 gånger med utgången 40 segrar för Galatasaray, 30 segrar för Besiktas samt 41 oavgjorda matcher med målskillnaden 138-118 till Galatasarays fördel.

Galatasaray Besiktas
Spor Toto Süper Lig, 22a omgången
Plats: Türk Telekom arenan (Istanbul)
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Domare: Cüneyt Cakir
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Galatasaray Fernando Muslera, Sabri Sarioglu, Semih Kaya, Aurelien Chedjou, Alex Telles, Ceyhun Gülselam, Felipe Melo, Selcuk Inan, Wesley Sneijder, Burak Yilmaz, Didier Drogba
Tränare: Roberto Mancini

Besiktas Tolga Zengin, Serdar Kurtulus, Pedro Franco, Dany Nounkeu, Ramon Motta, Atiba Hutchinson, Veli Kavlak, Manuel Fernandes (Oguzhan Özyakup), Gökhan Töre, Olcan Sahan, Hugo Almeida
Tränare: Slaven Bilic