Süper Lig 2017/18: Summering av höstens ligaspel

Första halvan av säsongen 2017/18 i Süper Lig är spelad. 

Efter sjutton omgångar kan vi konstatera att det har varit en mycket bra och jämn liga i höst med målrika matcher. När uppehållet är nu här och året håller på att ta slut kan vi också konstatera fakta:

Antal mål i ligan efter sjutton omgångar: 461 mål

Mål på straff: 51 mål

Ligaledare: 1. Istanbul Basaksehir, 36 poäng

Sist i ligan: 18. Karabükspor, 9 poäng

Under nedflyttningsstrecket: 

16. Konyaspor, 15 poäng
17. Genclerbirligi, 14 poäng

Flest mål i ligan (lag): Galatasaray 37 st.

Flest insläppta mål i ligan (lag): Osmanlispor, 34 st.

Minst gjorda mål i ligan: Karabükspor, 14 st.

Minst insläppta mål i ligan: Besiktas, 16 st.

Flest vinster: Istanbul Basaksehir och Galatasaray (11 st. vardera)

Flest oavgjorda resultat: Fenerbahce, Besiktas och Kayserispor (6 st. vardera)

Flest förluster: Karabükspor, 12 st. (laget har även minst vinster: 2 st)

Minst förluster: Fenerbahce, 2 st.

Minst oavgjorda resultat: Galatasaray, Sivasspor och Osmanlispor (2 st. vardera)

Antalet gula kort efter sjutton omgångar: 712 gula kort

Antalet röda kort efter sjutton omgångar: 46 röda kort

Lag med flest gula kort: Karabükspor, 54 gula kort.

Lag med flest röda kort: Besiktas, 5 röda kort.

Flest mål spelare: Adis Jahovic (Göztepe), Bafetimbi Gomis (Galatasaray) och Burak Yilmaz (Trabzonspor) = 14 mål vardera

***

Skribentens egna tankar och analyser.

Ligans stora överraskning efter sjutton omgångar: Nykomlingarna Göztepe

Nykomlingarna värvade friskt inför säsongen och har imponerat stort. Lagets stora målskytt  Adis Jahovic leder skytteligan tillsammans med Gomis och Burak Yilmaz. Det är ett lag med mycket kraft framåt men som också släpper till bakåt (målskillnad på 30-26) men de har haft en vinnarkänsla i laget som gör att de till slut placerar sig på 6:e plats under ligauppehållet på 30 poäng (6 poäng upp till ligaledarna Basaksehir)

Ligans bekräftelse efter sjutton omgångar: Istanbul Basaksehir

Istanbul Basaksehir ska numera betraktas som ett storlag i Turkiet och i Istanbul. Laget var ett stolpskott ifrån att kvala sig till CL och efter att ha utmanat Besiktas om ligatiteln ifjol och kommit tvåa i cupen, så leder de ligan nu med en poäng före rivalerna Galatasaray. De vinner stora matcherna och tog senast en derbyseger borta mot Kasimpasa men det är inte det som har gett störst eko. Basaksehir var så när att vinna Besiktas på bortaplan (1-1 efter sen kvittering av Besiktas i den 90:e minuten), besegrade Fenerbahce 3-2 på bortaplan, spelade ut Galatasaray och vann med hela 5-1 på hemmaplan. Istanbul Basaksehir spelar en attraktiv fotboll och har en bra tränare, ett bra lag och har visat att de kommer slåss om ligatiteln i år igen.

Ligans besvikelse efter sjutton omgångar: Antalyaspor

Här kan egentligen flera lag nämnas, till exempel Konyaspor som blev turkisk cupmästare ifjol och turkisk supercupmästare i augusti, eller Trabzonspor som hade en mycket svag inledning i säsongen trots värvningarna. Även Besiktas skulle jag vilja nämna efter deras värvningar och de laget de har när man jämför det med vissa prestationer i ligan. Men den största besvikelsen måste ändå vara Antalyaspor som storsatsade med Samir Nasri och Jeremy Menez och med Leonardo som fick ersätta Riza Calimbay som tränare i början av säsongen. Ingen effekt har getts. Laget är precis ovanför nedflyttningsstrecket och har inte levt upp till förväntningarna samtidigt som de har investerat stort och prestationerna har uteblivit.