Istanbulderby #2: Besiktas – Istanbul Basaksehir

Efter Galatasaray – Fenerbahce igårkväll så är det dags för ett nytt Istanbulderby, denna gången är det Besiktas som tar emot Istanbul Basaksehir.

Inför matchen

Båda lagen kommer från Europa-spel i veckan. Besiktas tog en viktig bortaseger mot Monaco medan Basaksehir luftade sina reserver och förlorade mot Hoffenheim i Tyskland. Abdullah Avci hade gjort klart för sig att det är ligan som gäller och att det är fullt fokus på matchen mot Besiktas.

Medan Besiktas storsatsar på Champions League så gör inte Istanbul Basaksehir det samma i Europa League. Besiktas leder sin grupp – Basaksehir ligger sist i sin grupp.

Istanbul Basaksehirs form

I ligan har Istanbul Basaksehir börjat bättre än Besiktas och ligger före i tabellen. Inför matchen ligger Basaksehir på femte plats med 16 poäng och vid en eventuell vinst blir laget ny tvåa i tabellen med 19 poäng och tre poäng upp till Galatasaray. Basaksehir vann Alanyaspor i förra omgången med 2-1 på hemmaplan och i matchen innan det så vann laget Göztepe på bortaplan med 2-1. Nykomlingarna Göztepe ligger i skrivande stund tvåa i ligan. Av sina åtta matcher har Basaksehir förlorat två stycken (mot Genclerbirligi borta och Karabukspor borta) medan har vunnit fem matcher (bland annat Fenerbahce borta) och spelat oavgjort en gång (Trabzonspor hemma).

Besiktas form

Besiktas har gått som tåget i Champions League men har haft problem i ligan. På sina tre senaste ligamatcher har det blivit två förluster (Fenerbahce borta & senaste matchen mot Genclerbirligi borta) och en oavgjord (Trabzonspor hemma). Laget ligger inför matchen på sjunde plats med 14 poäng och kan även dem bli en ny ligatvåa vid en vinst med mer än två mål. Bakom Galatasaray är det väldigt jämnt och i och med poängtappet igår så kan avståndet krympa ännu mer vid en vinst ikväll för något utav lagen.

Två attraktiva lag

Besiktas – Basaksehir är inget renodlat klassiskt Istanbulderby. Förutom att det är två Istanbul-lag som möts så har Basaksehir under flera år varit en riktigt jobbigt motståndare som ofta har tagit poäng emot de tre stora i Istanbul (Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray) Ifjol kom Basaksehir tvåa i ligan och cupen och spelade en mycket imponerande fotboll och attraktiv fotboll.  Detta är någonting de har utvecklat och samtidigt förstärkt sin trupp i somras. Basaksehir fortsätter att spela sin attraktiva anfallsfotboll och var ett stolpskott i 89:e minuten ifrån att slå ut Sevilla i Champions League-playoff. Samtidigt är även Besiktas ett mycket attraktiv lag och som leder imponerande sin CL-grupp före AS Monaco, RB Leipzig och FC Porto (Besiktas har vunnit alla lagen hittills).

Preliminära startelvor:

BEŞİKTAŞ: Fabri, Gökhan, Pepe, Tosic, Caner, Atiba, Oğuzhan, Quaresma, Talisca, Adriano, Cenk

MEDİPOL BAŞAKŞEHİR: Volkan, Caiçara, Epureanu, Attamah, Clichy, Mahmut, Emre, Visca, Mossoro, Elia, Adebayor

Avspark: 19.00
Arena: Vodafone Park
Domare: Mete Kalkavan
TV: beIN SPORTS 1 / HD (Turkiet), beIN SPORTS 3 / HD (Frankrike), SportKlub 2 (Kroatien), SportKlub 2 / HD (Serbien), SportKlub 2 (Slovenien)