Turkiets nya stjärnanfallare: Cenk Tosun

Även om det inte har rosat kring landslaget på senare tid så finns det få positiva saker att ta sig. Att Turkiet har fått en ny nummer nio och en ny anfallsstjärna är en av dem.

Cenk Tosun har fått vara i skuggan av många anfallare i Besiktas de senaste åren. Till Besiktas kom han från Gaziantepspor 2014, där han hade gjort storsuccé under sin första säsong. Totalt blev det 39 mål på 109 matcher och i samband med detta kom också landslagsdebuten 2013.

I Besiktas har han senast konkurrerat med Vinvent Aboubakar som var inlånad från FC Porto och var första anfallare i laget. Innan honom var det skyttekungen Mario Gomez som var första striker och en anfallare som gjorde 28 mål för Besiktas på en säsong. Säsongen innan det var det Demba Ba, en spelare som idag är en legend och fortfarande mycket älskad i Besiktas. Inför denna säsongen så värvades Alvaro Negredo som var tänkt som första anfallare för Besiktas, men speltiden har blivit sparsam för den nye anfallaren. Anledningen? Cenk Tosun har varit i formtopp och tagit chansen med båda händer.

Nio matcher, fyra mål och två assister såhär långt den här säsongen. Men det är en vital spelare för landslaget och Besiktas där han gör en otroligt nytta med sina löpningar i anfallet. Cenk hugger på allt och går för varje boll. Den före detta anfallaren och Premier Leagues främsta målskytt genom tiderna, Alan Shearer, hyllade Cenk efter matchen mot England och jämförde Cenk med sig själv.

Under VM-kvalet har Cenk även blivit ordinarie i landslaget. Det är på sistone som han även har utvecklat sitt målskytte trots att debuten kom 2013. Fem av Cenks åtta mål i landslaget har kommit under VM-kvalet. Debutmålet kom 2015 i en träningsmatch mot Qatar och genombrottet kom mot Sverige i den första landslagsmatchen på Antalya Arena och Cenk avgjorde matchen med sina två mål när Turkiet vann 2-1.

I VM-kvalet har det blivit totalt fyra mål mot enbart Finland (två klassmål i senaste matchen) och Cenk var även på protokollet och stor matchvinnare när Turkiet besegrade Kroatien för någon månad sedan tillbaka. Cenks värde mäts i mer än bara mål då det är en tung anfallare som är jobbig att möta för försvararna. Crystal Palace var mycket intresserade och lade även ett bud i somras på Cenk Tosun som Besiktas tackade nej till, något de inte ångrar efter Cenks fantastiska start i Champions League också och ett drömmål mot FC Porto i Portugal. Cenk Tosun gjorde ett av de snyggaste målen ifjolårets Champions League när han var med och såg till att Besiktas kom tillbaka till 3-3 från 0-3 underläge hemma mot Benfica.

Cenk som är född och uppvuxen i Tyskland men som har valt att representera Turkiet. Cenk lyckades aldrig slå sig igenom på riktigt i Bundesliga där han tillhörde Eintracth Frankfurt. Trots att han hade varit en riktig målspruta i flera av Tyskland U-landslag. Cenk har gjorde totalt 29 matcher & 14 mål för Tysklands U16-U21 landslag innan han bytte över till Turkiets U21 landslag 2012. Efter flytten till Gaziantepspor och det stora genombrottet i Süper Lig så blev Tyskland återigen intresserade och det blev en ny dragkamp mellan Turkiet och Tyskland om en turk-tysk fotbollsspelare. Cenk valde till slut Turkiets landslag när han tillsammans med Gaziantepspors president meddelade sitt beslut i livesänt fotbollsprogram i Turkiet. Succén har dröjt ett tag men nu är Cenk en ordinarie spelare i det turkiska landslaget. Det är en anfallare som gör på alla sätt och som inte behöver många chanser för att göra mål.

Med Cenk Tosun har Turkiet och Besiktas en tung striker som är nästintill komplett som anfallare. Prislappen som nämns för Cenk Tosun är 25 miljoner euro. Det är för lite i dagens marknad för en anfallare som Cenk Tosun. Nu är frågan hur bra kan Cenk bli och hur mycket mer kan Cenk utvecklas när han numera är även ordinarie i Besiktas startelva?

Besiktas möter tabelljumbon Genclerbirligi ikväll i Süper Lig och nästa vecka väntar en tuff bortamatch mot AS Monaco i Champions League.