De nuvarande svenskproffsen i Turkiet

Många har de varit genom åren, de svenska spelarna som packat väskan och flyttat till Turkiet. Få har dock blivit särdeles minnesvärda de senaste 15 åren. Det känns som en evighet sedan en sådan som Kennet Andersson avslutade sin karriär framgångsrikt i Fenerbahce. I dagsläget huserar sex svenskar i ligan som har haft blandade framgångar sedan de kom till Turkiet.

Nedan ger vi en liten snabb genomgång av dagens svenskproffs i Turkiet och tar en titt på vad de presterat såhär långt.

Andreas Isaksson, Kasimpasa – Ordinarie sedan han kom till Kasimpasa förra säsongen. Inget tyder på att Isak har några anbud från andra håll och således lär han bli kvar ett tag till i laget. Har i år hållit 12 nollor i ett Kasimpasa som gjort en stark säsong. Senaste matchen mot Besiktas fick han dock plocka två bollar ur eget mål.

Erkan Zengin, Eskisehirspor – Erkan blandar och ger, såväl citatmässigt för svensk press som för klubblaget. Allra mest bjuder han dock på godkända eller bra insatser och är ständigt att räkna med som aktuell för startelvan. Har varit i klubben sedan 2010 då han lämnade Besiktas och är en av lagets odiskutabla stjärnor. Denna säsong har han mäktat med 29 spelade matcher och gjort 5 mål. Dock inte synlig i senaste matchtruppen mot Kayserispor.

Jimmy Durmaz, Genclerbirligi – Kom till laget 2012 från Malmö FF och har sedan dess figurerat i startelvan nästan hela tiden. Poängskörden under årets säsong är ganska jämn med förra årets då han satte 5 baljor, i år har han i skrivande stund mäktat med 6.

Johan Dahlin, Genclerbirligi – Har inte haft den lättaste starten sedan flytten från Malmö FF under senaste vinterfönstret, men ändå gjort det okej. Åkte tillsammans med Durmaz ovan på en svidande förlust mot Galatasaray nyligen där laget tappade en 2-0-ledning efter minut 61 till förlust med 2-3. Med fyra hållna nollor på 10 matcher håller Johan just nu exakt samma snitt som Isaksson.

Mervan Celik, Genclerbirligi – Tiden i Celiks första två proffslag, skotska Rangers respektive italienska Pescara, blev inte direkt vad han hoppades på då målskyttet sinade å det grövsta jämfört med när han öste in sin sista säsong i GAIS. I Rangers blev det noll mål och få chanser till spel, i Pescara en mängd chanser både i startelvan och som inhoppare, men bara 4 mål. Med andra ord hoppades troligen Celik på revansch i Turkiet. Någon revansch har det dock dessvärre inte blivit tal om, tvärtom går det om möjligt ännu sämre än i Pescara. På 18 matcher, varav 13 inhopp, har det bara blivit ett ynka mål. Tungt för Celik med andra ord som inte ens fanns med i matchtruppen mot Galatasaray i nyss nämnda match.

Samuel Holmén, Fenerbahce – Efter ett antal starka år i Istanbul BB köptes Samuel över till betydligt större Fenerbahce. Men bytet av lag blev nog inte alls vad Samuel tänkt sig. Till att börja med så tvingades han nästan bort redan innan något hade dragit igång då han plötsligt sågs som en överflödig utlänning eftersom de turkiska reglerna föreskriver att man max får ha 10 utländska spelare registrerade i truppen. Samuel blev till slut ändå kvar, men har knappt fått spela någonting. 5 matcher, varav alla inhopp. Var nära att flytta till Bursaspor i vintras och ryktas nu vara aktuell för att återvända till sin gamla klubb Istanbul BB.

Sammanfattningsvis går det bra eller helt okej för merparten av de svenska Turkietproffsen just nu. Celik och Holmén lär båda lämna sina klubbar efter innevarande säsong (om inget mirakulöst händer) och nya svenskproffs kan inte alls omöjligt inkomma under sommaren då det är många talanger i Allsvenskan som tycks vara heta villebråd. Räkna alltså med fler svenska Turkietproffs som i framtiden kan bidra till bra turkiska fotbollsresultat.