Tyska fotbollsförbundets chef ångerfull för att inte ha försvarat Özil efter rasistattackerna

Tyska fotbollsförbundets president, Reinhard Grindel, har till tyska Bild sagt att han är ångerfull och borde ha agerat annorlunda efter rasistattackerna mot Mesut Özil i VM. 

Grindel erkänner att han borde ha tagit en tydlig ställning efter incidenterna i VM:s sista gruppspelsmatch där Özil utsattes för rasistiska attacker:

– Jag borde ha varit mer insatt och vetat mer om vad som hände i rasistattackerna mot Özil och jag borde ha varit vid hans sida. Jag kunde inte gå ut och säga något klart & tydligt.

Grindel fortsätter med att bemöta Özils kommentarer gentemot honom  problemen inom DFB (Tyska fotbollsförbundet):

– Om Mesut Özil hade något att säga där han anklagar oss för något, vilket han gjorde, så måste vi tänka. Här måste man som människa tänka vart och vad för fel har jag gjort. För mig är det viktigaste att jag har aldrig kommenterat hans prestationer efter VM, för mig är det tydligt att vi vinner och förlorar tillsammans. Det vore löjligt att hålla en spelare ansvarig för vårt uttåg i VM. För vårt fotbollsförbund är det viktigt med respekt, vänlighet och gentlemans-agerande. Vi värnar om pressfrihet och att alla har olika åsikter. Det gäller alla våra spelare också, vare sig de har invandrarbakgrund eller inte. Efter bilden med president Erdogan så kom Ilkay Gündogan med ett öppet och ett acceptabelt uttalande. Jag förväntade mig samma sak av Mesut Özil. Det hade jag gjort även om vi blev världsmästare.

Grindel som tidigare har varit medlem och politiker i tyska mitten-högerpartiet CDU, var upprörd över att Özil och Gündogan som har Turkiska rötter och starka band till Turkiet valde att ta bild med Turkiets president i maj-månad. 

Özil gjorde bland annat Grindel själv och omvärlden påmind om Grindel kontroverser och tidigare diskriminerande uttalanden om integration & folkgrupper med annan tro, samt skickade iväg en känga till honom och andra personer inom  DFB som varit respektlösa gentemot Özil för bland annat  hans Turkiska rötter samt försökt göra honom till en politisk propaganda figur. Dessa var en av anledningarna till varför Özil valde att sluta i landslaget. 

På frågan om dörren är öppen för Mesut Özil att komma tillbaka ifall han nu skulle vilja det så svarade Grindel att det är en fråga för förbundskaptenen och ledningen men att det framtill idag har inte funnits något möte mellan Löw och Özil.

Özil har fått massivt stöd bland fotbollssupportrar från världen runt och även professionella fotbollsspelare och fotbollskollegor. Däremot har inte alla ställt sig bakom Özil. Den tyske landslagsmannen Thomas Müller gått ut och sagt att ”rasismen finns inte inom idrotten och inte inom tyska landslaget.” Senast på tur har det varit Toni Kroos som anklagat Mesut Özil för att ha ”snackat skit” för att det inte finns rasism inom landslaget och DFB.