Lördagens matcher i Süper Lig – oavgjort i svenskmötet och fortsatt tungt för Trabzonspor

Det spelades tre matcher i turkiska ligan under lördagen.

Dagens första match spelades i huvudstaden Ankara där Osmanlispor tog emot Kardemir Karabükspor. Två lag som befinner sig i botten av tabellen.

Och efter en mållös första halvlek vann Osmanlispor med 3-0 efter två mål av Serdar Gürler och ett mål av Tiago Pinto. Det var Osmanlispors andra 3-0 seger på de tre senaste matcherna i ligaspelet men trots det ligger laget fortfarande sist i tabellen på samma poäng som Konyaspor som ligger precis ovanför men med en match mindre spelad. Serdar som gjorde 13 mål på 31 ligamatcher förra säsongen för Genclerbirligi har nu gjort 3 mål på 9 matcher. Gabriel Torje missade en straffspark för Karabükspor på tilläggstid. Karabükspor åkte på sin femte förlust på de sex senaste ligamatcherna och ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket med 9 poäng.

***

I Manisa spelades dagens andra match mellan Akhisarspor och Genclerbirligi som blev mycket händelserik. Toppen mot botten. Daniel Larsson fanns med från start i Akhisar för femte ligamatchen i rad och spelade hela matchen. I Genclerbirligi fanns Johannes Hopf och Abdul Khalili med i startelvan. Hopf spelade hela matchen och Khalili blev utbytt i slutet av matchen. Det var ”Gencler” som tog ledningen i matchen genom Serdar Özkan och fem minuter senare stod det 2-0 till bortalaget efter att lagkaptenen Ugur Ciftci hållit sig framme framför mål och styrt in Ahmet Ilhan Özeks inlägg från högerkanten. Akhisar reducerade på straffspark genom Soner Aydogdu som började spela fotboll i Genclerbirligi när han var 12 år och stannade i klubben tills han var 21 år då han gick till Trabzonspor. På tilläggstid av den första halvleken gjorde anfallaren Vedat Muriqi, landslagsspelare för Kosovo, 3-1 till ”Gencler”. Muriqi gjorde mål för andra ligamatchen i rad.

I den andra halvleken började Akhisarspors upphämtning. I den 59e minuten fick lagets sitt andra straffspark något som ledde även till att Genclerbirligis mittfältare Alexandar Scekic fick sitt andra gula kort och blev utvisad. Scekic som i förra omgången blev en stor hjälte för ”Gencler” när han gjorde 2-0 målet mot Besiktas orsakade båda straffsparkarna. Brassen Paulo Henrique gjorde 2-3, hans 5e ligamål den här säsongen och fem minuter senare kvitterade Abdulwahid Sissoko till 3-3 vilket också blev slutresultatet. Akhisar var det laget som försökte mest i slutet av matchen men fick inte till några riktigt farliga målchanser.

Akhisarspor som gjorde 8 mål på ligans 7 första matcher har nu gjort 9 mål på 2 matcher. Laget ligger på tredje plats i tabellen med 17 poäng på samma poäng som tvåan Göztepe. Lagen är fem poäng bakom ledande Galatasaray. Genclerbirligi ligger precis nedanför nedflyttningsstrecket med 8 poäng.

***

Nykomlingen Yeni Malatyaspor tog emot Trabzonspor på lördagskvällen som avslutade dagens matcher i turkiska ligan. Trabzonspor hade inför matchen sparkat Ersun Yanal efter storförlusten mot Akhisarspor på hemmaplan i den senaste ligamatchen och ersatt honom med Riza Calimbay som själv fick gå från Antalyaspor tidigare under säsongen. Och Riza fick ingen bra start på jobbet som tränare i Trabzonspor som förlorade med 1-0 efter ett självmål av Okay Yokuslu i slutet av den första halvleken. Dessförinnan hade Trabzonspor fått mittfältaren Jose Sosa utvisad efter två gula kort.

Men trots en spelare var det Trabzonspor som var det bollförande laget i andra halvleken. Laget lyckades dock aldrig göra ett mål och femte ligamatchen i rad utan seger var ett faktum. På tilläggstid blev dessutom Yusuf Yazici utvisad. Dessa fem matcher har resulterat i två oavgjorda och tre förluster. Två poäng av femton möjliga av ett lag som hade mål att vinna ligaguld inför säsongen men är nu på 13e plats i tabellen, tretton poäng bakom Galatasaray och endast en poäng från nedflyttningsplats. Yeni Malatyaspor tog sig förbi Trabzonspor i tabellen och ligger på elfte plats. Laget har bara en förlust på de fyra senaste ligamatcherna.

Trabzonspor kan få en riktigt stor revansch i kommande ligaomgången då laget tar emot Galatasaray på hemmaplan. En seger där hade gett laget mycket självförtroende inför fortsättningen. Innan dess ska Galatasaray möta Fenerbahce i derbyt.