Kayserispors STORA värvning – Asamoah Gyan

Kayserispor gjorde på onsdagen klart med anfallaren Asamoah Gyan från Ghana på fri transfer som det har tidigare skrivits om. Gyan har skrivit på ett tvåårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Asamoah Gyan är Kayserispors trettonde värvning inför den nya säsongen och helt klart den största.

Asamoah Gyan som har hunnit bli 31 år återvänder därmed till Europa efter närmare sex års spel i Asien där han öste in mål framför allt i Al-Ain (Förenade arabemiraten), 113 mål på 103 matcher i olika tävlingar. Sommaren 2015 värvades han av Shanghai SIPG (8 mål på 26 tävlingsmatcher) men lånades ut till Al-Ahli (Förenade arabemiraten) under sista delen av hans kontrakt. I Al-Ahli blev det 8 mål på 21 tävlingsmatcher.

Innan flytten till Förenade Arabemiraten var Gyan en eftertraktad spelare i Europa och det hände att han kopplades ihop med en flytt till turkiska ligan och någon av de tre stora klubbarna Besiktas, Fenerbahce eller Galatasaray.

Gyan inledde sin Europa-karriär i Udinese men blev utlånad till Modena i Serie B två säsonger innan han tog en plats i A-laget. Efter två säsonger i Udinese (11 mål på 38 matcher i Serie A) såldes han till Rennes (14 mål på 48 matcher i Ligue 1) där han i inledningen av hans tredje säsongen såldes till Sunderland (10 mål på 34 matcher i Premier League) och i inledningen av hans andra säsong i England lånades han ut till Al-Ain för 7 miljoner Euro!? Efter lånetiden köptes han loss permanent av Al-Ain för 7,5 miljoner Euro.

Även i landslaget har Asamoah Gyan gjort många mål och är med 50 mål på 103 landskamper Ghanas meste målskytt just nu. Han är den afrikanske spelaren som har gjort flest mål (6) i VM. Han har spelat i 3 VM, 1 OS och 7 Afrikanska mästerskap. I Afrikanska mästerskapen har det blivit 2 silver (2010 och 2015) och ett brons (2008).