SUPERCUPEN: Besiktas – Konyaspor

Besiktas mot Konyaspor i supercupen 2017 på den nya 19 Mayis stadion i Samsun. Regerande ligamästarna mot regerande cupmästarna. Det är femte gången Besiktas spelar supercupen och första gången för Konyaspor.

Konyaspor har en ny tränare i Mustafa Resit Akcay den här säsongen sedan Aykut Kocaman lämnat för Fenerbahce. Han ledde förra säsongen Osmanlispor till 16-delsfinaler i Europa League men lämnade klubben i slutet av mars tidigare i år. Besiktas tränas fortfarande av Senol Günes som har fört klubben till två raka ligaguld vilket inte har hänt sedan i slutet av 80- och i början av 90-talet då klubben vann tre raka ligaguld.

Supercupen 2017 spelas på den nya arenan Samsun Yeni 19 Mayis stadion i Samsun med en publikkapacitet på 33 000 åskådare och det förväntas bli fullsatt ikväll. Arenan invigdes tidigare i sommar när OS för döva arrangerades i staden och dessutom har Samsunspor spelat en träningsmatch mot Ankaragücü på arenan. Innan matchen arrangerades var det stora protester från Samsunspors supportrar som ville att deras klubb skulle inviga arenan och inte att supercupen skulle göra det.

När Besiktas och Konyaspor möttes förra säsongen blev det 2-2 i Konya och hela 5-1 till Besiktas i Istanbul.

Besiktas har inför den nya säsongen gjort stora profilvärvningar som Pepe, Jeremain Lens och Alvaro Negredo. Spelare som lämnat klubben är mittbacken Marcelo, mittfältaren Gökhan Inler och anfallaren Vincent Aboubakar. Konyaspor har tappat tre spelare som var givna i lagets startelva förra säsongen; vänsterbacken Barry Douglas, mittbacken Jagos Vukovic och anfallaren Riad Bajic. Spelare som Konyaspor har värvat är bl.a. vänsterbacken Eren Albayrak från Istanbul Basaksehir och de offensiva spelarna Imoh Ezekiel samt den tidigare publikfavoriten Abdou Razack Traore. Klubben har också värvat den tidigare AIK-målvakten Patrik Carlgren. Carlgren förväntas inleda på bänken ikväll.

Besiktas saknar flera spelare: mittbacken Atinc Nukan, högerbacken Gökhan Gönül och yttermittfältaren Gökhan Töre pga skador. Talisca kommer inte vara med då han saknar spellicens för säsongen pga strul i hans övergång med Benfica. Dessutom lär inte Negredo vara med då han nyligen anlänt till laget.

Besiktas har inte vunnit supercupen sedan 2006. Tre matcher sedan dess och förlust i samtliga senast förra året efter straffsparkar mot Galatasaray. Konyaspor har aldrig vunnit supercupen.

Vilket lag ska inleda den nya säsongen med en titel?

Apropå titlar. Pepe (19) och Adriano (23) har tillsammans vunnit 42 klubbtitlar i Europa.

Besiktas – Konyaspor
Supercupen
Plats: Yeni 19 Mayis stadion (Samsun)
Domare: Firat Aydinus
Avspark: 19.45 (svensk tid)
Kanal: ATV

Preliminära startelvor

Besiktas Fabri, Andreas Beck, Pepe, Dusko Tosic, Adriano, Atiba Hutchinson, Oguzhan Özyakup, Ricardo Quaresma, Tolgay Arslan, Ryan Babel, Cenk Tosun

Konyaspor Serkan Kirintili, Nejc Skubic, Ali Turan, Wilfried Moke, Eren Albayrak, Ali Camdali, Mehdi Baurabia, Ömer Ali Sahiner, Abdou Razack Traore, Deni Milosevic, Imoh Ezekiel