Gündogan och Özil uttagna i Tysklands VM-trupp

Mesut Özil och Ilkay Gündogan har blivit uttagna till din slutgiltiga 23-mannatruppen hos Tyskland

Tyskland presenterade sin slutgiltiga trupp under måndagen och då fanns både Mesut Özil och Ilkay Gündogan med. En annan tysk landslagsman med turkisk härkomst som har gjort flertalet landslagsmatcher för Tyskland, Emre Can, blev inte uttagen ens i den preliminära 27-mannatruppen.

Däremot är inte allting frid och fröjd ännu, i alla fall hos majoriteten av det tyska folket som i ett par veckor har visat stort missnöje och gick så långt som att bua ut både Özil och Gündogan i vänskapsmatchen mot Österrike.

Varför?

En bild med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det var i maj som Premier League-spelarna Ilkay Gündogan (Manchester City), Cenk Tosun (Everton) & Mesut Özil (Arsenal) träffade den turkiske presidenten under hans besök till London, där de hälsade presidenten välkommen och gav signerade tröjor. Alla tre spelarna är födda och uppvuxna i Tyskland men där Cenk valde att spela för Turkiets landslag medan Ilkay och Mesut spelar Tyskland.

Vad var det som hände?

Tysk media och många tyskar har reagerat starkt och till och beskrev det som ”skandal” att spelarna med turkisk härkomst och starka band till Turkiet valde att träffa presidenten och ge Erdogan signerade tröjor. På sociala medier har tyska supportrar och personer gått  hårt åt med kritiken mot spelarna och sagt att de aldrig mer bör spela för Tyskland eller ens finnas med i sammanhang med tyska landslaget samtidigt som flertalet tyska journalister har beskrivit händelsen för att verka som en ”politisk propaganda” då bilderna hade delats på AK Partis (partiet som president Recep Tayyip Erdogan grundade och leder) twitter-konto. Även politiker och journalister uttryckte sig om att ingen utav Mesut och Ilkay bör spela för Tyskland mer.

Spelarna fick ta kritik även från det tyska fotbollsförbundets chef, Reinhard Grindel, för att ha träffat Erdogan som då sade:

DFB (tyska fotbollsförbundet) respekterar den speciella situationen för våra spelare med utländska bakgrunder men fotboll och DFB står för värderingar som herr Erdogan inte respekterar.”

Joachim Löw, förbundskapten för Tyskland hade dock en annan tongång och sade:

Vi har haft en privat diskussion om det här och båda spelarna har klargjort att det inte fanns något politiskt budskap. För mig är det inte längre ett problem inom och det är fokus på det sportsliga.

Löw tillade även vid ett annat tillfälle att han har förståelse för spelare med invandrarbakgrund och som har ett hjärta som bultar för två länder och att det aldrig har varit ett problem för landslaget samt att det aldrig hade påverkat landslaget och att det aldrig skulle vara en anledning för att utesluta de båda spelarna från det tyska landslaget.

Ett svar från Turkiska fotbollsförbundet och dess president Yildirim Demirören dröjde inte länge och som uttryckte sin besvikelse över uttalanden från det tyska fotbollsförbundet och betonade att kränkningarna mot Erdogan inte kan accepteras. Utöver det tog TFF:s president Cenk Tosun och även Mesut Özil samt Ilkay Gündogan i försvar att det är normalt för professionella spelare att träffa länders presidenter, framförallt till länder man har anknytning till och betonade att president Erdogan själv som har spelat fotboll flera år under sina ungdomsår, har stor kärlek för fotbollen.

Ilkay Gündogan valde att kommentera händelserna efteråt att de hade fått en stor uppståndelse och sade bland annat att han var stolt att över att spela för Tyskland och att han bär Tysklands landslagströja med stolthet på sin facebook-sida. Det var i samband med att Tysklands president Frank-Mauler Steinmeier valde att träffa Ilkay och Mesut efter händelsen.

I matchen mot Österrike i lördags buades det mot Özil och Gündogan från läktarna.

Efter matchen gick Thomas Müller i försvar för både Özil och Ilkay Gündogan:

– Vi har pratat med Ilkay och Mesut sen första dagen på träningslägret och de har svarat på de frågor som ställts. Vi står definitivt bakom dem. Båda är viktiga spelare för oss. Denna diskussionen stängdes för längesedan.

Även Olivier Bierhoff som är manager för landslaget efter Joachim Löw, sade att det är dags att lämna det bakom sig:

– Mesut och Ilkay är unga, ni behöver inte fördöma dem för alltid. Jag insåg väldigt snabbt att de inte var där  för att skicka politiska budskap. Vi ville bara förstå hur det kom till och vara säkra på att de inte fanns något politiskt budskap från deras sida.

Matchen mot Österrike slutade med en 2-1 förlust för Tyskland. Özil gjorde tyskarnas enda mål i matchen. Özil har blivit utsedd i flera år till Tysklands bäste spelare och Ilkay Gündogan anländer till landslagstruppen som engelska mästare och en stark säsong i bagaget.

Tyskland börjar VM 2018 med att möta Mexiko söndagen den 17:e juni och är i samma grupp som Sverige.