Summering av omgång 21 i Süper Lig

Efter omgång 21 kan vi konstatera att det finns en ny ligaledare: Galatasaray.

Omgången sparkades igång under fredagskvällen när Yeni Malatyaspor tog emot Kasimpasa. Mötet slutade oavgjort där matchens två mål kom på de inledande sju minuterna. Båda lagen vilar tryggt i mitten och Evkur Yeni Malatyaspor har gjort där bra som nykomlingar och ligger på 9:e plats medan Kasimpasa är på 11:e plats.

Göztepe – Osmanlispor hade hela sex mål i matchen, flest av alla den här omgången. Demba Ba presenterade sig för sin nya publik och Göztepe såg ut att vinna med 3-2 i den 84:e minuten men i matchens sista minuter fick Osmanlispor straff och kunde kvittera för andra gången i matchen. Göztepe som var med i toppen under hela hösten och låg på 3-4:e placeringarna, har tappat under andra halvan av säsongen och ligger nu på 7:e plats. Osmanlispor har det fortsatt tufft och ligger näst sist i tabellen.

Johannes Hopf blev en stor matchräddare för Genclerbirligi i matchen mot Trabzonspor när han räddade en straff. Det var även en match där Abdul Khalili kunde ha blivit stor matchhjälte för sitt lag men hans skott tog i ribban i matchens slutminuter. Matchen slutade mållöst och Genclerbirlig klättrar sakta men säkert i tabellen och ligger på 13:e plats. Trabzonspors lag hackar och laget har tappat kontakt med toppen av ligan. Laget ligger på 6:e plats och har 33 poäng samt sju poäng upp till fjärde platsen.

Robinho gjorde sitt första mål för Sivasspor och visade upp sig för hemmapubliken. Kan han bli anfallaren som lyfter laget i ligan? Sivasspor har varit med i toppen av Super Lig förut.

Mustafa Yumlu gjorde ett riktigt klassmål när Akhisar besegrade Bursaspor med 1-0. Målet är säkerligen kandidat till årets mål den här säsongen. 

De regerande turkiska mästarna Besiktas tog en storseger med hela 5-0 mot Karabükspor där den nye anfallaren Vagner Love levererade på hemmaplan samt den brasilianske mittfältaren Talisca stod för en stor prestation. Båda blev tvåmålsskytt och hänger med i toppen och jagar Galatasaray, Istanbul Basaksehir och Fenerbahce. Besiktas går i en mycket tuff period nu med flera rivalmöten i både ligan och cupen samt dubbelmöte mot Bayern München i Champions League. Detta är det stora testet för Besiktas på flera år och frågan är om inte det största och den viktigaste. Denna månaden kommer att avgöra Besiktas säsong.

På söndagen var det stormöte och Istanbulderby när ligaettan Istanbul Basaksehir tog emot Fenerbahce. Skadedrabbade Fenerbahce hade fått tillbaka Giuliano inför matchen som var väldigt tveksam till spel. Giuliano visade dock inga tecken på att han var ur form utan var nära att göra mål flertalet gånger. Deet var dock en annan brasse som stod för showen i Fenerbahce – den kritiserade Fernandao. Brassen gjorde båda målen och skickade ett meddelande till klubben, fansen och hela ligan om att han fortfarande kan leverera. Fenerbahce gjorde en mycket bra match och kunde ha vunnit med fler mål – något som glädjer supportrarna för nu börjar slutet komma av säsongen och där laget är med i toppen i ligan och är i semifinaler i Turkiska Cupen. Istanbul Basaksehir var inte alls likt sig och hade stora problem. Nyförvärvet Arda Turan kom inte upp i nivå och inte anfallaren Adebayor eller poängmaskinen Edin Visca. Kaptenen Emre Belözoglu saknades p.g.a avstängning. Basaksehir måste studsa tillbaka illa kvickt för att inte tappa fler placeringar i ligan.

Omgångens sista match spelades mellan Galatasaray – Antalyaspor. Fatih Terims mannar tog en enkel 3-0 seger hemma mot Antalyaspor som har tappat många tongivande spelare i laget bl.a. Jeremy Menez, Samir Nasri och Samuel Eto’o som skulle vara den trio som skulle ta laget uppåt och slåss om topplatserna. Det var istället Gomis och Feghouli i Galatasaray som var tillbaka i sina glansdagar och som stod för målen. En annan Galatasaray-stjärna, Younes Belhanda, har det fortsatt jobbigt och åkte på ett rött kort i matchens slutminuter. Belhanda drog på sig två gula kort och visades och huvudtränaren Fatih Terim var inte nöjd med sin spelares agerande.

Vi har ett riktigt ligarace framför oss med fyra lag som slåss om ligatiteln nu och där Galatasaray ska åka till Kadiköy för att möta Fenerbahce. Fenerbahce ska åka till Vodafone Park för att möta Besiktas och Besiktas ska åka till Istanbul Basaksehir. Det skiljer bara fyra poäng mellan Ligafyran (Besiktas) och ligaettan (Galatasaray) just nu efter 21 omgångar.

Se alla resultat och målskyttar här.