Det “nya” landslaget med Mircea Lucescu vid rodret

Den andra och femte september spelar Turkiet två mycket kritiska kvalmatcher för VM. Vinst i båda matcherna är i praktiken ett måste för att Turkiet ska ta sig vidare då Kroatien som är etta i gruppen ligger före Turkiet med två poäng och Ukraina ligger på samma poäng som Turkiet. Gruppen är alltså vidöppen men nu möter Turkiet toppsiktet och då finns det inte råd att tappa poäng.

Detta händer i ett mycket intressant skede också. Sedan EM 2016 har det varit turbulens i landslaget. Flera av de givna landslagsspelarna i EM och innan EM som var givna i landslaget blev petade inför VM-kvalet däribland annat Arda, Burak, Selcuk Inan, Caner och Gökhan Gönül. Vissa skulle återvända men sedan ändå tacka för sig i landslaget, en av dessa var kaptenen Arda Turan som i somras meddelade att han lämnade landslaget efter ett bråk med en journalist på flyget hem från Makedonien efter en träningslandskamp.

Problemen har varit många i landslaget, det har varit allt från Fatih Terims petning av flera spelare, bonusincidenten i EM, Arda-gate, underpresterande landslag. Nu har Fatih Terim fått lämna sitt uppdrag som Turkiets fotbollsdirektör och Arda är tillbaka i landslaget samtidigt som bonusincidenterna läggs bakom. Ny tränare är Mircea Lucescu och nu är det fyra viktiga matcher kvar att spela. Nu börjar en ny era, ett nytt kapitel i landslaget, nu vänder vi blad och börjar skriva på ny sida….

…och dessa ska hoppas vi ska leda oss till VM 2018 i Ryssland. Lucescu har tagit ut en intressant trupp:

Målvakter: Cenk Gönen, Harun Tekin, Volkan Babacan

Försvarare: Kaan Ayhan, Şener Özbayraklı, Çağlar Söyüncü, Mehmet Topal, Ömer Toprak, Serdar Aziz, Caner Erkin, İsmail Köybaşı

Mittfältare:
 Emre Belözoğlu, Selçuk İnan, Cengiz Ünder, Emre Mor, Yusuf Yazıcı, Nuri Şahin, Okay Yokuşlu, Ozan Tufan, Tolga Ciğerci, Arda Turan, Hakan Çalhanoğlu, Yunus Mallı

Anfallare: Burak Yılmaz, Cenk Tosun, Enes Ünal

Mer detaljerat kan ni läsa här.

Truppen är ung och nästan den bästa som kan väljas ut förutom att två spelare saknas och bör finnas med: Oguzhan Özyakup från Besiktas och Alper Potuk från Fenerbahce. Att dessa saknas för mig är ett mysterium, de har inlett sina säsonger bra och inte minst Alper som levererar medan flertalet spelare i Fenerbahce just nu underpresterar. Jag ställer mig frågandes till hur Selcuk Inan och Ozan Tufan kan bli uttagna då det var längesen vi fick se någon vidare bra prestation av dessa i både landslaget och deras respektive klubbar. Seluk Inan gjorde sina första minuter för säsongen igår kväll när Gala besegrade Sivasspor och Ozan Tufan har inte förstärkt sina aktier i Fenerbahce..

Den enda anledningen jag kan se till att Lucescu inte tar ut Özyakup och Alper Potuk är att han inte tycker om dessa två som fotbollsspelare och att han inte anser att dessa passar i hans speltaktik. Då blir det intressant att se hur han ställer upp laget och jag tror att vi får se en form av 4-2-3-1 uppställning som följande:

Volkan Babacan

Şener Özbayraklı – Mehmet Topal – Ömer Toprak – Caner Erkin

Emre Belözoğlu – Tolga Ciğerci

Emre Mor – Hakan Çalhanoğlu – Arda Turan

Burak Yılmaz

Vi har flera intressanta comebacks. Emre Belözoglu är tillbaka i landslaget efter tre år! Emre debuterade för mer än 17 år sedan i A-landslaget och 2014 så trodde många att spelaren var slut. Med åren som gick så såg det ut som att Emre var slut och hade spelat sin sista match på högsta nivån 2016 – tills att han skrev på för Basaksehir och har gjort total succé! Han har inte bara varit dominant. Emre kontrollerar tempot och mittfältet i Basaksehir som länge utmanade Besiktas om ligan förra säsongen och han var även ett stolpskott ifrån att skicka Basaksehir till Champions League 2017/18 och slå ut Sevilla i playoff. Emre blir en stor tillgång till landslaget och framförallt när det är så många unga spelare just nu. Landslagets och Turkiets bästa spelare de senaste åren, Arda Turan, är också tillbaka. Målskytten Burak Yilmaz är efter en sejour i Kina tillbaka i Süper Lig och fortsätter att spotta in mål och är även han uttagen.

Jag tror Lucescu vet betydelsen av hur viktigt det är att vinna dessa matcher och tror därför han främst går för att balansera det unga med de erfarna och rutinerade spelarna. Landslaget har just nu en mycket bra mix av erfarna stabila spelare som Arda, Emre, Mehmet Topal, Ömer Toprak, Nuri Sahin m. fl. och stora talanger i laget så som Emre Mor, Hakan Calhanoglu, Enes Ünal, Caglar Söyüncü, Cengiz Ünder, Yunus Malli…

Landslaget har flera lovande spelare och stora talanger på alla lagdelar som bådar gott för framtiden. Då känns Lucescu rätt för landslaget som har tagit fram och utvecklat flera brasse-stjärnor idag (Willian, Taison, Aleix Teixiera, Luiz Adriano, Diego Costa & Fernandinho) som lirade för honom i Shaktar.

Försvaret känns svårt att sia om idag men jag tror Volkan Babacan kommer att ha Sener-Topal-Ömer-Caner framför sig. Mehmet Topal har de senaste åren spelat mittback i landslaget och Ömer känns som den mest stabila av dem alla medan Sener och Caner är de bästa ytterbackarna i truppen. Jag hade dock älskat att se Caglar Söyüncü spela som är framtiden och som imponerade förra säsongen i Bundesliga och är en spelare som spelar tufft och hårt – jag tror det är en tidsfråga innan Caglar är en startspelare i landslaget.

Efter två matcher så kan man konstatera att Tolga Cigerci som har fått sitt riktiga genombrott den här säsongen. Innermittfältaren har gjort mål i alla tre ligamatcher hittills och gjorde senast två mål mot Sivasspor. Tolga Cigerci kommer bli vital för Galatasaray den här säsongen som har varit lite av en allround i Galas mittfält, hans riktiga position är innermittfältare, jag tror han har goda chanser att få spela från start här även i landslaget. De offensiva mittfältspositioner tror jag kommer att falla till Emre Mor-Calhanoglu-Arda.

Tjeckien-matchen i EM 2016, landslaget vann 2-0 men lyckades inte ta sig vidare ur gruppen.

För första gången på flera år känns anfallssidan väldigt stabilt också. Tidigare har det enbart varit Burak Yilmaz som har varit utpräglad anfallare som garanterar mål men vi vet också att det är en spelare som kan bränna en del chanser. Jag tror Lucescu kommer att starta med Burak som ensam striker men nu finns även Cenk Tosun som har utvecklats mycket i Besiktas och som har konkurrerat med flera bra anfallare i sitt klubblag: Demba Ba, Mario Gomez, Vincent Aboubakar och nu konkurrerar Cenk med Alvaro Negredo. Enes Ünal hade en succésäsong förra säsongen i Twente o gjorde 19 mål och det var allt från cykelsparkar, frisparkar, distansskott som han gjorde mål på och visade en grym teknik och talang.

Chanserna mot Ukraina och Kroatien?

Det är de tuffaste motståndet i gruppen med all respekt för Island som är tvåa. Bortamatchen mot Ukraina kommer bli svår men är det någon som kan ukrainsk fotboll in och ut, så är det Mircea Lucescu. Sen presterar det turkiska landslaget som bäst när man är pressade som mest. Det krävs bokstavligt talat kniven mot strupen för att landslaget ska prestera på topp. Det är sådan som situationen är nu eftersom Ukraina har lika mycket poäng som landslaget och Kroatien som landslaget möter hemma, leder gruppen. Inför kvalspelet hade jag Kroatien som favoriter att vinna gruppen och det känns som att det kommer bli en tuff kamp i Eskisehir (staden där matchen spelas). Min analys är att vi kommer få se ett helt annat landslag när kvalmatcherna drar igång, ett landslag som spelar en attraktiv och övertygande fotboll och det är något vi inte har fått se på väldigt väldigt länge och detta grundar jag mest på att många gånger får man se ett “pånyttfödd” landslag när stora förändringar sker (som till exempel flera spelare gör comeback och en ny förbundskapten utses). Jag tror landslaget tar minst fyra poäng, för som sagt: Det turkiska landslaget presterar som bäst när de har en stor press på sig och vi har oerhört mycket kvalité och talang i denna truppen  och det gäller att ta vara på den och göra det bästa utav det – något som förbundet och förbundskaptenerna de senaste åren har misslyckats med. Nu är det vinna eller försvinna som gäller för Turkiet och resan till VM 2018 i Ryssland.