Intervju med Deniz Yaldir

Turkiskfotboll.com har varit i kontakt med Deniz Yaldir som är på provspel hos IK Sirius efter en mycket stark säsong i Gamla Uppsala SK (GUSK) i Division 2 Norra Svealand. 

Enligt uppgifter till Turkiskfotboll.com är IK Sirius mycket intresserade av spelaren och förbereder sig för att erbjuda spelaren ett kontrakt. Fast vem är då Deniz Yaldir? Turkiskfotboll.com har intervjuat den unge tekniske spelaren som har tidigare provtränat med både Galatasaray och Istanbul Basaksehir. Den 23-årige yttermittfältarens karriär har inte alltid varit spikrakt heller när han berättar om sin karriär, trots succén i Juniorallsvenskan:

Berätta lite om din karriär hittills, position, ålder och tidigare klubbar:

Deniz Yaldir: – I år har jag spelat yttermittfältare både till vänster och höger, men även som 10:a och släpande anfallare. Tränaren tyckte jag är bra på dem små ytorna och när jag kommer rättvänd mot målet så han gjorde mig till en tia där (i GUSK). Som pojkspelare började jag i IFK Uppsala vid 10-års åldern och efter några år blev det Sirius U17. Efter det blev det en sejour i Uppsala IF i division 3 och tränaren tog upp mig som 16-åring (till A-laget), därefter när jag var 17 år så återvände jag till IK Sirius och spelade framförallt U21 och Juniorallsvenskan. Det var där jag gjorde min bästa säsong skulle jag vilja säga (innan det blev dags för seniorfotboll), det blev 15 mål på 25 matcher i Juniorallsvenskan och 6 mål på 11 matcher i U21-serien, därefter blev jag uppflyttad ganska snabbt till Sirius A-lag. Sedan gjorde jag ett litet dåligt val om du frågar mig då jag gick till Sollentuna i Division 2 istället för att stanna kvar i Sirius.  Jag skulle känna på lite i seniorfotbollen medan Sirius sade att jag borde vara kvar här och fortsätta träna med A-laget och spela med U21. Nu när jag tittar tillbaka på det så var det ett dumt val och såg att Sirius gick hela vägen till Allsvenskan men fortfarande har det varit bra – jag var i Sollentuna i ett halvår men det funkade inte riktigt med plugg och att pendla dit för det blev jobbigt och jag fick inte lika mycket speltid som jag hade önskat mig.

– Efter Sollentuna flyttade jag tillbaka till Uppsala och till GUSK. Jag pratade lite med dem och de vill att jag skulle komma ner och jag började träna med dem 2014. Första året fick jag sitta mycket på bänken och följa sidan om, det blev ett år som jag fick lära mig och  fick  göra inhopp i princip varje match. Det var väl året därefter som jag tog en startplats i laget och har nu varit en startspelare i snart två-tre år. Jag fått en nyckelroll i laget och där jag har tagit större ansvar och börjat göra poäng. Förra året ( den senaste säsongen) var min bästa säsong då jag gjorde 8 mål och 6 assist, jag gjorde även en bra match och en assist mot Djurgården i Svenska cupen. Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef, hade frågat om mig efter matchen fick jag veta. Seniorsmässigt har den senaste säsongen varit den bästa skulle jag vilja säga.

Du spenderade senaste säsongen i Gamla Upsala SK där ni slutade 10:a i Div 2 Norra Svealand och du gjorde 7 mål och 3 assist på 24 matcher i seriespelet, hur skulle du beskriva din senaste säsong? Var det din bästa säsong?

Deniz Yaldir: – Ja absolut, när jag spelade i Sirius och gjorde 15 mål så var det juniornivå. Självklart är det ett bevis på att man är duktig och så men jag skulle vilja säga att den senaste säsongen var min bästa säsong hittills i karriären. Jag tränade även riktigt hårt, det var närmare sex pass i veckan i gymmet: tre gånger ben och tre gånger överkropp i närmare två månader. Det gav sin effekt och nu fortsätter jag på det spåret och det är kvitto på att jag har tränat väldigt hårt och att det har gått så bra den här säsongen då jag har tagit fotbollen på allvar. 

Och utveckling har det blivit. Deniz provtränar just nu med det allsvenska fotbollslaget IK Sirius efter att ha hållit igång med klubben sedan sen höst:

Du har provtränat med IK Sirius, hur gick det?

Deniz Yaldir: – Från början var det bara för att hålla igång. Mina kompisar frågade om varför jag inte bara håller igång med dem och även tränaren var i kontakt med mig och jag har alltid velat spela för IK Sirius. Jag ringde helt enkelt Kim Bergstrand (tränaren) om jag kunde få hålla igång för ifall det skulle dyka upp något då jag och  min agent letade några klubbar. Dem var jättesnälla, jättetrevliga och välkomnade mig och det var i början av november så jag tränade hela november med IK Sirius. Jag gjorde bra träningar och Kim Bergstrand & Tomas Lagerlöf erbjöd mig att komma tillbaka i december för att fortsätta träna och hålla igång med laget om vi inte hade hittat en ny klubb så det var mer för att hålla igång och det skulle bara vara första veckan av december. Så efter första veckan av december så meddelade dem mig att komma en vecka till och fortsätta hålla igång och samtidigt som dem tyckte att jag gjorde bra träningar så har jag blivit aktuell för IK Sirius. De har visat sitt intresse och nu ska jag vara där hela januari också och få chansen att spela till mig ett avtal. Så det har gått  från ingenting alls till ett intresse och det är jag nöjd för. De allsvenska klubbarna riskerar en del när de hämtar spelare ifrån de mindre divisionerna men jag har alltid vetat att jag kan spela bara jag får chansen på denna nivån. Dem har varit ganska nöjda med det dem har se så vi får se vad som händer.

Från vad vi har förstått så är de intresserade och att det troligtvis blir ett kontrakt, hur känns det?

Deniz Yaldir: – Det är så jag uppfattat det också men man vågar inte hoppas allt för mycket. Får de en landslagsspelare eller en meriterad spelare som har spelat högre upp och har erfarenheten så blir det svårare men jag kommer inte hålla igen för någonting utan jag kommer gå dit i januari igen och visa allt jag kan, för jag vet att kan (spela på denna nivån).

Det är dock inte bara Sirius som har visat intresse utan även klubbar i Turkiet har varit intresserade av Deniz Yaldir:

Finns det andra klubbar som visat intresse? Utländska klubbar?

Deniz Yaldir: – Framförallt från Turkiet har det visats mycket intresse. Från PTT 1.Lig och PTT 2.Lig (Andra och tredje ligan i Turkiet) men det vill jag inte gå in på just nu utan huvudfokus ligger på Sverige och sen kanske tar jag steget utomlands, för jag vill ändå bevisa att jag kan göra det i Sverige också och det är det som är tanken nu. Men som sagt så finns det intresse från Turkiet och en del från Superettan så vi får se vad som händer. Det som är konkret är Sirius. 

Ödmjuke Deniz Yaldir som är född i Turkiet, är dock fokuserad på att stanna i Sverige och vill inte stressa iväg något:

Du siktar på att spela i Allsvenskan/Superettan kommande säsong alltså?

Deniz Yaldir: – Ja precis, det är där fokus ligger. Sen vet man aldrig vad som kan hända haha, bollen är rund och allt kan hända men huvudmålet är att ta en plats i Allsvenskan och Superettan och nu fokuserar jag på att göra det så bra möjligt med Sirius och spela till sig ett kontrakt med Sirius – det hade varit perfekt.

Du har även turkiskt medborgarskap, brukar du besöka Turkiet ofta? Har du provtränat med något turkiskt lag tidigare?

Deniz Yaldir: – Ja jag är ju uppväxt där och flyttade hit när jag var 10. Jag är född i Istanbul, Bakirköy. När jag varit yngre har jag besökt Galatasarays akademi, det var när jag var 15-16 år och tränade där under en sommar. Det blev  två-tre veckor när jag tillhörde Sirius och spelade med deras U17 och U18 lag.

För två år sedan när jag var 20 år så åkte jag ner för att besöka Istanbul Basaksehir och spelade med deras U21 och de tyckte jag såg intressant ut. De ville låna ut mig till Pendikspor i PTT 2. Lig men vi kom aldrig överens om någon bra lösning för mig. Pendikspor är också i Istanbul men det blev ingenting där utan jag valde att flytta tillbaka till Uppsala igen och fortsätta med GUSK (Gamla Uppsala Sportklubb) och detta hände förra året. Sen har det alltid varit aktuellt med att åka ner  (Till Turkiet) men som sagt jag vill först bevisa att jag kan spela här och sen tror jag att man kan söka sig vidare där men huvudfokus är som du sa Superettan eller Allsvenskan även om jag varit i Turkiet och vet hur det funkar där.

Så du började spela fotboll i Istanbul?

Deniz Yaldir:Ja precis.

Vilken klubb var din första i Istanbul?

Deniz Yaldir: – Det var ju mer ”mahalle fotboll” (fotboll på gården i området) så det finns ingen klubb så som jag spelade för i Istanbul, så ska jag svara på det så var det egentligen här i Sverige som min fotbollskarriär började i IFK Uppsala när jag var 10 år. Där var det mer ”mahalle” och ”sokak futbolu” (gatufotboll).

Har du spelat landslagsfotboll? Har fotbollsförbundet (Sveriges och Turkiets) hört av sig?

Deniz Yaldir: – Faktiskt ingenting. Ett tag var det aktuellt med Turkiska fotbollsförbundet men det blev ingenting, det var det året när jag flyttades upp  till Sirius A-lag så blev det lite snack och kontakt men i slutändan blev det ingenting utav det. 

Hur hade du ställt dig till den frågan om du fick förfrågan från både Sveriges och Turkiets landslag med tanke på du är född och har bott en del av ditt liv i Turkiet men även växt upp i Sverige?

Deniz Yaldir: – Ouuff…ja…den är väldigt svår, jag vet faktiskt inte. Det är väl vem som är först till kvarn hahaha Jag vet faktiskt inte ärligt talat, jag får ta det som det kommer.

Sympatiserar du med något specifikt lag i Turkiet?

Deniz Yaldir: – Ja faktiskt, jag är Galatasaray-fan själv. Det var en stor upplevelse att åka till Metin Oktays träningsanläggning (Galatasarays träningsanläggning) och spela där och få visa upp sig för klubben.

Har du någon personlig favoritspelare?

Deniz Yalidr: – När jag var yngre så var det mycket Ronaldinho och Zinedine Zidane, men det är ingen som jag är fast vididag. Däremot försöker jag ta så mycket som jag kan från de allra bästa  spelarna i världen just nu som Messi, Ronaldo, Hazard och Neymar och vem det nu kan vara som spelar på mina positioner. Jag försöker kombinera och kollar på youtube och försöker göra det dem gör och göra det själv på matcher och när jag spelar med vänner. När jag var yngre var det lite mer att man gjorde 10-20 finter men nu när man blir äldre så mognar man mer och nöjer sig med att släppa bollen i tid och får tillbaka bollen vid ett bättre läge som gynnar både laget och mig. Med tanke på att jag inte den störste spelaren, jag väger 65 och är 1,70 m så gäller det att undvika mycket kodtakt i tacklingar även om jag inte är rädd för det, jag är kvick med bollen och på att förflytta bollen och en-mot-en.

Dina mål och visioner i fotbollskarriären?

Deniz Yaldir: – Det är att jag hör Champions League-hymnen så är jag  ganska nöjd med min karriär, det är klart att jag har större drömmar men Champions League är ju det absolut största som man kan komma liksom. Champions League  och spela så högt upp som möjligt, jag vill spela i de största ligorna framförallt La Liga hade varit perfekt och då hade farsan varit nöjd haha.

Är det Barca eller Real då eller?

Deniz Yaldir: – Ah, Det räcker med Atletico Madrid också – det är en av största ligorna och ett topplag där som spelar Champions League.

Ja det passar ju spelare som är tekniska.

Deniz Yaldir: – Ja, La Liga eller Serie A hade varit grymt.

Vi hoppas vi får se dig i en landslagströja snart också

Deniz Yaldir: –  Det hoppas jag med, det hoppas jag med. Om jag fortsätter så här så är jag övertygad  om att det blir något inom några år för jag är väldigt bestämd med karriären och ska lyckas.

Vi tackar Deniz Yaldir för att ha ställt upp på intervjun och önskar honom all lycka och framgång i karriären! 

Se Deniz Yaldirs insats mot Djurgårdens IF i Svenska cupen, där han även spelade vackert fram till Gamla Uppsalas mål.