DERBY: Blir det underhållande fotboll den här gången?

Det är dags för derby igen, i Istanbul, mellan Besiktas och Fenerbahce. En match och en kväll som kan avgöra den turkiska ligan. Vinst för Fener och de är ligamästare, vinst för Besiktas och de rycker och drar ifrån Galatasaray. Motivation hos spelarna saknas inte för den här matchen.

Derby i Turkiet betyder stark rivalitet, hat, fantastisk publik, kokande arena, adrenalin, vinna eller försvinna, liv och död – allt det här i högsta grad. Derby i Istanbul betyder också underhållande fotboll, vart har de tagit vägen?

Slaven Bilic sade i veckan:

” Derbyn i Istanbul i år har varit lite fotboll, mycket brottning och mycket spänning” 

Jag är beredd att hålla med honom. Vad har hänt med derbyna? Vinna är såklart de viktigaste men aldrig har jag känt när jag kollar på derbymatcher hur tråkiga dem är. Tempot och spelet har varit väldigt lågt. Spänning finns det alltid, brottning och bråk förekommer i vilket derby som helst – det är nästintill omöjligt att undvika. Däremot så är det underhållande fotboll vi vill främst se. Fullt med chanser och målrika matcher är det man vill se. En fotboll där båda lagen går framåt och attackerar. Det förväntar jag mig imorgon. En målrik match med många chanser som är underhållande är det vi vill se. Som i Sukru Saracoglu förra året när det slutade 3-3.

En kort utvärdering på Bilics Besiktas:

En klart godkänd säsong och bra spel överlag. Trots vissa floppmatcher och poängtapp på “hemmaplan” så ligger de 2a i ligan och har allt i sina egna händer om att ta CL-platsen (då Fener har 1 år kvar på straffet de fick av UEFA) Har gett unga spelare chansen som Töre och en av ligans bästa spelare Oguzhan Özyakup mycket speltid. Fener har guldläge imorgon och har 9 poängs försprång. En eventuell BJK vinst imorgon skulle minska gapet till 6 poäng och göra lite nerver av det hela men också betyder det mycket då de skulle rycka ifrån tabelltrean Galatasaray. Besiktas har ett intressant lag och med Bilic kan det gå långt och bli intressant ute i Europa nästa säsong.

Viktigaste spelaren: Hugo Almeida

Där uppe har Hugo Almeida levererat den här säsongen med 12 mål (2a i ligans skytteliga) men är inne i en tuff period och har en måltorka för tillfället. Den portugisiske anfallaren har bara mäktat med 2 mål i de senaste 12 matcherna men är väldigt hoppfull inför matchen mot Fenerbahce. I höstas när lagen möttes och spelade 3-3 stod Almeida för 2 av målen för BJK. Almeida trivs i derbymatcherna och har mäktat med 4 mål mot just Fenerbahce.

Något annat som talar för BJK och Almeida är när Almeida gör mål så har de inte förlorat. I de föregående derbymatcherna mot Fenerbahce där Almeida ha gjort mål har de slutat med vinst eller oavgjort för Besiktas. I de 10 matcher där Hugo Almeida har gjort mål i har Besiktas vunnit 6, spelat oavgjort 4.

Fenerbahce:

Leder ligan klart och har presterat och dominerat klart i en liga som i år är väldigt jämn och där alla kan slå alla. Anfallet är en stor faktor till att laget har fungerat så bra och ligger där dem gör. Emenike och Sow har 12 mål vardera medan Kuyt har prickat rätt 9 gånger den här säsongen. Spelare som Caner Erkin drar till sig intresse för utländska storklubbar och det är inte förvånande när han har presterat så bra som han har gjort. Bruno Alves är en stor och viktig kugge i mittförsvaret. Kan säkra ligatiteln imorgon och det är inget snack om att man går för att vinna.

Viktigaste spelaren: Moussa Sow

När det kommer till derbyn och till Besiktas så kan man inte välja någon annan än Sow. Det finns också en anledning att de största stjärnorna är de som ska kliva fram i de största matcherna. Anfallarens första mål i Fener kom mot just Besiktas och han har på 4 matcher mäktat med 5 mål. Sow är en spelare som BJK absolut inte får släppa ur siktet annars kommer det betala sig dyrt.

Matchen betyder oerhört mycket för båda lagen och en personlig tanke är att Bilic kommer inte försvara sig imorgon. Fenerbahce skulle älska att vinna titeln genom att slå Besiktas, något som Besiktas skulle hata. Vem som än vinner blir en stor vinnare med tanke på matchens betydelse och att det är 3 otroligt vikta poäng som står på spel.

Mindre än 24 timmar kvar… Matchstart: 18.00!