Mesut Özil utsatt för rasistiska attacker

Tyskland har haft ett tungt VM och det fullbordades med ett praktfiasko när landet åkte ur VM och blev sist i gruppen i veckan.

Det har varit stor kritik mot det tyska landslaget från medior och inte minst i Tyskland. Däremot har en spelare som vanligt fått ta emot kritiken och blivit syndabock, Mesut Özil.

Mesut Özil som är född och uppvuxen i Tyskland och som har turkiska rötter utsattes för rasistiska attacker efter matchen av tyska supportrar, något som den tyske journalisten skrev om på Twitter och senare bekräftades av Mesut Özil på sociala medier:

Journalisten Raphael Honigstein har skrivit om att rasistattackerna mot Özil har kommit främst från högerextrema i Tyskland.

Efter uttåget bekräftade Özil själv att han blivit utsatt för rasism:

Özil skrev bland annat att han behöver tid för att ta sig över de senaste tidens händelser.

Tyskland inledde med att förlora mot Mexiko för att sedan vinna på stopptid mot Sverige och i sista gruppmatchen förlorade de regerande världsmästarna mot Sydkorea.

Mesut Özil och Ilkay Gündogan har fått ta emot står kritik och utsatt för flera kränkningar och attacker på sociala medier sedan en månad tillbaka efter en bild med Turkiet president Recep Tayyip Erdogan. Tysk media blev ilskna över bilden och gjorde stora rubriken över händelsen och Ilkay fick sin bil vandaliserad i Tyskland.

Ändå har tysk media och före detta tyska spelare som Mario Basler och Lothar Matheus gått åt hård kritik mot Özil.


Matheus som har gjort flest matcher för Tyskland sade att han tror Özil är klar med landslaget och ser inte intresserad ut över att spela för Tyskland samt ”inte har något hjärta för landslaget”. Basler sade bland annat Özil har ett kroppspråk ”av en död groda” och har varit ”patetisk att se Özil och hans försvarsspel mot Mexiko” samt att han är en ”överskattad spelare” vilket gav applåder i den tyska tv-studion som Basler medverkade i.

Några tyska fans som är missnöjda med Özil:

Medan flertalet av tyska supportrar och experter kritiserar Özil så visar  statistiken att Özil har skapat flest chanser i hela VM-gruppspelet. Totalt skapade han 11 chanser och bara mot Sydkorea skapade han 7 chanser:

Händelserna och  de rasistiska attackerna har fått internationell spridning och rapportering och den senaste tiden har Özil fått stort stöd av beundrare och supportrar på sociala medier.

#SayNoToRacism