FRIIDROTTS VM 2017 I LONDON: Ramil Guliyev vann guld för Turkiet!

 

Ramil Guliyev vann 200 meters igår i Friidrotts VM i London. Ramil var rankad åtta av samtliga finalister och vann på 20.09 sekunder. Läs mer om Ramil Guliyev och om segern. 

Ramil Guliyev som är 27 år gammal föddes i Baku, Azerbajdzjan och som man kan se på bilden så bär Ramil både Azerbajdzjans och Turkiets flagga. Hans tränare var hans far, Eldar Quliyev, tills 2010 då fadern gick bort efter en hjärtattack.

Ramil Guliyev har tidigare representerat Azerbajdzjan men bytte 2011 till Turkiet. För ett år sedan förklarade han varför han gjorde detta val till tidningen Sabah:

”Azerbajdzjan gör stora och viktiga framsteg inom sport men inom friidrott är de långt bakom Turkiet. Det var därför jag valde (Turkiet) som jag ser som mitt eget land. Jag ser inte Azerbajdzjan och Turkiet som två olika länder. Vårt språk och vår tro är samma.”

Ramil Guliyev tillhör Fenerbahces sportklubb sedan 2011 och presidenten Aziz Yildirim var överlycklig igår kväll och sade att det var en stor dag för Fenerbahces förening och för hela Turkiet. Han jämförde bedriften med Fenerbahces Euroleague-guld i basket i våras och sade att Guliyevs bedrift är minst lika stort om inte större.

Guldet var Turkiets första i 200 meter. De senaste fyra Världsmästerskapen i 200 meter har vunnits av Jamaicas Usain Bolt (2009 i Berlin, 2011 i Daegu, 2013 i Moskva och 2015 i Beijing).

Guliyev har flera guld, silver och bronsmedaljer i CV:et. Hans största triumf före guldet igår var hans silver i 200 meter i EM 2016.

Se Guliyevs guldvinst här:

Ramil Guliyev efter segern:

Vi gratulerar Ramil Guliyev till den historiska vinsten och hoppas på att framgångarna fortsätter att komma!