VM-Kval: Inför Turkiet – Island

De avgörande kvalmatcherna är här. Nu ska de sista två kvalmatcherna spelas.

För Turkiet återstår det att möta Island hemma i Eskisehir som spelas imorgon och Finland på bortaplan som spelas den nionde oktober vilket är på måndag. Två vinster för Turkiet kommer räcka för att Turkiet ska åtminstone ta en andra plats och ta sig till Play-Off. Island ligger för närvarande två poäng före Turkiet, liksom Kroatien som leder gruppen på målskillnad. Samtidigt som Turkiet möter Island imorgon så tar Kroatien emot Finland på hemmaplan och Ukraina – Kroatien spelas i sista omgången, samtidigt som Island tar emot Kosovo på hemmaplan. Därför är Turkiet piskade att vinna mötet imorgon för att VM-drömmen inte ska slockna. För fler scenarion och om hur Turkiet ska ta sig vidare, läs här.

Mircea Lucescu är avstängd mot Island efter reaktionerna mot domaren efter Ukraina-matchen. Han har tagit ut följande trupp till Island och Finlandsmatchen:

Målvakter: Harun Tekin, Serkan Kırıntılı, Volkan Babacan

Försvarare: Kaan Ayhan, Sabri Sarıoğlu, Mehmet Topal, Ömer Toprak, Çağlar Söyüncü, Serdar Aziz, Caner Erkin, İsmail Köybaşı

Mittfältare: Emre Belözoğlu, Nuri Şahin, Selçuk İnan, Cengiz Ünder, Emre Mor, Oğuzhan Özyakup, Okay Yokuşlu, Yusuf Yazıcı, Hakan Çalhanoğlu, Ozan Tufan, Tolga Ciğerci, Yunus Malli, Arda Turan, Volkan Şen

Anfallare: Burak Yılmaz, Cenk Tosun, Enes Ünal, Mevlüt Erdinç

Analys kring truppen:

En mycket väntad trupp som inte blir så mycket bättre. Den enda som saknas är Alper Potuk som har varit bättre än alla de övriga Fenerbahce-spelarna som är uttagna. Det betyder inte att han ska just peta dem men att han har haft en bättre inledning och borde ha tagit plats istället för spelare som Selcuk Inan & Volkan Sen som inte har spelat så mycket mer och inte presterat i sina klubblag. Anfallet är mycket bra då både Burak och Cenk har öppnat säsongen på ett mycket bra sätt så där känns det mycket tryggt.

Det är väntad trupp och en preliminär startelva kan se ut som följande:

Volkan Babacan

Kaan Ayhan – Çağlar Söyüncü – Mehmet Topal – Caner Erkin

Emre Belözoğlu – Nuri Şahin

Hakan Çalhanoğlu – Oğuzhan Özyakup – Arda Turan

Cenk Tosun

Analys kring den preliminära startelvan:

Jag tror det blir en liknande startelva som mot Kroatien. De unga spelarna Kaan och Caglar var mycket bra i matchen mot Kroatiens världsstjärnor så det finns ingen anledning till att byta ut dem. Caner är landslagets bästa vänsterback och jag tror att Lucescu går för Mehmet Topal i den sista försvarspositionen då Ömer Toprak har blandat och gett i starten av Bundesliga med Dortmund.

Island är tuffa att möta och starka i kontringar, här tror jag att Lucescu går för kontroll och spelar ett centralt mittfält med Emre som har gjort en bra comeback i landslaget och han bildar mittfältspar tillsammans med den pånyttfödde Nuri Sahin. Calhanoglu-Özyakup-Arda blir den offensiva mittfältstrion bakom Cenk Tosun som är i en mycket fin form och som gjorde mål senast. På bänken finns även Burak Yilmaz att tillgå som är en mycket bra back-up.

Islands trupp kan ni se här.

Från presskonferensen inför matchen:

Förbundskapten Mircea Lucescu poängterade att han var mycket besviken över att ha blivit avstängd och menar på att han bör visas mer respekt efter 50 år i spelet och att han inte tänkte låta landslaget bli överkört på grund av domarens ”klantiga och dumma” misstag som gjorde att Turkiet förlorade matchen borta mot Ukraina (I reprisbilderna visade det sig att inget av målen borde ha blivit godkända, läs mer här)

Inför själva matchen mot Island sade Lucescu att landslaget vara måste lugna, organiserade och disciplinerade. Lucescu tillade att Islands nuvarande landslag har spelat med varandra länge och dess styrkor ligger i fysiken och deras långspel men att de även gör stora misstag i matcherna. Lucescu menar att nyckeln blir lugnet och att ha tålamod för att landslagets spelare är mycket mer begåvade och mer tekniska än Islands. Däremot lägger Lucescu till att det kommer bli chanser åt båda håll och att landslaget inte får förlora en-mot-en dueller mot Island.

Arda Turan som också deltog på presskonferensen och som förväntas starta mot Island fick frågan om hur han känner sig inför Islands-matchen efter att inte ha spelat på flera matcher för Barcelona sade att han är redo mentalt för matchen. Arda sade att han har haft det svårt då han inte har fått spela i klubblaget men tillade även att han kan prestera i landslaget samtidigt som han inte spelade i klubblaget. Detta hänvisade Arda till när han inte fick spela i Barcelona p.g.a. klubbens registreringsförbud av nya spelare 2015 medan han samtidigt spelade EM-kvalmatcher för Turkiet.

Turkiet har förlorat två matcher i kvalet, båda på bortaplan. En mot Ukraina och en mot just Island. När landslagen möttes i Island så vann Island med 2-0 efter ett självmål av Ömer Toprak och ett mål av Alfred Finnbogason. Den match som Turkiet kommer ihåg mest när Island dyker upp, är den sista kvalmatchen i EM-kvalet 2015 när Selcuk Inans frispark tog Turkiet direkt till EM 2016 i Frankrike genom att bli kvalspelets bästa landslag av alla treor.

Info om avsparkstid, datum, arena och vilka kanaler som sänder matchen:

Avspark: 20.45 (svensk tid)
Datum: Fredag, 6 oktober 2017
Arena: Yeni Eskisehir Stadyumu
TV: TV8 (Turkiet), Eurosport 1 HD (Sverige), Idman TV (Azerbajdzjan), Nitro (Tyskland & Österrike) med flera.
* Alla kanaler förutom Eurosport 1, är frikanaler. Här hittar ni listan på ALLA KANALER som sänder matchen.