”Jag är väldigt glad för det turkiska folket”

 

Islambek Kuat heter spelaren som gjorde Kazakhstans mål i bortamötet mot Lettland. Ett mål som gjorde att Turkiet blev den bästa trean i hela kvalet och tog direktplats till EM. Ett mål som hela Turkiet pratar om och spelaren själv var mycket nöjd. Läs mer om vad spelaren sade efter matchen och se även målet samt HUR Turkiet egentligen gick vidare! 

För att Turkiet skulle ha en chans på en direktplats till EM krävdes det en stor hjälp av Kazakhstan. Chanserna var inte stora men fanns ändå där.

För en direktplats i EM utgjordes det en grupp med alla de bästa treorna där man räknade bort poängen man tog mot laget som slutade sist i sina respektive kvalgrupp. I och med att Kazakhstan slog Lettland så passerade Kazakherna Lettland i gruppens sista omgång och slutade på en femte plats där målskillnad avgjorde placeringen mellan sig själva och Lettland. Turkiet slutade 3a i gruppen med totalt 18 poäng, 6 poäng plockades ifrån mötena med Kazakhstan. Det vill säga om Kazakhstan skulle ha kommit sist i gruppen så hade det dragits av 6 poäng ifrån Turkiet i kalkylerna för ”grupptreor” och då hade man hamnat på 12 poäng.

Istället blev det Lettland som kom sist i gruppen. Mot dom lyckades Turkiet endast plocka 2 poäng. Detta gjorde att man i gruppen för ”grupptreor” hamnade på 16 poäng  (18-2) och hade flest poäng efter omräkningen:

12064216_10153705129353734_605472821_n

Islambek Kuat som gjorde målet sade efter matchen:

Jag är väldigt glad över den här vinsten. Jag är glad för Turkiet och det turkiska folket också. Innan matchen så brydde vi oss inte om de andra lagens problem. Vi fokuserade först och främst på att lösa våra egna problem och att ta vår första vinst i gruppen men samtidigt gjorde det mig väldigt glad att Turkiet hade kvalificerats direkt till EM. För oss är det turkiska folket bröder och systrar och att Turkiet ska nu spela EM 2016 gör mig mycket glad. Jag hoppas de lyckas väl i Frankrike. De har redan en mycket bra trupp, sade Islambek.

Källa: Ajansspor

Se målet här nedanför: