Kâzım stor matchvinnare i Brasilien! Läs om karriären hittills..

Kommer ni ihåg Kâzım Kâzım? Eller Colin Kazim Richards som han egentligen heter. Den turkiske anfallaren-mittfältaren flyttade i somras ifrån Celtic FC till brasilianska klubben Coritiba.

Igår natt gjorde Kazim sin debut för klubben och det blev succé direkt. Kazim hoppade in i matchens 64:e minut för Ruy Franco. I matchens 80:e minuten avgjorde han matchen med sitt nickmål som betydde att Coritiba vann med 1-0 och tog tre poäng. Läs mer om Colin Kazim Richards som en gång i tiden var bland de mest intressanta spelarna i Turkiet. 

Kazim som föddes i London, Storbritannien, valde att representera det turkiska landslaget då hans mor är Turk från Cypern. Kazim-Kazim som ibland också bara kallas Kazim, Colin-Kazim eller CKR, sade i en intervju 2008 sade Kazim:

“Det är svårt eftersom halva min familj är muslim och halva familj är kristen. Jag har alltid känt mig Turk. Min mormor kan inte prata engelska, halva min familjs moderspråk är Turkiska så jag gick på turkisk skola innan jag började spela fotboll fast det är inget jag kommer ihåg så mycket av idag.”

Kazims karriär fick en stor framfart just under säsongen 2008-2009. Efter att ha representerat en hel del klubbar i England kom han till Turkiet. I CL-matchen mot Chelsea introducerade han sig på den stora scenen när han kvitterade till 1-1 med snyggt mål, en match som Fener senare skulle vinna med 2-1. Se målen från den matchen här:

Under samma tid blev han även uttagen till det turkiska landslaget som han valde att representera 2007. Han var uttagen i EM 2008 och var med och startade mot bland annat Tyskland i semifinalen där han var nära att ge Turkiet ledningen två gånger om med två ribbträffar. Kazim spelade i alla fem matcher som Turkiet spelade i EM 2008. Den tekniske spelaren som var även mycket snabb hade en ljus framtid framför sig. Efter att ha imponerat både i Fenerbahce och i landslaget så tog han en startplats i Christoph Daums Fenerbahce 2009/2010.

Det var inte en lätt tid som väntade efteråt. Kazim blev i januari 2010 utlånad till franska Toulouse. Exakt ett år senare bröt Fenerbahce Kazims kontrakt januari 2011 och Kazim skrev istället på ett kontrakt på tre år med Fenerbahces största rivaler Galatasaray. Under våren samma säsong nätade han även i matchen mot Fenerbahce i ett stekhet derby på Türk Telekom Arena.

Sommaren 2012 hade han provträning med West Ham United men det slutade med ett lån till Blackburn Rovers istället. Tiden i klubben startade bra men kantades av händelser som involverade polisutredningar där Kazim ska ha gjort en homofobisk gest mot Brighton-supportrar. Han dömdes skyldig april 2014.

Efter lånesejouren var Kazim tillbaka i Turkiet och blev såld till Bursaspor för en summa på 250 000 euro. Det blev bara en säsong i klubben och 21 matcher & 2 mål. Säsongen därpå väntade återigen utlåning, denna gången till holländska Feyenoord.

Där blev det en stor succé. Feyenoord var imponerade av Kazim att man till och med köpte loss spelaren från Bursaspor. Under låneperioden gjorde han 12 mål 29 ligamatcher för klubben. Säsongen efter det var inte lika lyckosam och Kazim blev petad av dåvarande Feyenoord tränaren Giovanni van Bronckhorst efter att anfallaren ska ha hotat en journalist.

En månad senare stod det klart att CKR hade gått till Celtic FC. På elva matcher gjorde han ett mål och vann i slutet av säsongen den skotska ligan. 9 juni 2016 blev det klart med en riktigt oväntad flytt till Brasilien. Kazim hade skrivit på för Alex de Souzas gamla klubb Coritiba.

CKR har hunnit bli 29 år gammal. Trots att han nu spelar ännu längre bort ifrån Turkiet och Europa kan man aldrig utesluta spelarens comeback i den turkiska ligan eller i det turkiska landslaget. När man kollar igenom Kazims karriär är det som en berg och dalbana. Den offensiva mittfältaren som också spelar som anfallare har haft stunder där han har varit stekhet på planen och stunder där allting bara gått utför. Är Coritiba en ny start för Kazim som i Feyenoord?  Bara tiden kan avslöja det…

Se vad Colin Kazim Richards har att säga om Galatasaray v Fenerbahce i en intervju med den utlånade klubben Blackburn 2012:

Kazims säsong i Feyenoord 2015: