Inför derbyt: Intervju med Fenerbahce-supporter

Fenerbahce-supportern, Serhan Ayhan, 31 år, boende i Solna delar med sig av sina tankar inför lördagens derby mellan Galatasaray och Fenerbahce.

Hur tycker du att säsongsinledningen har varit?
Säsongsinledningen har varit knackig för båda lagen. Ligans fotbollskvalité har sjunkit drastiskt jämfört med tidigare säsonger. Kanske har det att göra med att matcherna spelas inför nästintill tomma läktare.

Vad var dina förväntningar inför säsongen?
Mina sportsliga förväntningar är självklart att Fenerbahce tar hem ligan och broderar fjärde stjärnan på tröjan. Tyvärr härstammar vi från ett land som inte ger möjlighet till att skilja mellan förväntningar och förhoppningar. Båda orden har bakats ihop då man längre inte kan förvänta sig saker och ting. Mina förhoppningar är att ingen kommer till skada under säsongens gång. Då tänker jag på 4:e stjärnan racet mellan FB-GS samt Trabzonspors vilja att se tillbaka på tiden. Med presidenter som vägrar ge vika så kan dessa punkter leda till att människor skadas eller till och med dödas. Tyvärr!

Vad har du varit mest nöjd- och missnöjd med under inledningen av säsongen?
Jag är väldigt missnöjd med tränarbytet i Fenerbahce. Många om inte alla visste att Galatasaray inte skulle spela bra i år. Det har inte Fenerbahce utnyttjat tyvärr, vi har istället äventyrat ligan med ett tränarbyte och spelet är under all kritik.

Det jag är mest missnöjd med är PassoLig-kortet, men det kommer vi till mer detaljerat längre ner.

Vad är dina tankar inför lördagens derby?
Denna match är mycket viktigare för Galatasaray än för mitt kära Fenerbahce. Galatasaray får nu en chans till att återförenas med fansen och få en nytändning som de verkligen behöver. Jag hoppas på ett tidigt mål av Fenerbahce för att sedan få hjälp från fansen. Burop kommer det att bli om hemmalaget ligger under. Vi måste utnyttja Galatasaray dåliga sits. Det behöver inte vara genom ett tidigt mål, går även genom att tvinga de till att göra flertal felpassningar. Det här är den tidigaste finalmatchen genom alla tider känns det som. Galatasarays öde i ligan avgörs i denna match, vid en förlust så kan det mycket väl bli så att spelarna och fansen ger upp racet redan nu.

Jag ser möjligheterna men samtidigt orolig över Fenerbahces spel.

Ditt bästa derbyminne?
Behöver nog inte svara på denna fråga. Du och alla läsare vet svaret 🙂

Värsta derbyminne?
En match som jag vittnade på plats och inte kunde lämna arenaområdet under fyra timmar. Super Final matchen som slutade 0-0 år 2012. Galatasaray blev mästare på vår hemmaplan.

Om du fick välja en spelare från Galatasaray till ditt lag. Vem hade det varit och varför?
Selcuk Inan. Självklart menar jag inte dagens Selcuk Inan, utan den Selcuk som man minns då han bar Trabzonspor på sina axlar. Och fortsatte med det under Fatih Terims tid i Galatasaray. Gudomlig spelare med ett spelförståelse i allra högsta klass. Han behöver en ny adress för att hitta tillbaka 🙂

Transferfönstret öppnar igen i januari. Anser du att ditt lag bör förstärka på en position som du inte har varit nöjd med?
Jag är inte för övergångar under januari månad. Spelare kan få skador och enorma formsvackor, det är då man ska använda transferfönstret. Om jag måste välja en spelare som vi borde köpa… Mustafa Pektemek är min favorit turkiska forward. Den killen har kvalitéer och det ser man på hans mottagningar, spelförståelse, skottekniken osv.

Jag tittar inte på hur många mål en spelare gör för att avgöra hur bra en spelare är. Han skulle verkligen konkurrera på topp.

Vad tycker du om PassoLig-kortet som innebär att man måste registrera sig i ett system för att kunna se på fotboll i Turkiet?
Skandal, skandal och skandal. Visst är det en fin tanke och en bra långsiktig lösning. Du ser ju hur det ser ut på arenorna idag, där har du svaret på din fråga, skandal! Jag köper inte att bara idéen är bra… får jag inget resultat och det drar ner ligans kvalité till botten så kan jag bara säga skandal tyvärr.

Det turkiska landslaget har inlett EM-kvalet på ett katastrofalt sätt. En poäng efter tre matcher. Vad är din åsikt om det och är EM 2016 fortfarande ett realistiskt mål?
Är vi inte bättre än såhär? Vi jämför spelarnas värden med motståndarnas och drar egna slutsatser. Men är våra spelare värda så mycket pengar? Det största problemet är hur kvotregeln har hanterats inte kvotregeln för sig. TFF kan inte hålla på att ändra kvotregeln varje år, det är en fråga som bör sträcka sig 5-10 år framåt i tiden.

Ledsen att säga det men jag tror inte att vi är bättre än såhär. Mitt förslag är att glömma EM 2016 och börja bygga ett lag till nästa kval.

Hur går det på lördagskvällen?
1-1 (Sow, Melo)