Emre Akbaba jämförs med Nihat Kahveci & Semih Sentürk

Emre Akbaba avgjorde gårdagens match mot Sverige efter att ha bytts in och gjort mål i matchens slutminuter. Exak samma sak gjorde Nihat Kahveci för tio år sedan. Samma sak gjorde Semih Sentürk flera gånger. 

För tio år sedan, sommaren 2008 spelade Turkiet EM i Schweiz och Österrike. Det var en vinna eller försvinna match som vid oavgjort skulle gå till straffar mellan Turkiet – Tjeckien. Vinnaren skulle ta sig vidare ur gruppen till kvartsfinal.

Tjeckien tog ledningen i matchen med 1-0 och hade resultatet med sig in i halvtid och i andra halvlek gjorde tjeckerna det andra målet i matchen också för att utöka sin ledning till 2-0, precis som Sverige igår. Även om Turkiet vände det på nitton minuter igår så tog det en kvart för tio år sedan i en betydligt större match men känslorna var nästan samma. EM 2008 mot Tjeckien vände Turkiet efter ett reduceringsmål av Arda Turan i det 75:e minuten. I den 87:e minuten klev Nihat Kahveci fram och gjorde 2-2 och i den 89:e minuten såg han till att Turkiet vände matchen genom att skjuta ribba in.

Emre Akbaba hoppade in igår och behövde fyra minuter att göra två mål och se till att vända matchen och han gör det bara några dagar efter att en annan stor turkisk fotbollslegend, Semih Sentürk, har valt att lägga skorna på hyllan. Vi kan lugnt påstå att Turkiet har fått en ny spelare med ”supersub”-krafter och som kommer spela mer än bara som inhoppare. Semih Sentürk gjorde själv många viktiga mål för Turkiet, också för tio år sedan, mot Schweiz, mot Kroatien, mot Tyskland.

Tiden lär utvisa hur bra Emre Akbaba (som är en offensiv mittfältare) blir för landslaget och om Turkiet kommer kunna ta sig tillbaka till sina stordagar i de stora landslagsturneringarna.

Nihat Kahveci gjorde 19 mål på 69 landskamper för Turkiet.

Semih Sentürk gjorde 8 mål på 28 landskamper för Turkiet.