Turkar i Bundesliga: Del 1

 

”Turkar i Bundesliga” är en ny artikelserie på Turkiskfotboll.com som handlar om turkiska spelare som spelar i tyska Bundesliga. Här presenteras spelarnas profiler men också berättas det om deras bedrifter och framgångar i karriärer hittills och olika landslagsval i form av intervjuer, fakta och videolänkar.

Det krävs nog ingen närmare förklaring om att Bundesliga har fullt med turkiska spelare och flera välkända turkiska spelare har spelat där genom tiderna. Fast vilka spelar där nu? Vilka lag tillhör dem? I denna artikelserie lär vi känna spelarna närmare. Flera har fått stå och välja mellan det Turkiska och Tyska landslaget på grund av sin koppling till både länderna. Vilket val blev det och hur föll deras val? I denna artikelserie berättas det om deras bakgrund och deras fotbollskarriärer hittills.

 

Artikelns syfte är att presentera och berätta om alla  turkiska spelare och alla som har en turkisk bakgrund och spelar i Tyska Bundesliga. Många med Turkisk bakgrund har valt att representera det Tyska landslaget samtidigt som de finns de som har valt det Turkiska landslaget. Det finns flera intressanta talanger och som har etablerat sig i ligan och spelar på den största scenen. Här tar vi en närmare titt på de Tyska klubbarnas trupper och granskar spelarna. Först ut är Bayern München, Borussia Dortmund, Hertha Berling, Schalke 04 & Borussia Mönchengladbach.

 

Rangordning
Rangordningen sker efter följande Bundesliga-tabellplacering lördag den 5e mars 2016.

Trevlig läsning!

 

 

Bayern München:

Serdar Tasci

Serdar Tasci är tillbaka i Bundesliga och är nu i Bayern München på lån från Spartak Moskva. Med stora skadebekymmer i laget och framförallt i försvaret valde Pep Guardiola att låna in den före detta Stuttgart-backen i januari fönstret 2016-03-05.

Serdar Tasci som är född i Esslingen, Tyskland, har sina rötter i turkiska staden Artvin som hans föräldrar kommer ifrån. I sin unga ålder räknades han som en av de större talangerna i Tyskland. Redan som 19-åring debuterade han för VfB Stuttgart i Bundesliga. Det blev totalt 181 matcher och Serdar hann med att både vinna Bundesliga och spela i Champions League under sin tid i Stuttgart. 2013 flyttade den 28-årige mittbacken vidare till Spartak Moskva.

Serdar Tasci som hade dubbla medborgarskap valde att representera Tyska landslaget. Innan han kom upp i A-landslaget hade han hunnit representera det Tyska U-19, U-20 och U-21 landslaget. Han motiverade sitt val följande:

Jag har gjort ett val för Tyskland och inte mot Turkiet. … Efter ha övervägt alla för och nackdelar så kände jag att det var rätt att representera Tyskland. … I slutändan var det också Joachim Löw som ansträngde sig mest och som övertygade mig att välja Die Manschaaft
Totalt har han spelat 14 matcher för det Tyska A-landslaget.

Sedan ankomsten till Bayern München i januari månad har det hittills endast blivit en match för Serdar Tasci.

Förutom en tysk ligatitel med Stuttgart från säsongen 2006/2007, har han även en andra plats i Tyska cupen 2006/2007 samt bronsmedalj från VM 2010 med Tyskland i sitt CV.

 

Borussia Dortmund:

Ilkay Gündogan,

 

En av de största spelarna i Bundesliga. Ilkay Gündogan är given i Borussia Dortmunds mittfält och är även en viktig spelare för det Tyska landslaget. Dortmund fick upp ögonen för Ilkay Gündogan när han spelade för FC. Nürnberg 2013 och betalade 4 miljoner euro för att köpa loss honom. Redan i sin första säsong vann han dubbeln (tyska ligan & tyska cupen)
Ilkay hade också en stor roll i Borussia Dortmunds framfart och succé i Champions League. Den 25 årige mittfältaren blev storhyllad för sina två matcher mot Real Madrid i semifinalerna och gjorde Dortmunds enda mål i Champions League-finalen mot Bayern München som slutade i 2-1 förlust för Ilkay och Dortmund.

Tillsammans med Dortmund skulle han få sin revacnsh när han gjorde mål och assist i Supercups-mötet mot just Bayern Munchen. Den nya säsongen, 2013/14 var dock inte så vidare roligt och istället fylld med skador. I början av 2014 fick han en ryggskada som höll honom borta året ut och således missade han också VM 2014.

Ilkay Gündogan har rötterna i Dursunbey i Balikesir-provinsen, Turkiet. Han har tidigare i intervju med turkisk berättat om sin önskan att spela i den turkiska ligan och även sin goda relation till andra turkiska spelare som Arda Turan, Mesut Özil och Altintop-tvillingarna. OBS: intervjun är på turkiska:

Ilkay har likt Serdar representerat Tyskland i flera ungdomslandslag och motiverade sitt landslagsval följande:

Det Tyska landslaget kontaktade mig redan när jag var 18 år och spelade i Bochum. Det fanns personer som trodde på mig från allra början (i min karriär). Jag kunde lämna dom på vägen. Vi är Turkar från Tyskland. Vi föddes här (Tyskland), vi växte upp här och nu så tjänar vi landet som har tagit oss så här långt i livet.

Ilkay Gündogan är kusin med den turkiska volleybollspelaren Naz Aydemir som representerar Vakifbank Istanbul. Hon spelar även för det Turkiska damlandslaget i Volleyboll.

Nuri Sahin

Vart hade Nuri Sahin varit om inte det vore för alla skador och den tuffa tiden efter flytten ifrån Dortmund 2012? Den välkände och välmeriterade mittfältaren som besitter enorm fotbollspotential har brottats med tuffa skador de senaste säsongerna.

Född 1988 i Lüdenscheid, Västtyskland, startade sin karriär i RSV Minerzhagen men flyttade som 13 åring till Borussia Dortmund. Den 6e augusti 2005 debuterade han som 16 åring i Bundesliga och blev då den yngsta debutanten någonsin. 25 november samma år blev även den yngsta målskytten någonsin i Bundesliga när han nätade mot FC. Nürnberg.

2007 blev Nuri Sahin utlånad till Feyenoord där han var med och vann den holländska cupen.

2009/2010 blev det stora genombrottet i Tyskland och Dortmund. Nuri spelade en stor roll i lagets framfart och 2010/2011 vann han även ligan med Dortmund, en säsong som han blev utsedd till Bundesligas bästa spelare.

Maj 2011 blev det klart att Nuri Sahin skulle spela för Real Madrid. Mourinho fick till slut den turkiske mittfältaren men tiden i klubben blev inte som varken Nuri, Mourinho eller Real-fansen hade tänkt sig. Efter en hel del skador och spelfrånvaro blev det svårt för Nuri att ta en ordinarie plats i Real Madrid.

Istället lånades den 27-årige mittfältaren ut till Liverpool augusti 2012, ett låneavtal som skulle brytas efter bara ett halvår eftersom att den dåvarande tränaren, Brendan Rodgers och Nuri inte kom överens.

Därifrån blev den 18 månaders låneflytt till Borussia Dortmund som senare aktiverade en återköpsklausul på 7 miljoner euro som gjorde Nuri till en permanent Dortmund spelare, en flytt som också gav Nuri Sahins karriär en boost framåt. Nuri var med och vann Supercupen 2013 mot Bayern Munchen som slutade 4-2. Den senaste säsongen har däremot präglats av skador. Problemen började redan i februari 2015 med en knäskada vilket höll honom borta i flera månader. I september månad rapporterade tränaren Tuchel att spelaren hade åkte på ett bakslag i sin återhämtning och något spel uteblev för resterande 2015. Det är först nu (2016) som Nuri har börjat komma tillbaka i truppen och spela matcher. Nuri Sahins karriär lever fortfarande och med sina ledarkvalitéer och vision för spelet förblir han en viktig spelare för både Borussia Dortmund och det Turkiska Landslaget.

Nuri Sahin som har rötterna nära Turkiets huvudstad, Kirsehir, har tillskillnad från Ilkay och Serdar representerat det Turkiska landslaget i alla  U-landslag från ålder 16.
Nuri Sahin har tidigare bekräftat att han har blivit kallad till Tyska U-15 & U-16 landslaget men valde att nobba erbjudanden och motiverade sitt val för landslaget följande:

Efter att Tyskland blev VM-mästare 2014 fick jag höra mycket att om jag hade valt det Tyska landslaget hade jag varit mästare nu. Det enda jag svarade dessa replikerna var med att jag inte är Tysk, jag känner mig som en Turk. Jag blev kallad till Tyska U-14 & 15 lägren och mina föräldrar och farföräldrar sade till mig att gå testa och känna efter och sedan ta ett beslut (om landslag). Mitt mål var hela tiden att spela för det Turkiska landslaget.  Det Tyska träningslägret var 3 dagar, den andra dagen berättade jag för tränarna där att jag skulle välja det Turkiska landslaget. Jag ringde min farfar och sa till honom att jag är på tåget hem, kom hämta mig. Han var chockad. Efter detta tog jag valet att spela för Turkiet.” – I en intervju med Hürriyet, 2015.

Tillsammans med det Turkiska U-17 landslaget vann han U-17 EM 2005 över Holland i finalen. Han blev även utsedd till EM U-17 Golden Player 2005. Samma år var Nuri med och kom 4a i U-17 VM med det Turkiska U-17 landslaget där de slutade på en fjärde plats. Även denna gången mötte man Holland i en match om tredjeplats där man förlorade. Nuri Sahin fick däremot priserna ”brons bollen” och ”silver skon” i mästerskapet för sina prestationer och mål.

Nuri Sahins A-landslagsdebut var mycket speciell. Det var i en match mot vänskapsmatch mot Tyskland som Nuri Sahin hoppade in i 86:e minuten och gjorde mål i 89:e minuten. Med tanke på detta blev Nuri den yngsta debutanten någonsin och även den yngsta målskytten någonsin i det Turkiska A-landslaget.


Hertha Berlin

Tolga Cigerci

Tolgs Cigerci, född 1992, är en innermittfältare som kommer från VfL Wolfsburgs akademi. Efter en lyckad tid i Wolfsburgs reserv och ungdomslag  med bland annat Bundesliga-titel för U-19 lag, var tiden i A-laget kort.

Tolga blev 2012 utlånad till Mönchengladbach reservlag och senare uppflyttad till deras A-lag och lirade 14 matcher, där bland annat kvalmatcher för Champions League som ledde till en plats i Europa League. I tre av gruppspelsmatcherna hittade Tolga speltid och i slutspelet gjorde han även mål mot Fenerbahce som de besegrade med 3-0 i Mönchengladbach.

Inför säsongen 2013/2014 blev Tolga utlånad till Hertha Berlin, under sina 19 matcher för klubben blev klubben övertygade om Tolgas kvalitéer och skrev ett permanent kontrakt säsongen efter. I år har Tolga medverkat i 12 matcher för Hertha som gör succé i Bundesliga som för närvarande ligger på 3:e plats bakom Bayern Munchen och Borussia Dortmund.

Den 23 årige mittfältaren har representerat Tyska U-19 och U-20 landslagen. I februari 2014 bekräftade Tyska U-21 tränaren, Horst Hrubesch, att Tolga hade valt det Turkiska A-landslaget. Horst som medgav sin besvikelse över att spelaren valde det Turkiska landslaget sade även att de respekterade spelarens beslut över landslagsval.

Tolga blev uttagen till träningsmatchen mot Sverige samma år men kom inte till spel p.g.a. skada och chansen för första landskampen får vänta ett tag till.

 

Sinan Kurt

Sinan Kurt, född 1996, har en Turkisk far och en Tysk mor. Sinan räknas som en av de större talangerna inom tysk fotboll trots att han inte har gjort något stort avtryck inom tyska Bundesliga. Det var däremot hans prestationer i Mönchengladbachs reservlag, med 16 mål på 24 matcher som gav honom ryktet om att vara en av de största talangerna inom tysk fotboll och som fick Bayern München att betala 2,5 miljoner euro.
Hans flytt från Borussia Mönchengladbach var dock inte god mött från Mönchengladbachs ledet:

Jag är väldigt besviken på Sinan. Vi hade nyligen haft samtal med Lucien Favre, hans rådgivare, och med Sinan själv. Vi snackade mycket passionerad om hans mål och förutsättningar. Och vad händer? Fem dagar senare skriver han på för Bayern München.” – Max Eberl, sportdirektör i Borussia Mönchengladbach (SportBild)

Trots mycket speltid under Bayern Münchens försäsong blev det bara 45 minuter i sin debuttävlingsmatch mot Hertha Berlin. Det blev svårare för Sinan att ta plats i A-laget och istället flyttades han ner till U-lagen innan han var i de tyska mästarnas reservlag.

Om han har fötterna på jorden, lyssnar på vad han fortfarande behöver lära sig, då har han en stor framtid framför sig” – Roland Virkus, ungdomschef på Borussia Möncengladbach.

Trots att tiden i Bayern blev kortvarig och inte lyckad så verkar klubben ha en fortsatt viss tro på honom. När klubben sålde vidare Sinan till Hertha Berlin i januari-månad så valde man att skriva in en återköpsklausul för 8 miljoner euro. Vänsteryttern med stora offensiva kvalitéer har hyllats stort i Tyskland men har fortfarande saker att bevisa på den stora scenen.

Hittills har det bara blivit speltid i Hertha Berlins reservlag men huvudstadslagets tränare, Michael Preetz hyllar sitt nyförvärv med att säga att det är: ”en ung spelare, talangfull offensiv mittfältare med mycket potential.”

Sinan som har både turkiskt och tyskt pass, har spelat för Tyska U-15, 16, 17, 18 och nu given i deras U-19 landslag.

Schalke 04: För närvarande inga turkiska spelare eller spelare med turkisk bakgrund i klubben.

Borussia Mönchengladbach: För närvarande inga turkiska spelare eller spelare med turkisk bakgrund i klubben.

Källor:

http://www.hurriyet.com.tr/serdar-tasciya-davul-zurnali-karsilama-20766440
http://fr.fifa.com/world-match-centre/news/newsid/864/921/index.html
http://www.fourfourtwo.com/news/tuchel-confirms-sahin-injury-setback#:RcJXolkbF5xaWA
http://www.hurriyet.com.tr/nuri-sahin-o-zaman-milli-takima-hic-gelmesinler-28623608
http://www.milliyet.com.tr/terim-in-gozdesi-tolga-cigerci—1840148-skorerhaber/
http://bleacherreport.com/articles/2592142-why-sinan-kurt-is-the-bayern-munich-ii-player-most-likely-to-make-the-grade
http://www.kicker.de/news/fussball/bundesliga/startseite/632548/artikel_enormer-ansporn_serdar-wird-profi.html

& Wikipedia, Soccerway & Transfermarkt