De Turkiska spelarna att hålla koll på ute i Europa!

Antalet turkiska fotbollsspelare ute i andra europeiska fotbollsligor blir fler och fler och vi har redan fått se stora transfers för några av Turkiets bästa och mest intressanta spelare. Vilka är då spelarna att hålla koll på i de europeiska ligorna? Vi listar och presenterar spelarna i denna artikeln! 

Spelarna som har tagits med och presenterats har valts genom att de spelar i en klubb som tillhör den högsta divisionen i respektive land i Europa och om spelaren har spelat för de Turkiska landslagen.

Artikeln uppdateras med tanke på transferfönstret 2017 fortfarande är öppet och kan komma fyllas på med tiden.

Trevlig läsning.

 

Hakan Calhanoglu, 23 år, AC Milan

Den turkiske playmakern flyttade till nysatsande italienska storklubben AC Milan för en summa på 24 miljoner euro och lämnade Bayern Leverkusen och Bundesliga som han har underhållit med sin fantastiska talang och framförallt sina frisparkar som han är mest känd för. Calhanoglu är en stor favorit i landslaget och är ett av Turkiets största namn, spelaren kommer få en betydligt större roll i landslaget nu när Arda Turan har lagt av. Lägg därtill att han kommer vara vital och ta de fasta situationerna för även i AC Milan som rustar för att utmana Juve om titeln och ta sig till Champions League. Calhanoglu kommer vara viktig för Milan och en av de ledande spelarna i laget. Var avstängd större delen av våren p.g.a. ett kontraktsbrott med Trabzonspor men är efter avstängningen igång igen för sin nya klubb.

***

 

Enes Ünal, 20 år, Villareal

Ingen kan glömma bort när Bursasonen debuterade som den yngste någonsin i Süper Lig för sitt Bursaspor och redan då visste man vilken talang detta var. Enes kopplades ständigt ihop med stor klubbar och framförallt Chelsea. Det blev Manchester City som lyckades köpa den unge turkiske anfallaren till slut men det blev ingen fortsättning trots succén ifjol i holländska Twente. Enes som är 20 år idag var som 19-åring det största utropstecknet i holländska ligan. Enes gjorde hattricks, konstmål, avgjorde matcher – exakt allt det en anfallare ska göra för sitt lag och avslutade säsongen med faciten 18 mål och 3 assist på 31 ligamatcher. Det är inte konstigt att Twente ville behålla sensationen i sitt lag. Man City släppte i somras Enes Ünal till Villareal. En liga som kommer passa honom perfekt, det är en offensiv rolig fotboll som spelas i Spanien och Enes har all förutsättningar för att fortsätta sin succé i La Liga.

***

 

Cengiz Ünder, 20 år, AS Roma

Turkiets dyraste sålda spelare genom tiderna. 15 miljoner euro landade prissumman på och klubben som fostrat Cengiz, Altinordu Futbol Kulübü, får 30% av summan. Cengiz är en av de största talangerna som Turkiet producerat under den senaste tiden har gjort succé I Istanbul Basaksehir som tog sig till final i Turkiska Cupen och slutade tvåa i den Turkiska ligan. Den offensiva mittfältaren kan spela såväl ytter som anfallare och kommer spela i AS Roma nästa säsong och konkurrera med bland annat Hakan Calhanoglu. Även Man City var intresserade av Cengiz tjänster men italienarna lyckades bemöta Basaksehirs krav. Detta är både en spelare för samtiden och framtiden för det Turkiska landslaget.

***

Ömer Toprak, 27 år, Borussia Dortmund

En av de bästa, om inte den bästa turkiske försvararen där ute. Ömer Toprak blev under januari klar för Dortmund och har nu under sommaren genomfört sin flytt till den tyska storklubben. Ömer är en spelare som landslaget har ett stort behov av, det är en ledare utav rang och har stor erfarenhet som behövs för ett ungt landslag som Turkiet har idag och som bekräftar Dortmunds intresse. Det är den typen av spelare som alla lag och landslag behöver i sin startelva, en spelare som kan ge lugn och stabilitet. Dortmund har kvalat sig till Champions League så det blir den största scenen i europeisk fotboll för Ömer nästa säsong också.

***

 

Arda Turan, 30 år, FC Barcelona

Det går inte en vecka utan spekulationer kring Ardas framtid. Toppklubbar från Premier League-klubbar, anbud från Kina, de tre storas intresse i Turkiet, ryktena är många men Arda ser ut att bli kvar och trivas i Barcelona. Köptes från Atletico Madrid för mer än 35 miljoner euro och fick vänta 6 månader på sin debut pga Barca hade en transferban när spelaren anlände 2015. Till en början gick det mer än bra för Arda, som senare hamnade utanför laget. Under hösten 2016 levererade Arda poäng efter poäng och match efter match när Suarez och Neymar var skadad och ur form. Under våren har det varit tuffare att ta plats i startelvan. Arda är en offensiv mittfältare som har sin utgångsposition som yttermittfältare, då blir uppgiften mycket tuffare att ta plats i ett Barca som spelar 4-3-3 och Arda har fått konkurrera med världens kanske mest starkaste anfallstrio någonsin under detta decennium: Messi-Suarez-Neymar. Arda som har slutat i landslaget vill vara kvar i Barca men frågan är om han blir det. Vad som är säkert är att detta är den bästa turkiske spelaren där ute och ett stort namn, kanske det största genom tiderna för turkisk fotboll och Arda har vunnit flera stora titlar med både Barca och Atletico Madrid.

***

 

Cenk Gönen, 29 år, Malaga

Cenk Gönen har under transferfönstret gjort klart med en ny klubb. Målvakten flyttar vidare till Spanien och Malaga som spelar i La Liga. Cenk Gönen blir den tredje turken i La Liga efter Arda Turan i Barcelona och Emre Colak i Deportivo La Coruna. Den 29-årige målvakten som är född i Izmir började sin proffskarriär i Göztepe som han spelade för 2007-2010 innan det bar av till Denizlispor. Väl där fick Besiktas upp ögonen för den turkiske målvakten där det blev totalt 63 matcher på fem år innan Cenk flyttade till Galatasaray. Cenk har även representerat det Turkiska landslagets alla U-landslag samt A-landslaget. Han är främst tänkt som en ersättare till Carlos Kameni som lämnade Malaga för Fenerbahce under sommarens transferfönster 2017.

***

 

Yunus Malli, 25 år, Wolfsburg

Lämnade Mainz 05 för Wolfsburg i januari och skrev på ett kontrakt på 4,5 år.Med intresse från klubbar som Manchester United, Tottenham och Bayern Munchen så landade valet till slut på Wolfsburg som betalade 10 miljoner euro för honom. I Mainz blev det 29 mål och 19 assist på 129 ligamatcher. Yunus Malli som är född och uppvuxen i Tyskland och som har representerat Tysklands alla U-lag från åldern 17-21, valde att spela för det turkiska herrlandslaget och var en del av laget EM 2016. Yunus kopplas ständigt ihop med Europas storklubbar och ryktena tog extra fart under hösten 2016 då Yunus bara blev bättre och bättre. Höstsäsongen 2016 var en stor succé för Yunus men vårsäsongen blev allt tyngre. Våren 2017 var en tuff period för Wolfsburg som slutade på 16:e plats och fick spela kval för att hålla sig kvar i Bundesliga, ett kval de vann med 2-0 över Eintracht Braunschweig. Däremot ska det nämnas att detta är en spelare som har starka egenskaper framåt för att avgöra matcher på egen hand. Yunus skapar både chanser och gör mål och assist för sitt lag och kan mycket väl vara på väg till en ny klubb om Wolfsburg inte satsar stort de kommande säsongerna.

***

 

Nuri Sahin, 28 år, Borussia Dortmund

När Dortmund vann ligan 2011 blev Nuri utsedd till ligans bästa spelare i Bundesliga, han var nyckelfaktorn till att det gick så bra som det gick och att mittfältet var så starkt som det var. Nuri hade varit bra en lång period och snart var han klar för Real Madrid där han snabbt åkte på en långtidsskada och efterspelet där blev tufft för Nuri som hade svårt att ta en plats i startelvan. Med en misslyckad sejour i Liverpool så återvände Nuri till Dortmund där han är idag. Comebacken har inte varit den roligaste då Nuri har konstant dragit med stora otäcka skador vilket har gjort att Nuri inte tagit plats i startelvan eller varit prioriterad, vilket har smittat av sig på landslaget där han heller inte har spelat så mycket. Däremot har han starka band till klubben och jag är övertygad om att en skadefri Nuri Sahin kommer  vara viktig och nyttig för Borussia Dortmund.

***

 

Emre Mor, 19 år, Borussia Dortmund.

En annan stortalang som Turkiet har. Kanske den störste av dem alla idag. Född och uppvuxen i Danmark men Emre Mor valde att representera Turkiets landslag, något de turkiska fotbollssupportrarna är mer än tacksamma för! Det finns ingen spelare i det turkiska landslaget som är så underhållande som Emre Mor är, han får fansen och tv-tittarna att resa på sig när han driver framåt bollen och utmanar sin motståndare och många gånger lyckas han. Trots att det var den Danska Superligaen och Nordsjälland, trots att det EM knappt hade börjat och Emre spelade för Turkiet, så valde Dortmund att betala det som krävdes för att få Emre Mor. Ett steg från Danmarks liga till Tysklands liga är ett stort steg, den första säsongen har inte varit så bra som vi som beundrare eller Emre hade hoppats. Däremot har han börjat försäsongen på bästa sätt för Emre i Dortmund och nu är inte frågan om den nya tränaren för Dortmund, Peter Bosz, väljer att satsa ordentligt på Emre Mor. Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray står redo för att låna spelaren men Dortmund är tydliga om det ska bli en utlåning för Emre så är det enbart en utlåning som gäller, ingen köpoption, inget annat och detta bevisar att man vill satsa och tror på att Emre Mor har en framtid i Borussia Dortmund.

***

 

Caglar Söyüncü, 21 år, SC Freiburg

Ännu en talang fostrad i Altinordu FK likt Cengiz Ünder. Som 20-åring blev han den första spelaren Altinordu-spelaren på 78 år som spelade i landslaget när han kom in istället för Ozan Tufan i matchen mot Sverige i Antalya den 24e mars 2016. Caglar är även den första spelaren någonsin att gå direkt från turkiska TFF 1. Lig (turkiska andra divisionen) till tyska Bundesliga. I sin debutsäsong för SC Freiburg blev det 24 ligamatcher i Bundesliga. Detta är en teknisk begåvad försvarare och duktig i luften och på att tacklas. Caglars framtid är väldigt ljus och går det vägen för 21-åringen från Turkiets västkust (född i Izmir), så kommer vi att få se mycket mer av honom i framtiden. Se klippet nedan på vad supportrar och tränare i Bundesliga har att säga om Caglar och hur han har växt fram till en av ligans tuffaste spelare.

***

 

Emre Colak, 26 år, Deportivo de La Coruna

En publikfavorit hos fansen i Deportivo. Emre lämnade Galatasaray för Deportivo de La Coruna vars fans kallar sig stolt för ”Los Turcos” (Turkarna), läs historian här. Emre Colak är en viktig spelare för Deportivo som slutade på 16:e plats i La Liga ifjol. För Emre blev det 3 mål och 6 assist på 29 matcher. Trots att siffrorna inte är högre är Emre än vital spelare då han är ytter och har de främsta egenskaperna en ytter behöver ha, så som att hålla i bollen, slå inlägg, ta fasta situationer, slå såväl korta som långa och avgörande passningar och att han hjälper med i defensiven. Hans svaghet är luftspelet men Emres första säsong i Deportivo är inget misslyckande och Emre har talangen för att bli bättre och höja Deportivo i La Liga.

***

 

Semih Kaya, 26 år, Sparta Prag

Efter 8 år i A-laget och 3 år i Galatasarays ungdomslag, lämnar Semih Kaya Galatasaray och Turkiet för Sparta Prag och Tjeckien. Semihs karriär har stagnerat de senaste åren då han tidigare har kopplats ihop och varit ett av Galas största löften, nu ska karriären få ny fart i Sparta Prag och Gala är redo att få bonusar om Sparta Prag lyckas kvalificiera sig till Europeiska-turneringar med Semih Kaya. Semih har spelat över 20 gånger för Turkiets A-landslag och har spelat i alla U-landslagen. Semih är en passningsskicklig försvarare och som tar det säkra före det osäkra. Trots sin ålder har Semih hunnit med mycket i sin karriär, bland annat Champions League-spel där han har stött på de bästa lagen i Europa och med Galatasaray blev det över 140 matcher, 3 ligaguld, 3 cupguld och 4 supercupguld. Det är en spelare som är van att vinna titlar.

***

 

Bilal Basacikoglu, 22 år, Feyenoord

Ung offensiv mittfältare för Feyenoord i holländska ligan. En spelare som har sina styrkor i dribblingar, luftdueller och att jobba framåt och bakåt på planen. Bilal som har dubbla medborgarskap har valt att representera Turkiet och tillhör just nu Turkiets U21-lag. Ifjol blev det 38 matcher totalt och 4 mål & 7 assist för Bilal i Feyenoord.

***

 

Gökdeniz Karadeniz, 37 år, FC Rubin Kazan

Den offensive mittfältaren från Svarta Havs-regionen och Trabzonspors gamla stora spelare. Håller på att bli en ikon i Rubin Kazan som han har spelat för sedan 2008! Gökdeniz är en mycket rutinerad spelare och har 200 matcher under bältet för Rubin Kazan där han har gjort 37 mål och 40 assist och aldrig blivit utvisad någon gång.

***

Nadir Ciftci, 25 år, Celtic

Anfallaren Nadri Ciftci som är född i Elazig, Turkiet men har dubbla medborgarskap (Holland & Turkiet) är 25årig anfallare som även kan spela yttermittfälare och var ifjol utlånad Pogon Szczecin i Polen. Sedan 2015 tillhör Nadir Celtic men har utöver Pogon, även varit utlånad till Eskisehirspor. Utlåningarna har inte varit succé för Nadir som dock har ett bra facit i skotska Premiership: 80 matcher: 29 mål och 17 assist.