FAKTA: Fenerbahce & Galatasaray blev utslagna av Europa Leagues sämst rankade lag

Fenerbahce och Galatasaray kommer missa europaspel den här säsongen.

Detta efter att Galatasaray redan åkt ut i andra kvalomgången mot Östersunds FK till mångas stora förvånande och Fenerbahce som slog ut Sturm Graz fick problem när de ställdes mot Vardar i playoff. Förlusterna för Fener och Gala, de två giganterna från Istanbul, fick ta emot stor kritik av sportmedia i Turkiet.

När Europa League lottades i fredags så var både Vardar och Östersund i pott fyra.

Varder var nästsämst rankad av alla lag som hade kvalat sig till Europa League och Östersund var sämst rankad av alla lag.

Fenerbahce tog sig 2012/13 till semifinaler och förra säsongen vann man sin grupp i Europa League före lag som Manchester United och Feyenoord och har flera år i rad spelat kvalspel för Champions League. Galatasaray har vunnit hela turneringen en gång i tiden (år 2000 när det hette UEFA-Cupen) och även lirat i Champions League flera gånger de här decenniet och värvade Gomis samt Belhanda innan Europa League-matcherna drog igång. Båda Istanbul-lagen har varit mycket framgångsrika inom både Europa League och Champions League där de har nått slutspel så långt som kvartsfinaler.

Galatasaray värderas idag till 100 miljoner pund av transfermarkt.com medan Östersunds värderas till 7,25 miljoner pund. Det är 1,5 miljoner pund mindre än vad Galatasaray betalade endast för att köpa Younes Belhanda i sommar. Östersunds mest värdefullaste spelare är Saman Ghoddos som värderas till 810 000 pund medan alla spelare förutom sju är värderade över en miljon pund i Galatasaray (Feghouli värderas högst: 10 miljoner pund).

De makedonska mästarna Vardar Skopje som slog ut Fenerbahce efter att ha vunnit båda mötena värderas som klubb till 9,14 miljoner pund medan Fenerbahce värderas till 79,61 miljoner pund. Fyra spelare i Vardar värderas som högst till 675 000 pund i laget medan Fenerbahces mest värdefulla spelare är Giuliano som värderas till 8,1 miljoner pund. Alla förutom sju spelare i Fenerbahce värderas över en miljon pund.

Att Fenerbahce och Galatasaray som har så mycket större trupper och värvat mycket under sommaren inför säsongen och ändå inte lyckats kvala sig till Europa League och blivit utslagna av turneringens sämst rankade lag och som inte är i närheten av klubbens värden eller spenderande, är inget annat än stort fiasko för Fenerbahce och Galatasaray.