Spelarbetyg: Ukraina 2-0 Turkiet

Turkiet gjorde en av sina sämsta insatser när de förlorade 2-0 mot Ukraina på bortaplan. Det var landslaget första förlust någonsin på bortaplan mot Ukraina. 

Betyg på spelare, ledare och domare:

0: Usel
1: Underkänd 
2: Godkänd
3: Bra
4: Mycket bra
5: Världsklass

 

Volkan Babacan: 3

Bäst i landslaget idag. Hade haft nollan intakt om det inte var för att domaren godkände två felaktiga mål. Gjorde flera räddningar och såg till att det inte blev mer än 2-0 ikväll.

Sener Özbayrakli: 1

Mycket svag och dålig insats. Var dålig framåt och bakåt och hade svårt att hålla koll på Konoplyanka som hade show på sin kant. Sener lämnade alldeles för stora ytor bakom sig och inläggen var inte bra på offensiv planhalva.

Serdar Aziz: 1

Ingen bra match från Serdar Aziz. Noll kommunikation och noll kemi med resterande försvaret och hade det tufft mot Ukrainas offensiv. Blev utbytt pga en huvudskada i andra halvlek.

Mehmet Topal: 1,5

Jag har egentligen aldrig imponerats av Mehmets försvarsspel och det är inte något som förändras efter kvällens match igår. Han gör det okej men för mig är Mehmet Topal en innermittfältare/defensiv mittfältare – det är inte i närheten av att vara en mittback.

Ismail Köybasi: 1

Oerhört dålig genomförd match. Likt Sener så bidrar han ingenting framåt med sina dåliga inlägg och lämnade alldeles förstora ytor bakom sig vilket Yarmolenko utnyttjade till fullo.

Emre Belözoglu: 2

Emre är i min bok godkänd. I första halvlek är det han som försöker skapa och få bollen att gå framåt hela tiden. Man märker att det är inte samma Emre som för fyra-fem år sedan men han är bättre än flera spelare idag.

Ozan Tufan: 1

Sämst på plan? Skulle nästan tro det. Det hade sett värre ut om det inte var Emre bredvid honom men Emre är inte den unge mittfältaren längre och kan inte göra ett extra slitjobb i mitten. Ozan passade fel, tappade boll och har problem med konditionen.

Cengiz Ünder: 1,5

Får inte mycket utfärdat. Springer en del i löpningar men får ingenting att jobba med. Borde ha fått en solklar straff i andra halvlek. Det var ingen lyckad afton för Cengiz som är nyblivet Serie A-proffs i Italien och AS Roma.

Hakan Calhanoglu: 1

Osynlig i första halvlek. Spelaren jag hade störst förhoppningar på när jag såg startelvan uträttade ingenting och det förändrades inte i andra halvlek. Blev utbytt mot Arda i 68:e minuten.

Tolga Cigerci: 1

Även Tolga var osynlig första halvlek. Skapade ingenting framåt, kom sällan i kontakt med bollen och slarvade i hemjobbet väldigt mycket.

Cenk Tosun: 1,5

Får absolut noll bollar att jobba med, det finns några halvdana långbollar och pasnsingar mot Cenk som saknar kvalité och Cenk fick mest jaga döda bollar och försöka skapa chanser på egen hand, något som han misslyckas med och Cenk försvann ur matchbilden helt.

Inbytta spelare: 

Oguzhan Özyakup: 1,5

Lyckas ej påverka matchbilden så mycket men det är komiskt hur Oguzhan inte kan vara startspelare i detta landslaget. Var inte ens uttagen inför VM-kvalet men byts in först av alla på bänken igår kväll av Lucescu men det är aningen för sent för matchen kändes avgjord innan Oguzhan kom in på plan.

Arda Turan: 1,5

Att Arda har mer kvalité än de flesta i landslaget syntes tydligt igår när han kom in på plan. Hans passningar, teknik och bollkontroll fick en att hoppas på att nånting ska ske men även Arda hade svårt att påverka matchbilden när han kom in.

Caglar Söyüncü: 2

Byttes in i 73:e minuten för skadade Serdar Aziz och gör inte bort sig på något sätt. Matchen var avgjord när den unga Bundesliga-talangen kom in på plan.

 

Förbundskapten Mircea Lucescu: 1

Fel laguppställning, fel taktik och något byte borde ha gjorts i halvtid. Lucescu lyckades inte ändra på landslagets spelplan under 90 minuter och landslaget var inte nära att vända matchen.

 

Spanska domarteamet: 0

Detta kan ha varit den sämsta domarinsatsen jag sett sedan Chelsea-Barcelona 2009. Hade detta varit VM och slutspel och en större match så hade det varit stort eko runt om i fotbollsvärlden. De facto är att inget mål borde ha blivit godkänd igår kväll då det första var offside, det andra målet hade passerat klart och tydligt kortlinjen. Lägg därmed till att Cengiz Ünder skulle haft en solklar straff i andra halvlek och att det ändå borde ha varit en utvisning med tanke på Cengiz hade blivit fri med Ukrainas-målvakt så kan man lugnt konstatera att domaren hade stor påverkan på matchen.

 

Bäst i Ukraina: Yarmolenko

Bortsett ifrån att Yarmolenkos båda mål borde ha varit bortdömda så var Yarmolenko matchens stora spelare. Landslaget hade stora problem med Yarmolenko som visade en stor teknisk briljans och fotbollsspel.