Turkiet röstades bort till Tysklands fördel

Turkiet röstades bort till Tysklands fördel

Turkiet förlorade gentemot Tyskland i den slutgiltiga omröstningen om vilket land som skulle få vara värdland för det sjuttonde Europamästerskapet i fotboll år 2024.

Turkiet och Tyskland var de enda två länderna som lämnade in en officiell ansökan år 2017 om att få hålla mästerskapen. Turkiet var redo att upplåta sina arenor gratis åt mästerskapen till skillnad från Tyskland. Men en av anledningarna till att Tyskland till slut valdes var landet har redan flera stora arenor som har mycket större kapacitet än de som presenterades i Turkiet. Infrastrukturen mellan arenorna och städerna ansågs vara bättre i Tyskland än Turkiet. Till slut så vann förhandstippade Tyskland med12–4 i omröstningsresultatet.

Turkiet har aldrig varit värdland för ett stort fotbollsevent trots fyra försök genom åren tidigare medan Tyskland både har haft VM och EM, skriver Fotbollskanalen. Turkiets idrottsminister Mehmet Kasapoglu var snabbt ute med att beklaga sig över resultatet: “Det är ett tråkigt resultat för UEFA och Euro 2024”. Finalen skulle ha hållits i en nybyggd arena i Istanbul där den nuvarande Atatürk Olympic stadium står – en arena som färdigställdes för enbart 16 år sedan i ett försök att få sommar-OS.

År 2012 började exempelvis Sverige uttrycka en önskan om att få vara värdland tillsammans med andra nordiska länder. Norge valde att ansluta sig till Sveriges ansökan men efter att de båda ländernas regeringar uttryckt att det var för kostsamma event så lades ansökningarna på is. Därefter har det återkommit diskussioner om att hålla Europamästerskapen i Norden på flera ställen. Tills dess får vi hålla oss till de mästerskap som redan är planerade. År 2024 kanske känns långt bort nu men du kan i alla fall fördriva tiden med att spela “Football: Champions Cup” eller “Football Star” på casinosidan storspelare, läsa våra artiklareller varför inte kolla på livestreaming av turkisk tv på nätet?

Vad krävs då för att få vara värdland?

Detta ställer UEFA som krav: minst tio arenor varav två av dessa ska kunna ta emot minst 50 000 besökare, tre av dessa ska ta emot minst 40 000 besökare och fyra av dessa ska ha kapacitet för minst 30 000. Utöver detta tillkommer det olika krav beroende på år.