Historiska landskamper mellan Sverige och Turkiet

Historiska landskamper mellan Sverige och Turkiet.

Sverige och Turkiet är två nationer där fotboll är den överlägset största sporten och därmed också den som är mest uppmärksammad. De två landslagen har mött varandra i en rad landskamper genom åren. Nu senast var det avspark för den första matchen i nya UEFA:s Nations League. Sverige som tog emot på Friends Arena hade länge övertag med 2-0 men fick till slut se sig besegrade med 2-3 till bortalaget.

Tätt med fotbollslag i Istanbul

De två landslagen har haft ungefär liknande framgångar internationellt sett. Båda har till exempel ett varsitt VM-brons. Dock har Sverige varit med i fler VM-slutspel än Turkiet som var med för första gången 1954. Det turkiska landslaget i fotboll bildades 1923, samma år som staten Turkiet så som vi känner till det idag. Som i många andra länder är fotboll den största sporten med överlägset flest spelare. De tre största lagen, Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray, kommer alla från Istanbul. I staden finns även flera andra lag. Några andra turkiska lag som spelar i Süper Lig, deras högsta serie, är Kasimpasa och Istanbul Basaksehir. Flera av lagen är även med i de europeiska ligorna, Champions League och Europa League denna säsong.

Fotboll inspirerar

Ländernas största sport fotboll är så populär att den ofta används som inspiration för att skapa andra typer av spel. Till exempel fotboll som bordsspel som är nästintill obligatorisk på pubar och sportbarer i Turkiet så väl som i Sverige. Online finns en rad olika spel inspirerade av fotboll, exempelvis slots. Online casinos erbjuder ofta minst en slot med ett fotbollstema. Detta är kanske inte så konstigt eftersom fotboll är ansedd att vara världens största sport. Ett annat populärt onlinespel är Fifa Football där du kan ställa upp ditt eget lag av internationella fotbollsstjärnor och spela matcher på den virtuella fotbollsplanen.

Turkiets VM-brons

År 2002 var Turkiet tillbaka i VM-slutspel efter 48 år. Emot sig hade de Brasilien, Kina och Costa Rica. Det blev förlust mot Brasilien, mötet med Costa Rica slutade oavgjort medan matchen mot Kina gav Turkiet en vinst som gjorde att de gick vidare till finalspel. Bronsmatchen spelades mot hemmanationen Sydkorea och Turkiet fick en flygande start med ett rekordsnabbt mål endast 11 sekunder in i första halvlek. Matchen slutade 3-2 och Turkiet hade tagit hem sin första medalj i ett internationellt mästerskap.

Rekordmatch

Turkiet och Sverige har mött varandra i landskamper sammanlagt tio gånger genom åren. Av de har Sverige avgått med segern vid två tillfällen och Turkiet vid fyra. Resten har slutat oavgjort. En av matcherna anser många ha en plats i historien som den tråkigaste EM-matchen, i alla fall för det EM-slutspelet. Året var 2000 och Turkiet och Sverige hade lottats in i samma grupp. Matchen spelades den 15 juni på Philips Stadion i Eindhoven, Nederländerna. Efter två händelselösa halvlekar blev resultatet 0-0. Den beskrivs ofta som 90 minuter sega som kola där inte något av lagen lyckades vakna till och få fart på spelet. Kritiken kom inte bara från svensk media utan engelska Daily Express ansåg det vara: ”En skandalöst usel match”. Dock räckte detta resultat för att Turkiet skulle ta sig vidare medan Sverige fick åka hem efter att ha hamnat sist i sin grupp. Turkiet fick tyvärr se sig besegrad i den första finalmatchen mot Portugal.

Ny europeisk fotbollsliga

Som sagt så möttes Turkiet och Sverige senast den 10 september på Friends Arena för att försöka att ta sig framåt i den nya europiska ligan UEFA:s Nations League. Den här ligan kommer att spelas varannan höst och den ersätter de landskamper mellan europeiska lag som tidigare kallades för träningsmatcher. De 55 landslag som är med i ligan är indelade i fyra divisioner från A-D utifrån hur de är rankade. Det blir de bästa lagen i division A som under våren kommer att göra upp om titeln. Sverige är placerad i grupp B tillsammans med Turkiet och Ryssland.

EM-kval för U21

Det är inte bara A-landslaget som har haft möten med Turkiet utan även det uppskattade U21-laget har mött Turkiet genom åren med varierat resultat. Senast möttes de redan dagen efter att A-lagen gjort upp, nämligen den 11 september på Olympia i Helsingborg. Efter en jämn match där de svenska spelarna varit de som pressat på mest fick Turkiet in ett mål 32:a minuten och det blev även matchens slutresultat. Sverige lyckades bättre vid den tidigare em-kvalmatchen som spelades i mars i år. Då vann de blågula med 3-0. Turkiets chanser att gå vidare är tyvärr borta men Sverige har möjlighet att gå vidare till play off.

EM-kval nästa

Sverige och Turkiet kommer säkerligen att mötas ytterligare i framtiden men vad resultatet blir kan vi bara spekulera i. Efter att matcherna i UEFA:s Nations League är klara ser de båda ländernas fotbollsfans fram emot att kval inför EM 2020 ska dra igång under våren 2019.