Sivasspor och Eskisehirspor stoppas från Europa-spel

UEFA meddelade under fredagskvällen om att både Sivasspor och Eskisehirspor stoppas från Europa-spel den kommande säsongen.

Anledningen till beslutet är att båda klubbarna var inblandade i turkiska mutskandalen, ”Şike operasyonu”, som drog igång i juli 2011. Personer med koppling till klubbarna, bl.a. Sivasspors då- och nuvarande president Mecnan Otyakmaz fanns med bland de misstänkta personerna som senare fälldes för sina brott i en turkisk domstol och av det turkiska fotbollsförbundets disciplinnämnd. Läs mer om de övriga personerna kopplade till klubbarna och annan informationen om situationen här.

UEFA drog igång utredningen mot klubbarna den 22a maj. I början av juni var representanter för bägge klubbarna i UEFA’s huvudkontor för att försvara sig och på fredagskvällen kom UEFA’s beslut.

Sivasspor och Eskisehirspor har nu tio dagar på sig att överklaga UEFA’s beslut till Idrottens skiljedomstol (CAS). Om CAS skulle gå på UEFA’s line så innebär det att tabellsjuan Kardemir Karabükspor och tabellåttan Bursaspor tar deras platser i kvalet till Europa Leagues gruppspel.

Egentligen skulle Kasimpasa som kom sjua i sluttabellen ta en av platserna men de stoppades tidigare från spel i Europa pga klubbens ekonomiska situation med hänvisning till UEFA’s striktare regler om ekonomi.

LÄS OCKSÅ:
ŞIKE OPERASYONU: Dessa dömdes
ŞIKE OPERASYONU: Dessa frikändes
ŞIKE OPERASYONU: Yargitay meddelade sina beslut *UPPDATERAD*
ŞIKE OPERASYONU: PFDK DELADE UT STRAFF
ŞIKE OPERASYONU: Två spelare fick nedsänkt straff när skiljenämnden tog upp PFDK’s beslut