Matchrapport: Turkiet 1-0 Island

Turkiet lyckades vinna och besegra Island på hemmaplan som redan var klara för slutspel sedan tidigare. Ett kokande och fantastiskt Konya skrek och sjöng i 90 minuter för att stötta landslaget till en direkt plats i EM 2016.

Turkiet 1 – 0 Island 

Halvtid: 0-0
Fulltid: 1-0
Mål: Selcuk Inan 89 min
Arena: Konya Buyuksehir Stadi
Publik: 39404 åskådare
Gula kort: Cenk Tosun, 86 min (Turkiet) & Gudmundsson 23 min (Island)
Röda kort: Gökhan Töre 78 min (Turkiet)
Bollinnehav: 57-43%
Hörnor: 2-4
Skott på mål: 3-1
Skott utanför mål: 4-4
Fouls: 11-14
Offside: 0-2

Startelvor:
Turkiet: Volkan Babacan, Sener Özbayrakli, Hakan Balta, Serdar Aziz,  Caner Erkin – Ozan Tufan, Selcuk Inan, Oguzhan Özyakup (62 min) – Arda Turan, Hakan Calhanoglu (72 min), Volkan Sen (75 min) Tränare: Fatih Terim 

Island: Ö.Kristinsson, R. Sigurdsson, B. Saeversson, B.Bjarnason, A.Skulason, K.Arnason, A. Gunnarson, J. Gudmundsson, G.Sigurdsson, K.Sigporsson(88 min), J.Bödvarsson  (82min) Tränare: Lars Lagerbäck

Inbytta: Gökhan Töre i 62:a min, Cenk Tosun i 72:a min, Umut Bulut i 75:e min (Turkiet)
Vidar Orn Kjartansson i 82:a min, Alfred Finnbogason i 88:a min (Island)

Turkiets ödesmatch i Konya skulle komma visa sig bli en rysare. Så många olika tänkbara scenarios var i luften. Vårt landslag krävde en poäng för att säkra en play-off plats. Skulle vi förlora samtidigt som Holland skulle vinna Tjeckien hemma så skulle holländarna knipa tredje platsen. Sedan fanns det också den ultimata och den som hade minst chans att gå igenom, det blev också den slutgiltiga: Turkiet vinst samtidigt som Kazakhstan vann borta mot Lettland tog Turkiet direkt till EM som bästa trea.

Innan avspark hölls det en tyst minut för de omkomna i Ankara några dagar innan. Turkiet har varit i stor sorg de senaste dagarna och den senaste tiden vilket har gjort att fotbollen har fått komma i andra hand. Trots det är det just fotbollen som har enat och fört samman nationen igen och gårdagens vinst blev en kväll då hela Turkiet och turkar runt om i hela världen jublade stort.

Matchen började väldigt försiktigt. Island som redan var klara gick inte framåt och vad gäller i Turkiets mening så var det en väldigt passiv första halvlek. Uppspelen och anfallen skapade inte någon jättestor oro hos islänningarna och de som fick första halvleks bästa chans var islänningarna som vid ett kontringsläge var nära 1-0 ledning. Turkiets vassaste chans för första halvlek får tilldelas Oguzhan Özyakup som var relativt fri precis utifrån straffområdet men lyckades inte träffa målet.

Samtidigt som Turkiet spelade 0-0 så förlorade holländarna 2-0 i halvtid mot Tjeckien trots att tjeckerna hade fått en man utvisad i första halvlek. Fatih Terims mannar kom inte in med en bättre inställning, man var fortfarande passiva i början av andra halvlek och det var Island som kontrollerade inledningsvis av andra halvlek och attackerade mest.

När nyheten nådde Arda och co. att Kazakstan hade tagit  ledningen i deras bortamatch mot Lettland samtidigt som ställningen i Holland hade blivit 2-3, så tändes en gnista inom laget. Fatih Terim bytte in både Cenk Tosun och Umut Bulut(förbundskaptenen hade startat matchen utan några renodlade anfallare) och in kom även Gökhan Töre. Just Gökhan Töres närvaro i matchen blev inte långvarig. Efter 14 minuters spel var vår yttermittfältare utvisad för vad som visade sig i reprisbilderna vara en riktig idiottackling och domaren agerade korrekt. Nu skulle landslaget jaga en direktplats och ett ledningsmål med en man mindre på plan samt mindre än en kvart kvar på klockan.

Utvisningen förbättrade ingenting, landslaget fick svårt att komma fram och mycket av tiden gick på halvdana anfallsförsök av båda lagen. Mot de sista tio minuterna började Turkiet trycka på allt mer samtidigt som islänningarna kom inte upp lika ofta. Arda dribblade, dribblade och dribblade men hans skott gick utanför.

I 89:e minuten får Turkiet    frispark på offensiv planhalva, rättare sagt ett drömläge utanför straffområdet. Vår och Europas bäste frisparksläggare, Hakan Calhanoglu, var redan utbytt. De som nu stod vid bollen för att ta frisparken var Arda Turan och Sinan Inan. Den sistnämnde steg fram och sköt vackert in med sin högerfot 1-0 till hemmalaget och Konya som hade hållit igång hela kvällen exploderade.

Efter 90+4 minuter spelade så hade Turkiet vunnit matchen och var klara för minst Play-off. Minuter senare nådde även nyheten att Kazakhstan efter 90+6 minuter hade besegrat Lettland vilket gjorde att vårt landslag kunde skippa Play-off matcherna den här gången.