DERBY: Galatasaray – Fenerbahce

På lördagskvällen spelas säsongens första stora derby i turkiska ligan när ärkerivalerna Galatasaray och Fenerbahce möts på Türk Telekom arenan.

Mötet mellan de två turkiska giganterna i turkisk fotboll som både har nitton ligatitlar vardera i historieböckerna sedan starten av Süper Lig 1959 är den 379e i ordningen sedan lagens första möte den 17e januari 1909. Under den 105 år långa rivaliteten har Fenerbahce vunnit 144 gånger, Galatasaray 121 gånger medan 113 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 526-478 i Fenerbahces favör.

Senast lagen möttes var i supercupen i slutet av augusti då Fenerbahce vann på straffsparkar efter att matchen slutat mållös under ordinarie matchtid- och förlängning.

Både lagen står som skrivet på 19 ligatitlar vardera i historieböckerna och är under säsongen på jakt efter det 20 ligaguldet som innebär att ytterligare en stjärna får broderas in på matchtröjan ovanför klubblogon. Den fjärde stjärnan är något som båda klubbarna har pushat rejält både inför- och under säsongen. Tar man en titt på tabellen är båda lagen med i yttersta toppen med 10 poäng vardera, en poäng bakom ledande Besiktas men inget av lagen har bjudit på något bländande spel som tyder på att det kan bli ligaguld i vår.

Med två nya tränare inför säsongen, den f.d. italienske förbundskaptenen Cesare Prandelli i Galatasaray och mindre okände Ismail Kartal i Fenerbahce, fortsätter lagen på lördagen inte bara sin jakt på ytterligare ett ligaguld utan även en identitet.

Om det två veckor långa landslagsuppehållet då flera av spelarna i båda lagen har varit med ett turkiskt fiasko i EM-kvalet har gjort någon nytta återstår att se men kanske inte redan till derbyt på lördagskvällen. Rivaliteten mellan klubbarna är stor och det märks på planen. När Galatasaray och Fenerbahce möter varandra brukar det vara mer kamp än fint spel och så lär det bli även på lördagen.

Domaren Cüneyt Cakir kommer att få det hett om öronen. Under de två senaste derbymatcherna har hans kollegor delat ut 22 gula- och 2 röda kort. Sett till de 40 senaste matcherna lagen emellan så har det delats ut 237 gula- och 33 röda kort. Nästan ett rött kort per match.

Galatasaray – Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, sjätte omgången
Plats: Türk Telekom arenan (Istanbul)
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Domare: Cüneyt Cakir
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Galatasaray Fernando Muslera, Tarik Camdal, Semih Kaya, Aurelien Chedjou, Hakan Balta, Selcuk Inan, Felipe Melo, Blerim Dzemaili, Wesley Sneijder, Olcan Adin, Burak Yilmaz
Tränare: Cesare Prandelli

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bruno Alves, Michal Kadlec, Caner Erkin, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Dirk Kuyt, Diego, Alper Potuk, Pierre Webo
Tränare: Ismail Kartal