Nations League: Sverige – Turkiet 2-3

Det blev en riktigt målfest när Turkiet kom tillbaka från 0-2 underläge till att vinna matchen på övertid. 

I det turkiska laget skedde det ett par förändringar. Serkan Kirintili ersattes med Sinan Bolat som gjorde sin första landskamper på 1928 dagar. Senast Sinan stod i mål för Turkiet var 31 maj 2013 när landslaget spelade mot Slovenien och förlorade 2-0.

I försvaret spelade Caglar Söyüncü återigen från start men däremot hade de övriga försvararna bytts ut helt. Sener Özbayrakli ersattes av Mehmet Zeki Celik medan Ömer Bayram kom in istället för Hasan Ali Kaldirim på vänsterkanten. Kaan Ayhan tog Serdar Azizs plats i mittbackspositionen bredvid Caglar.

Turkiets mittfält bestod av lagkapten Mehmet Topal och Okay Yokuslu som sittande mittfältare. Framför dem fanns Hakan Calhanoglu, Cengiz Ünder och Oguzhan Özyakup som tog Yusuf Yazicis plats. I anfallet så startade Cenk Tosun.

I Sverige fick vi se ett betydligt starkare lag än de som spelade mot Österrike och förlorade 2-0. I målet fanns Robin Olsen medan i försvaret fanns Manchester United-försvararen Victor Nilsson Lindelöf. Sveriges lagkapten Andreas Granqvist kom aldrig till spel på grund av febern och ersattes av Pontus Jansson men Mikael Lustig som var tveksam till spel startade matchen. Till vänster hade Sverige sin vänsterback Ludvig Augustinsson. På mittfältet startade Sverige med Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Viktor Claesson, Albin Ekdal med Marcus Berg och Isaac Kiese Thelin där framme.

Turkiet började matchen bäst och det var tempofylld spel från båda landslagen inledningsvis. Det turkiska landslaget spelade den bättre fotbollen och efter tjugo minuter hade de ett bollinnehav med 70%. Turkiet försökte komma till avslut men offensivt sett så var man inte skärpta i den sista tredjedelen. Cenk blev avvinkad ett antal gånger för offside samtidigt som mittfältarna inte hittade rätt med sina passningar ibland.

Mycket överraskande var det hemmalandet som tog ledningen i den 35:e minuten genom Isaac Kiese Thelin. En kalldusch för Turkiet som hade vart de bättre laget tills dess med Sverige som hade ätit sig in i matchen. Målet var lite av försvarsmissar av Turkiet men 1-0 stod det i halvtidsvila.

I den andra halvleken gjorde Viktor Claesson ett drömmål för Sverige. Mittfältaren drog iväg ett långskott i den 49:e minuten och hemmalaget utökade sin ledning till 2-0.

2-0 ledningen varade dock inte länge då bara två minuter efter målet reducerade Hakan Calhanoglu när han hårt placerade in längst marken reduceringsmålet för Turkiet. I princip lika stort jubel bröt ut när Turkiet gjorde sitt mål då landslaget hade ett stort stöd på Friends Arena.

Efter målet tog Turkiet återigen kontroll av matchen och låg på för ett kvitteringsmål och det skulle komma först när Emre Akbaba byttes in för Turkiet. I den 88:e minuten kvitterade Turkiet efter ett mycket snyggt spelmål där Oguzhan Özyakup spelade till Cenk Tosun som skarvade vidare till Emre Akbaba som tryckte in 2-2 helt otagbart för Robin Olsen. Ännu ett vilt glädje utbröt på Friends Arena. Turkiet var inte klara där. I den 92:a minuten så slog inbytte Serdar Gürler in ett inlägg i boxen som Emre Akbaba nickade och fastställde slutresultatet 3-2 och de turkiska supportrarna fick ännu en gång jubla.

I och med segern så tar Turkiet sin första vinst i UEFA Nations League. De båda landslagen möts igen den 18 november i Turkiet.