Analys och slutsatser om det som gick fel i Islandsmatchen, kvalet till VM 2018 och mer…

Kroatien som var favorittippade att sluta etta i kvalgruppen åkte på en knall hemma när Finland kvitterade till 1-1 i 90:e minuten. Det är däremot inte viktigt längre för Turkiet som inte kommer kunna ta sig till VM 2018 i Ryssland. 

Island lär med all förmodan vinna kvalgruppen I. Island har 19 poäng, två poäng ner till 2. Kroaiten och 3. Ukraina som båda har 17 poäng. Turkiet är ute ur racet och kommer som bäst sluta trea i gruppen.

Om matchen:

Det finns inte mycket att säga om matchen. Spelare som Serdar Aziz och Cengiz Ünder saknades i matchtruppen och startelvan såg bra ut på förhand. Verkligheten var något helt annorlunda. Island var det bättre laget från minut 1 till minut 90+2. De hade de farligare målchanserna och Turkiet hade svårt att ta sig till avslut och skapa något farligt. På sju minuter avgjorde Island matchen (mål i 32:a & 37:e minuten) – Turkiet var aldrig nära att vända efter detta. I andra halvlek skapade Island tre farliga chanser direkt och testade Volkan Babacan. Fem minuter in i andra halvlek dödade Island matchen med sitt tredje mål. Aron Gunnarson var helt fri i vid bortre delen av straffområdet och nickade ner till Kari Arnarson som var omringad av mer än fem turkiska spelare. Det tredje målet symboliserade hur uselt Turkiet försvarade sig i den här matchen.

1a målet: Hur bollen skär igenom hela försvaret och Caners positionering går inte att förstå.
2a målet: Tre spelare: Caglar, Mehmet Topal och Nuri Sahin kan inte stoppa Boedvarsson som på något sätt får fram bollen till Bjarnason.
3e målet: Pojkmisstag av landslaget som har lämnat Gunnarson helt fri och fem spelare (plus spelarna vid båda stolparna) kan inte stoppa eller vara först på bollen som Arnarson gör mål på.

Tre enkla simpla mål inte får hända om ett landslag vill spela VM 2018.

Mer finns det inte att säga om själva matchen i sig, Island var mycket bättre. Efter sitt tredje mål slutade Island spela, de drog sig tillbaka och spelade inte för att göra flera mål – de spelade för att försvara sin ledning.

Om Mircea Lucescu i landslaget och taktiken mot Island:

Det sades mycket om Lucescu inför VM-kvalet, både positivt och negativt. Ska han kunna lösa detta och ta oss till VM? Ska han kunna lyfta Turkiet? Ska han kunna göra oss till ett underhållande landslag? Kommer han kunna utveckla vårt landslag och vår fotboll?

Nu blir Lucescu inte kvar så mycket mer då hans kontrakt gällde de sista fyra kvalmatcherna och vid kvalifikation för VM 2018. Landslaget ska inte till VM nu och vad har hänt på dessa TRE MATCHER? Löste han problemen landslaget hade? Nej. Lyfte han landslaget? Nej. Spelar vi mer underhållande? Nej. Har vårt landslag och vår fotboll utvecklats på något sätt? Nej. Vad har förändrats ifrån Fatih Terims tid i landslaget? Ingenting. Har det blivit bättre? Nej. Blev det sämre? Med facit i hand, ja.

Var det för få matcher och för lite tid att ändra något i landslaget och VM-kvalet? Ja, men det var Turkiska fotbollsförbundet och Lucescu som trodde på det.

Lucescus första ord inför sin första match förbryllade många. Lucescu talade om att ”enbart personer som inte är smarta, ändrar på sina beslut” och framförallt de som gör det på ”kort tid”. Lucescu lämnade Oguzhan Özyakup utanför truppen inför Ukraina & Kroatien, dagar senare sade han att han tagit fel beslut och ringde in Özyakup. Vad hände sen? Özyakup startade mot Ukraina, han startade mot Kroatien. Så en spelare och det är ingen spelare som helst: Det är Besiktas nummer 10 och kapten, Besiktas som leder sin grupp i Champions League och är turkiska ligamästare. Just denna spelare rings in i efterhand och STARTAR mot Ukraina och Kroatien. Vad hände på så kort tid Lucescu?! Är du ”ingen smart person” nu?

Samtidigt startar Emre Belözoglu i förlusten mot Ukraina men inte mot Kroatien, däremot var han med igen mot Island. Detta är inget mot Emre som gjorde sin första landskamp för herrlandslaget år 2000 och har gjort det bra i de matcher han spelat sedan sin comeback i landslaget, men hur tänker Lucescu här? Samtidigt har Oguzhan Özyakup som petades inför kvalet mot Ukraina & Kroatien, startat ALLA tre matcher hittills. Vad hände med att det var bara dumma personer som ändrade på besluten?

Samtidigt så är ursäkterna redan på plats som till exempel: ”det är kvoten för utländska spelare i den inhemska ligan” som Lucescu bland annat pekade ut som ett problem efter förlusten mot Ukraina. Alla turkiska spelarna som är uttagna i landslagstruppen är startspelare i ”de tre stora” (Besiktas, Fenerbahce & Galatasaray), Trabzonspor, Bursaspor etc. etc.

Mot Island spelar vi uselt efter 45 minuter, vi ligger 0-2 på hemmaplan. Det måste ske förändringar. Det görs ETT byte och det är p.g.a. att Nuri Sahin hade känningar i låret och in kom Ozan Tufan. Alltså hade det inte skett några byten om inte Nuri hade skadat sig. Alltså hade landslaget gått ut med precis samma elva som var usel i första halvlek och låg under 2-0. Resultatet? Efter fem minuter i andra halvlek så stod det 3-0 och Island hade på fem minuter haft tre farliga lägen.

Inför matchen sade Lucescu att han litar på sitt lag (självklart), att han har riktigt bra koll på Island, att Turkiets spelare har mer kvalité och är mycket bättre (kvalité: ja, mycket bättre: nej) och Lucescu visste Islands styrkor som var långbollar och framförallt deras fysik. Lucescu visste precis hur Turkiet skulle stoppa Island, taktiken var klar enligt Lucescu. Taktiken var allt annat än rätt och klar.

För det första: Om du vet att Island är ett fysiskt lag, hur kommer det sig att Arda Turan som inte har spelat en enda minut i Barcelona i över en månad, startar mot Island? Ozan Tufan har varit i mycket bra form de senaste fyra matcherna i ligan efter en mycket dålig start i Fenerbahce. Volkan Sen, ska han ändra en eventuell matchbild mot Island genom ett inhopp? Är det en fysisk spelare? Om Island är ett långspelande landslag, varför spelar inte Serdar Aziz från start istället för till exempel Mehmet Topal? Serdar Aziz och Galatasaray har släppt in sex mål i ligan (minst av alla lag) medan Fenerbahce har släppt in 11 mål.

Inför matchen sade Lucescu att Turkiet skulle ha tålamod och vara lugna i sitt spel. Tålamodet vet jag inte men det var alldeles för lugnt i närkamperna och i ”matchtempot” av våra spelare idag. Det var ingen fart framåt, Island vann alla dueller, Island hade övertaget och Island gjorde målen.

Summarum:

  1. Island var mycket bättre och Lucescu hade noll koll på Island inför matchen och taktiken var fel.
  2. Landslaget har inte blivit bättre med Lucescu, varken resultatmässigt eller spelmässigt.

I somras så arbetade Galatasaray oerhört mycket för att få Mircea Lucescu, processen och arbetet pågick i flera veckor och Galatasaray åkte till Rumänien för att träffa Lucescu mer än en gång. Även Rumäniens fotbollsförbund ville ha rumänen som förbundskapten. När det Turkiska fotbollsförbundet hörde av sig till Lucescu (efter att ha fått nobben av Senol Günes) så tog det bara ett par dagar innan Lucescu skrev på som förbundskapten. Hans uppdrag? Fyra matcher och eventuellt VM om vi kvalificerar oss. Det har inte bekräftats om vad Lucescu har fått i sign-on bonus eller någon lön. Däremot var rumänsk media inte sena med sin frustration och rubriker om att ”Lucescu hade valt pengar före Rumänien.” Kan man klandra dem? Hur hade det reagerats i Turkiet eller vilket land som helst om en turkisk tränare valde ett annat landslag före sin egen nations landslag, speciellt när landslaget är i princip lika bra? Hade Senol Günes nobbat Turkiet för ett annat landslag så hade han fått det riktigt hett om öronen. För vad skadar det egentligen Lucescu att Turkiet inte tar sig till VM? Trots att ingenting är bekräftat så är chanserna små att han stannar här en längre tid. Han hade ett kortvarigt uppdrag i landslaget, varför förlänga nu när målen har inte klarats av?

 

Det Turkiska fotbollsförbundet: 

Det hade inte förvånat mig och jag tror helt ärligt att TFF erbjöd Lucescu mer än det Rumänska fotbollsförbundet och Galatasaray. Det är inga skitjobb som Lucescu hade att välja mellan. På några dagar hade Lucescu gjort sitt val. Just Turkiska fotbollsförbundet har fått ta mycket kritik och det är inte enbart p.g.a. dåliga domare i ligan och hur det styrs och vem som gör vad. Pengar har varit ett problem. Inför EM 2016 var det en stor bonusincident med spelarna och oense där spelarna hade utlovats en viss summa vardera efter Islands-matchen 2015 medan TFF nekade detta när EM närmade sig. Resultatet? Istället för att fokusera sig på EM 2016 så lades allt fokus på denna incident och soppa, i media, inom landslaget och det var det som fansen fick läsa om och prata om med varandra. Och bonusarna är inte några dåliga summor heller, summorna är faktiskt skrämmande gentemot prestationerna. Sen så förstår man klart att om ett förbund har utlovat en viss summa i bonus så vill spelarna ha den summa men att det blev sådan här stor grej och soppa av dela, borde alla skämmas över och vara överens om att alla inblandade parter skötte det på fel sätt.

Medias påverkan:

Samtidigt så är inte media oskyldiga då de blossades upp det hela ännu mer och gjorde en höna av många fjädrar då de skrev om alla möjliga rykten. Mycket som skrivs och sägs en idag måste kritisk ifrågasätta för denna incidenten snittade minst två artiklar om dagen per tidning under sommaren och under en tid då vårt landslag skulle spela EM 2016. Det är inte bara landslaget, fotbollsförbundet som tjafsar och tänker på pengarna. Median är på samma linje och nivå som har rapporterat olika summor och olika twists på det hela. Enligt en av de störrre tidningarna, Hürriyet med sin sportsektion SporArena, skrev att TFF:s president hade utlovat 350 000 euro för att vinna över Island och ta sig direkt till EM 2016 men att spelarna ska ha fått höra 500 000 euro. Det är enligt källorna, här som allting börjar. På länken finns även en bild och tabell med hur mycket bonuspengar som spelarna fick för de sista kvalmatcherna till EM 2016 enligt Hürriyet.

Tillbaka till det Turkiska fotbollsförbundet: 

Det är inte konstigt heller att det är så här mycket pengar som betalas ut och erbjuds till tränare, även Fatih Terim hade en mycket hög lön som Turkiets fotbollsdirektör, hans kontrakt på 5+2 år var värt hela 24,8 miljoner euro. Årslönen var på 3,5 miljoner euro däremot finns det flera bonusar inkluderade som gör att kontraktet som Fatih Terim hade var värt så mycket. Fatih Terim var tredje bäst betald i EM 2016 av alla förbundskaptener (Roy Hodgson med 5 miljoner euro/år och Antonio Conte med 4,6 miljoner euro/år hade högre årslön än Terim) det vill säga turkiska fotbollsförbundet betalade mer till sin förbundskapten än vad det  tyska fotbollsförbundet betalade till Joachim Löw, det spanska fotbollsförbundet till Del Bosque! Hela listan hittas här. Mer om Fatih Terim senare, men det enbart för att ge en klar bild över vad Fotbollsförbundet betalar ut till tränare och spelare. Är det då konstigt att Fotbollsförbundet straffar de turkiska klubbarna med höga böteslappar? Varje vecka är det en ny klubb som ska straffas för en incident och priset är alltid högt. Tydligen gör man inte rätt om dessa straffen inte minskar inom turkisk fotboll och hos vem ligger ansvaret om problemen inom turkisk fotboll inte minskas?…

Vi ska också komma ihåg att nuvarande TFF-organisationen skickade in fel och enligt vissa mediekällor ”falska” rapporter till UEFA angående Fenerbahce under den tillsatta ”mutskandalen” som gjorde att klubben inte fick delta i UEFA Champions League 2012/13 och blev utkastade.

Snabbt igen med TFF & Fatih Terim: Så som det har klarnat upp i efterhand så var det Fatih Terim själv som hade gått till presidenten Yildirim Demirören och sagt att han vill avgå i somras efter skriverierna och händelserna i landslaget (relationen till Arda och det som hade hänt i EM 2016 och Ardas bråk med en jorunalist på flygplanet) i slutet av våren/början av sommaren samt händelserna i Alacati. Demirören och förbundet övertalade Fatih Terim att stanna då de hade gett sig ut på denna väg ”tillsammans”. Två-tre dagar senare så meddelar fotbollsförbundet till Fatih Terim att man måste gå skilda vägar och Fatih Terim får sparken och enligt uppgifter så lämnade han utan att säga ett ord och drämde till dörren när han gick. Efterspelet behövs inte gå in på så mycket för det som har sagts och skrivits är alldeles för mycket men vad som är klart är att majoriteten av  de som sitter i fotbollsförbundet har inte velat betala lönen till Fatih Terim trots att det var fotbollsförbundet som har tagit beslutet att avsluta Fatih Terims jobb. Fatih Terim får just nu en lön på 3,5 miljoner euro/år vilket blir en månadslön på 291 600 euro per månad då Fatih Terim är fortfarande arbetslös. Det är en annan av flera incidenter som folk och median inte har förstått sig på när det gäller turkiska fotbollsförbundet och kan man klandra dem som inte förstå vad det är fotbollsförbundet håller på med? Det finns mer än tillräckligt med anledningar till att ifrågasätta fotbollsförbundet.

Arda Turan får göra comeback, men inte Fatih Terim: 

Arda är en av Turkiets mest om inte Turkiets mest meriterade fotbollsspelare och den mest begåvade någonsin. Men efter EM 2016 har allt gått neråt för Arda med skriverierna kring bonusincidenterna, bråket och relationen med Fatih Terim, petningen i Barcelona och dåliga prestationer i landslaget. Sista droppen kom efter en vänskapsmatch mot Makedonien för några månader sen tillbaka när Arda började bråka och attackerade Bilal Mese, turkisk fotbollsjournalist, på flygplanet. Anledningen var att Bilal Mese hade fortsatt skriva vidare om bonusincidenterna och skriverierna kring att Arda var ansvarig och skyldig till problemet varpå Arda ”såg rött” och blev galen när han fick syn på Bilal Mese i flygplanet och attackerade journalisten. Fatih Terim hade inget annat val och skickade hem Arda som fick lämna landslagstruppen, kort därpå meddelade Arda Turan att han lämnar landslaget. Flera nya frågor börjar ställas till Arda, fotbollsförbundet och till Fatih Terim. Dåvarande förbunskapten, Fatih Terim, hade en presskonferens efter matchen mot Kosovo som varade i hela 90 minuter!!! Denna handlade i princip bara om relationen mellan Arda, journalisten, EM 2016 och bonusincidenterna och skriverierna samt efterspelet efter EM 2016.

Någon månad senare under sommaren hamnar Fatih Terim i stort problem efter att ha fångats på videokameror där han konfronterar före detta Adana Demirspor-presidenten Selahettin Aydogdu i  hans restaurang i Alacati och de ska ha slagits mot varandra och även fler personer ska ha varit inblandade. Anledningen var Aydogdus restaurang var mitt emot Fatih Terims svågers restaurang och att denne ska ha fått klagomål ifrån provinsen om sin restaurang som Terim även undrade om det var Selahettin Aydogdu som låg bakom klagomålet. Händelserna fick en otroligt stor spridning i turkisk media men även internationellt. Båda personerna kom med uttalande efteråt och det blev en stor press på fotbollsförbundet och Fatih Terim om att han borde avgå och inte få fortsätta inom landslaget. Det var efter detta som Fatih Terim erbjöds sig att sluta i som Turkiets fotbollsdirektör eftersom det hade blivit för mycket för honom och för turkisk fotboll men fotbollsförbundet övertalade Fatih Terim att stanna för att sedan sparka honom två dagar senare.

Nu till slutsatsen och poängen med dessa två händelserna: Både Arda och Fatih Terim har bråkat och slagits med två olika personer vid två olika tillfällen. Båda två har fått mycket kritik i efterhand och fått mycket skriverier i media och har varit mycket pressade i sitt jobb. Arda slutade efter att ha fått lämna landslagstruppen och fotbollsförbundet samt Fatih Terim sade ingenting efter beslutet. Likväl Fatih Terim erbjöd sig också att sluta efter hans egen incident, men blev övertalad att stanna trots att han fick lämna några dagar senare. Det som man inte kan göra sig klok på är att när Lucescu åker till Barcelona och övertalar Arda att komma tillbaka så är det inga reaktioner från de styrande personerna och organisationerna (bland annat: turkiska fotbollsförbundet) men när det handlar om Fatih Terim så måste han få sparken och fotbollsförbundet kan inte fortsätta arbeta med Turkiet fotbollsdirektör (Fatih Terims senaste roll i landslaget).

Frågan är: Är fotbollsspelaren och kaptenen Arda Turan värd mer än fotbollstränaren och förbundskaptenen (till och med Turkiets fotbollsdirektör) Fatih Terim? Vad GRUNDAR detta sig på?

Båda har ju hamnat i bråk, både har slagits med två personer (som har en bakgrund och jobb inom fotboll). Den ena (Arda) välkomnas tillbaka men inte den andra (Fatih Terim).

Det är en mycket tråkig utveckling då detta drabbar främst den turkiska fotbollen och det drabbar en av våra bästa fotbollsspelare någonsin och en av våra bästa fotbollsspelare någonsin. Det finns få personer som har gett turkisk fotboll lika mycket som dessa två personer har gjort, därför blir dessa händelser och incidenter extra känslosamma för FotbollsTurkiet.

Fatih Terim och landslagets prestationer i VM-kvalet: 

Nu i efterhand kan med facit i hand ser vi att det inte gav någon nytta att sparka Fatih Terim och ersätta honom med Mircea Lucescu. Fatih Terim sparkades inte heller p.g.a. sportsliga resultat. Det vore det dummaste och den sämsta anledningen som borde ha krävt allas avgång i förbundet.

Under Fatih Terim så spelade landslaget sex matcher i kvalet. På dessa sex matcher blev det en förlust och den var mot gruppledaren Island på bortaplan med 2-0 varav ett mål var självmål. Landslaget har förlorat två matcher utav tre matcher med Lucescu.

Landslaget inledde kvalet med att spela 1-1 borta mot favorittippade Kroatien (som vann EM-gruppen före Spanien och Turkiet och åkte ut på förlängning i kvartsfinalerna mot EM-mästarna Portugal) och där flera tongivande spelare de senaste året och från EM var petade i Turkiet. Efter det kom ett oavgjort resultat hemma mot Ukraina där vi vände 0-2 underläge till 2-2, en stark upphämtning. Därpå kom bortaförlusten mot Island.

Fatih Terim tog på sina tre sista kvalmatcher tre vinster = 9 poäng. Vad har landslaget gjort nu? På tre matcher har det blivit en vinst och två förluster= 3 poäng. Motståndet hette inte Finland och Kosovo utan det var Ukraina borta samt Krotien & Island hemma. Däremot ska vi vara ärliga mot oss själva och veta att trots de spanska domarnas usla insats mot Ukraina där båda målen för Ukraina borde ha blivit borträknade så hade Turkiet ingenting att komma med utan det var en match där Ukraina var det bättre laget, både innan målen och efter målen. Mot Kroatien så borde Kassai ha dömt straff redan efter tio minuter och även kunnat visa ut Burak Yilmaz för att ha stoppat bollen från att nå Domagoj Vida som hade haft öppet mål. Mycket tveksamt om landslaget hade lyckats vända ett eventuellt 0-1 underläge efter tio minuter med tio man mot Kroatien. Mot Island ikväll var vi ens aldrig med i matchen och analysen har gjorts längre upp om varför vi inte lyckades rubba eller ens hota Island.

Vi var inte värda mer än tre poäng från dessa tre matcher med tanke på hur det såg ut spelmässigt och hur Lucescu har förberett och uttalat sig inför matchen. Han har fått äta upp sina ord match efter match. Med facit i hand ser vi att det gick sämre efter Fatih Terims avgång. Alltså var det fel att sparka Fatih Terim och ersätta honom med Mircea Lucescu och det turkiska fotbollsförbundet gjorde en total missberäkning i detta fallet och har tagit mycket konstiga beslut på väldigt kort tid. Ordet kortsiktigt och turkiska fotbollsförbundet går hand i hand:

Varför fortsatte man bara inte med Fatih Terim resten av kvalet och sedan kom ömsesidigt överens om att gå skilda vägar? Eller fortsätta arbeta tillsammans för den delen. Det handlade om fyra matcher.

Kvalar vi oss in till VM 2018: Härligt fortsätt och bygg nu vidare inför den stora turneringen som kommer nästa sommar! Hade vi åkt ur med Fatih Terim: ”Ja, vi får gå vidare på olika håll, vi vill satsa på något nytt inför EM 2020″ hade varit väl nog för att gå skilda vägar. Istället står vi här nu med ett totalt fiasko där Fatih Terim är med all förmodan skitlack på fotbollsförbundet som återigen slösar oerhört mycket pengar på att betala av både Fatih Terim och Mircea Lucescu som de tog in med bara fyra matcher kvar och det är skrivet i sten att detta har påverkat landslagsspelarna som får en ny tränare som har en helt annan fotbollsvision och filosofi. Allt detta ska tillämpas innan de återstående fyra matcherna och landslaget ska ta sig till VM 2018. Tre av dessa fyra matcher var mot landslag som hade minst lika stor chans att ta sig till VM som Turkiet.

Det är bara det att om Arda går att förlåta och välkomnas tillbaka så bör det även gå och gälla för Fatih Terim. Jag har full förståelse för att man vill bli av eller avsluta med spelare/tränare som hamnar i bråk och gör det på ett fullständigt oacceptabelt sätt, men detta handlar om dubbelmoral och av någon form av förnedring och förödmjukelse. Många var glada över att få tillbaka Arda, jag var en av dem, men det går inte att urskilja på detta sättet. Sen om Fatih Terim hade tagit ut eller inte tagit ut Arda i landslaget, det är en annan diskussion. Klart är dock att i varje fotbollsklubb och varje landslag så är tränaren/managern/förbundskaptenen viktigaste och det är hans ord som gäller. Om fallet inte är så och det är spelare som ska bestämma, då finns det är ett problem.

Är Mircea Lucescu ett bättre Wildcard än Fatih Terim i ett läge som det turkiska landslaget var i innan matcherna mot Ukraina, Kroatien och Island? Har Lucescu lyckats med fler underverk än Fatih Terim? Det var med Fatih Terim som Turkiet från ingenstans lyckades ta sig direkt till EM 2016 genom att vinna över just Island på hemmaplan med en man mindre den sista kvarten (!) och detta var för två år sedan. Landslaget var fem minuter ifrån att gå vidare till kvartsfinal i EM 2016 som en av de bästa treorna, då Irland gjorde mål i 85:e minuten och vann över Italien och knep den sista platsen som bästa trea. Det var med Fatih Terim som Turkiet kom trea i EM 2008. Det var med Fatih Terim som Galatasaray tog sig till kvartsfinal i Champions Legue 2012/13 och åkte ur mot Real Madrid trots en 3-2 vinst i Istanbul i returmötet. Det var med Fatih Terim som Galatasaray slog Arsene Wengers Arsenal och blev UEFA Cup-mästare 2000. Att Fatih Terims fotbollslag inte spelade någon underhållande fotboll vet de flesta, däremot var det lag som vann och skrev historia. Faktan, historian och statistiken visar att han var den rätta personen att ha när man ville åstadkomma mirakel och vända på tuffa underlägen. Med facit i hand så visar det sig att han inte borde ha sparkats.

Det fanns inga garantier på att Fatih Terim skulle lyckas DENNA gången och ta oss till VM 2018. Däremot är det mycket som inte går att förstå eller göra sig klok på när det gäller det turkiska landslaget och fotbollsförbundets beslut och planer för ”framtiden” och sättet som de styr. För idag utvecklas inte turkisk fotboll och ser ut att inte göra det heller sålänge som det ser ut som det gör idag.

Landslagets VM-kval måste tyvärr skrivas som ett fiasko då målet var att komma minst tvåa och och landslaget vann bara en match av sex matcher mot lagen framför oss i gruppen (Island, Kroatien, Ukraina) när det gällde som mest (de senaste tre matcherna) så var vi inte tillräckligt bra. Det var en match som gick enligt planen och det var mot Kroatien, då funkade taktiken, då funkade spelet och då gjorde vi det svårt för Kroatien. Överlag så fanns det heller ingen grund eller en utpräglad taktik i vårt landslag vilket är en annan faktor till att Turkiets herrlandslag i fotboll inte kommer att vara med i VM 2018.

Hedef Avrupa Sampiyonasi 2020, målet är nu EM 2020 och arbetet bör (MÅSTE) börja imorgon (måndag) mot Finland som är den sista matchen i VM-kvalet för Turkiet.

I mörkret finns det ett ljus med Turkiets landslag och det finns en generation med flera intressanta stora talanger som redan är i landslaget och som är framtiden!