Senaste derbyn mellan Galatasaray – Fenerbahce

Till helgen är det stort Istanbulderby i ligan och det blir inte större än när Fenerbahce och Galatasaray ställs mot varandra.

Matchen som spelas på Türk Telekom-stadion har avspark 18:30 söndagen den 22:a oktober. Även den senaste matchen emellan lagen spelades på Türk Telekom (23:e april 2017). Den matchen vanns av Fenerbahce efter stor dramatik i matchens slutminuter. Galatasaray hade haft kontroll större delen av matchen men Fenerbahce kom upp och kontrade i matchen. I matchens 91:a minut avgjorde Josef De Souza med en vacker nick från elva meter! Sener Özbayrakli slog bollen snett inåt bakåt efter att ha tagit sig förbi sin motståndare på högerkanten. Se målet här:

De fem senaste ligamatcherna har slutat med tre vinster för Fenerbahce och två oavgjorda resultat. Fenerbahce vann båda ligamötena ifjol efter att Robin Van Persie avgjort hemmamötet med två mål. Senaste Galatasaray-segern mot Fenerbahce kom 2016 i den turkiska cupen när man vann med 1-0 när Podolski gjorde mål.

Senaste förlusten för Fenerbahce mot Galatasaray i ligasammanhang kom 2014 när Galatasaray vann 2-1 när alla tre mål gjordes efter den 86:e minuten. Sneijder gjorde mål i den 86:e & 90:e minuten och Alper Potuk reducerade på tilläggstid. Fenerbahce spelade i princip hela andra halvlek med en man mindre då Bruno Alves blev utvisad i den 53:e minuten.

Samma säsong vann Fenerbahce returmötet på hemmaplan med 1-0 efter att Dirk Kuyt gjort matchens enda mål i den 81:a minuten. Säsongen 2015/16 slutade båda matcherna oavgjord, 1-1 på Ülker-stadion (Diego målskytt för Fenerbahce och Olcay Adin kvitterade för Galatasaray) och matchen på TT-Arena slutade 0-0).

De senaste ligaderbyn har varit mycket jämna, begränsade med mål och där många holländare har avgjort matcherna. Är det Vincent Janssens tur denna gången att bli derbyhjälte?

Galatasaray leder ligan med 22 poäng efter 8 matcher medan Fenerbahce ligger femma med 14 poäng på 8 matcher. En vinst skulle krympa avståndet till fem poäng.