Galatasarays CL-grupp och analys av deras motståndare

Under eftermiddagen lottades CL-grupperna inför Champions League-säsongen 2014/2015. Galatasaray är de enda representanterna från Turkiet i år också, efter att Besiktas igår kväll tyvärr misslyckades med att gå vidare från Play-Off. 

Grupp D
Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray, Anderlecht.

Galatasaray hamnade i grupp D, en av de svårare. Från seedgrupp 1 fick man Arsenal som under onsdagen slog ut Besiktas med 1-0 i en match där domaren hade det tufft åt båda hållen. Tråkigt för Besiktas som över två matcher spelade en bra fotboll men räckte inte till när Alexis Sanchez gjorde sitt första mål för London-laget i minut 45+1. Premier League drog igång för ca. 2 veckor sedan och för Arsenal började ligan med en vinst på stopptid som senare följdes upp med en stark upphämtning mot Everton på bortaplan som  slutade 2-2.

Under sommaren har man som tidigare nämnt värvat in storspelaren Alexis Sanchez från Barcelona samtidigt som man har värvat fransmannen Methieu Debuchy som kom från Newcastle United. Andra spelare som man har värvat under transferfönstret är David Ospina från franska Nice samt Callum Chambers, 19 årig försvarare från Southampton FC.

Från seedgrupp 2 blev det Borussia Dortmund, tyska finallaget från 2013. Laget startade tävlingssäsongen med en vinst i den tyska supercupen mot det andra tyska finallaget från 2013, Bayern Munchen. En vinst på 2-0 räckte för att BVB skulle spela hem titeln. Däremot i premiären av Bundesliga var man inte lika lyckosumma. Det blev en hemmaförlust mot Bayer 04 med  2-0.

I Dortmunds laget hittar vi våran landslagsspelare Nuri Sahin samt Ilkay Gundogan som idag skrev sin lycka över att få åka till sitt andra hemland (Turkiet) och möta Galatasaray. BVB har haft en intressant transfersommar där man har tappat viktige Robert Lewandowski till rivalen Bayern Munchen medan man har värvat in Ciro Immobile från Torino FC, Dong-Won Ji från FC Augsburg, Mathias Ginter från SC Freiburg och Adrian Ramos från Hertha Berlin.

Från seedgrupp 3 fick man belgiska RSC Anderlecht. Klubben toppar den belgiska ligan efter 5 omgångar, 4 vinster 1 oavgjord och har 13 poäng. Klubben har värvat en av landets stora spelare Steven Defour och kommer närmast från FC Porto. Galatasarays första match i gruppen är just mot Anderlecht och spelar den på hemmaplan. Se längre ner för gruppens spelschema.

Min egen syn på Galatasarays chanser på att ta sig vidare från gruppen:

Chanserna är enligt mig stora för avancemang. Detta eftersom Gala har börjat etablera sig i Europa-spelet och har klarat av de omöjliga förr, senast förra året när man lyckades gå vidare ur en grupp bestående av Real Madrid, Juventus och Köpenhamn. Även om spelplanen var värdelöst så var det starkt att gå vidare ur en grupp där man på förhand var uträknade. Gala har haft stora bedrifter i Europa förr som UEFA Cup-vinsten mot just Arsenal som man möter i gruppen, SuperCup-vinsten mot Real Madrid och förra året blev det åttondelsfinal och året innan det blev det kvartsfinal.

Däremot har Galatasaray en ny tränare, Prandelli. Det kan ta tid men ny tränare och ny filosofi och med eventuellt nya spelare innan fönstret stänger. Didier Drogba har lämnat, han hade varit bra att ha med mot Arsenal, statistiken 15 mål på 15 matcher säger sitt. Gala öppnar på hemmaplan mot Belgiens bästa lag Anderlecht, viktigt att ta fullpott mot belgarna och även vinna alla hemmamatcher för här kan det bli tight. I förra årets upplaga av CL gick Dortmund och Arsenal vidare på målskillnad (både 2 spelade i samma grupp) och tog lika många poäng som 3an i gruppen Napoli, 15 poäng. Lika jämnt kan det bli i år då det är samma lag och Gala är ett lag som vill spela offensivt, en sak är klar: Det väntar spännande matcher framför oss.

Spelschemat:

16 september 2014 tisdag: Galatasaray – Anderlecht
1 oktober 2014 onsdag: Arsenal – Galatasaray
22 oktober 2014 onsdag: Galatasaray – Borussia Dortmund
4 november 2014 tisdag: Borussia Dortmund – Galatasaray
26 november 2014 onsdag: Anderlecht – Galatasaray
9 december 2014 tisdag: Galatasaray – Arsenal

Övriga grupper i turneringen:

Grupp A

Atletico de Madrid, Juventus, Olympiakos, Malmö FF.

Grupp B
Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorets.

Grupp C
Benfica, Zenit, Bayer Leverkusen, Monaco.

 

Grupp E
Bayern München, Manchester City, CSKA Moskva, Roma.

Grupp F
Barcelona, Paris Saint-Germain, Ajax, Apoel.

Grupp G
Chelsea, Schalke, Sporting, Maribor.

Grupp H
Porto, Sjachtar Donetsk, Athletic Bilbao, BATE Borisov.