DERBY: Besiktas – Fenerbahce

bjk fb

På söndagskvällen spelas säsongens andra stora derby i turkiska ligan när Besiktas och Fenerbahce drabbar samman på Olympiastadion i Istanbul. Och båda lagen kan vid seger ta över ledningen i tabellen inför nästa omgång.

För Besiktas’ del räcker det med seger för att laget ska ta sig förbi Galatasaray i tabelltoppen medan Fenerbahce om laget vinner är även beroende på hur det går i matchen mellan Gaziantepspor och Mersin Idman Yurdu som spelas tidigare under dagen om det ska bli någon serieledning för lagets del eller inte.

bjk fbBesiktas och Fenerbahce har sedan det första mötet mellan klubbarna den 28e november 1924 mött varandra 336 gånger med utgången 126 segrar för Fenerbahce, 122 segrar för Besiktas och 88 oavgjorda matcher med målskillnaden 461-426 i Fenerbahces favör.

Sett till matcherna i Süper Lig ända sedan starten 1959 som har varit till 116 i antal har Fenerbahce vunnit 42 gånger, Besiktas 37 medan 37 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 128-126 i Besiktas’ favör.

Besiktas förlust i den senaste ligamatchen mot Kayseri Erciyesspor som kom till efter två insläppta i slutminuterna var lagets första på nio tävlingsmatcher medan Fenerbahce vann igen i den senaste ligamatchen efter att ha förlorat mot Galatasaray i omgången innan.

Noterbart inför derbyt är att Besiktas inte har förlorat på hemmaplan sedan 22a september 2013 då laget föll mot Galatasaray. Matchen avbröts vid ställning 1-2 på tilläggstid och Galatasaray tilldelades senare segern med 3-0. Innan dess kom senaste förlusten mot Kasimpasa den 16e mars 2013. Fenerbahce i sin tur har inte lyckats vinna på bortaplan i ligaspelet sedan 16e maj 2014 då det blev seger mot redan nedflyttningsklara Kayserispor i sista omgången förra säsongen. Lagets tre bortamatcher under den pågående säsongen har slutat med en oavgjord och två förluster.

Inför söndagens derby saknas Gökhan Töre (avstängd) och Serdar Kurtulus (skadad) i Besiktas medan Bruno Alves (avstängd) och Serdar Kesimal, Hakan Cinemre samt Egemen Korkmaz (skador) saknas i Fenerbahce.

Besiktas – Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, åttonde omgången
Plats: Olympiastadion
Domare: Bülent Yildirim
Avspark: 18.00 (svensk tid)
TV: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Besiktas Tolga Zengin, Necip Uysal (Ismail Köybasi), Ersan Gülüm, Tomas Sivok, Ramon Motta, Veli Kavlak, Atiba Hutchinson, Oguzhan Özyakup, Kerim Frei (Mustafa Pektemek), Olcay Sahan, Demba Ba
Tränare: Slaven Bilic

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bekir Irtegün, Michal Kadlec, Caner Erkin, Raul Meireles, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Dirk Kuyt, Moussa Sow (Alper Potuk), Emmanuel Emenike
Tränare: Ismail Kartal