Orsakerna till Fatih Terims avgång

Under onsdagen kom nyheterna om att Fatih Terim och det Turkiska fotbollsförbundet går skilda vägar. Det rapporteras för fullt nu kring varför Fatih Terim har avgått och vem som ska ta över landslaget, läs mer om de senaste nyheterna kring Fatih Terims avgång. 

Fatih Terims tredje sejour i landslaget. 

Fatih Terims tredje sejour i landslaget är över. På onsdagen meddelade TFF (turkiska fotbollsförbundet) att man går skilda vägar efter att ha gemensamt kommit överens om att det är det bästa för det Turkiska fotbollsförbundet och turkisk fotboll.

Fatih Terims tredje sejour innefattande inte titeln förbundskapten för det Turkiska herrlandslaget i fotboll. Fatih Terim fick rollen som: Turkiets fotbollsdirektör, när han skrev på kontraktet 2013 i sin hemstad i Adana. Terims roll som fotbollsdirektör betydde att Fatih Terim fick huvudansvaret för all fotbollsverksamhet från A-landslaget ner till U-landslagen och all infrastruktur för att bygga en ny stark grund och design för de turkiska landslagen i fotboll. Detta var tydligt ifrån fotbollsförbundet då kontraktet som skrevs på 2013 sträckte sig över sju år. Fatih Terim avgår alltså efter fyra år in i kontraktet.

Händelser under och efter EM 2016: 

Bonusincidenten

Sedan EM 2016 har det varit en turbulent tid i landslaget. Det var här rykten och nyheter kring prim olayi (bonus-incidenten) tog fart. Enligt rapporter och källor till turkisk media växte en kris i landslaget och i juni i år kom det nya rapporter om att detta ska ha börjat redan efter sista matchen gruppmatchen som var mot Island i Konya. Anledningen här sägs vara att förbundet och landslagsspelarna ska har varit oense om hur mycket det var som skulle betalas ut då det från början skulle vara 150 000 TL för att ta sig vidare ur kvalgruppen men sedan ska Yildirim Demirören (TFF:s president) ha höjt detta till 500 000 TL enligt tidningen Milliyet. Redan här skedde ett missförstånd mellan spelarna och ledningen i TFF och detta var något som återigen skulle blossas upp när EM 2016 var igång men gruppspelet var ännu inte avgjort. Kaptenen Arda Turan ska ha varit den som har framför en del spelarnas missnöje kring bonusbetalningarna till TFF enligt Milliyet.

Arda Turan och petade spelare efter EM 2016:

Efter turbulensen under EM 2016 så blev flertalet givna spelare i landslaget petade inför VM-kvalet. Landslagskaptenen Arda Turan, Gökhan Gönül, Selcuk Inan och Burak Yilmaz var bland de petade spelarna. Inför matchen mot Kosovo i Antalya i VM-kvalspelet blev Arda återigen kallad till landslaget och återvände. I en vänskapsmatch mot Makedonien för mer än en månad sedan så ska Arda Turan ha bråkat med journalisten Bilal Mese som hade skrivit en hel del om bonusincidenterna och anklagat Arda i prim olayi (bonusincidenten). Enligt rapporterna så ska Fatih Terim (som också var där) inte gått emellan de båda två. Några dagar senare meddelade Arda Turan att han lämnar landslaget. Efterspelet har ansträngt relationerna ytterligare mellan Arda Turan och Fatih Terim vars relationer redan hade skadats under och innan EM drog igång.

Alacati-händelsen:

Den främste orsaken sägs vara det som hände i Alacati för några veckor sedan när Fatih Terim med några anhöriga ska ha konfronterat Selahattin Aydogdu och hans medarbetare i dennes restaurang som sedan har lett till ett stort bråk. Anledningen sägs vara att Fatih Terim inte har varit nöjd med att Selahettin ska ha öppnat sin restaurang bredvid Terims svärsons restaurang. Det stora bråket och tumultet som utbröts i restaurangen väckte starka reaktioner i turkisk media och videoinspelningar har publicerats som visar delar av händelsen. Såväl Fatih Terim och  Selahettin Aydogdu kom med uttalanden efteråt och förklarade sina versioner av incidenten.

Selahettin Aydogdu om incidenten (turkiska):

 

Fatih Terim om incidenten (turkiska): 

 

Videokamera som visar en del av incidenten: 

 

Potentiella ersättare till Fatih Terim: 

Abdullah Avci och Senol Gunes

Senol Günes, huvudtränare för Besiktas JK

Senol Günes och Besiktas siktar på att vinna tredje raka ligatiteln och att gå vidare ur CL-gruppen i år. Senol Günes har uttalat sig kring tränarfrågan och ligger lågt om att eventuellt ta över landslaget och påpekar att han har två år kvar i Besiktas och att ett eventuellt bud ska inte komma till honom utan först och främst till presidenten i Besiktas.

Abdullah Avci, huvudtränare för Istanbul Basaksehir.

Både två är svåra att lösa med tanke på deras kontrakt med sina respektive klubbar och deras visioner i klubbarna. Senol Günes är fast beslutna om att det ska ta en tredje raka ligatitel medan Abdullah Avci och Istanbul Basaksehir satsar på att vinna guld i år och att kvala in sig till Champions League. Basaksehir slutade två i ligan och kom tvåa i cupen ifjol.

En annan tränare som nämns i turkisk media är: Mircea Luscescu, klubblös. 

Lucescu har kopplats ihop med Galatasaray och kan bli erbjuden en roll i Istanbul-klubben men nu när en ny förbundskapten letas så dyker även Lucescus namn upp. Lucescu fick lämna sitt jobb efter att ha slutat trea i den ryska ligan med Zenit St:Petersburg och missat CL-platsen.

Det som rapporteras i media är att nästa tränare som tillträder kommer enbart arbeta som en förbundskapten för landslaget och inte ha rollen som “fotbollsdirektör för Turkiet” som Fatih Terim hade innan han avgick.