Skandalerna i Island: Landslaget fick vänta i över tre timmar på att få komma in i landet

Turkiets landslag är i storform och leder Grupp H i EM-kvalet. Inför matchen mot Island så åkte landsalget till Island och landade i Keflavik under söndagen men bemötandet var oerhört låg och flera ovärderliga händelser inträffade.

Landslaget fick vänta i över tre timmar på att få komma in i landet och stannades upp vid passkontroll samt kollades spelarnas väskor igenom flera gånger och toalettartiklar beslagtogs. Landslaget tog sig hur som helst igenom läget lugnt när de lämnade flygplatsen men anfallaren Burak Yilmaz var minst sagt arg efter det respektlösa beteendet och bemötandet av isländsk bevakning och polis:

– Det här är helt respektlöst. De kollade igenom våra väskor fler gånger och tog även en del saker. Vi flög i sex och en halvtimme och fick vänta i över tre timmar efteråt. Vi har ett par spelare och ledare som fortfarande inte har släppts in, sade Burak Yilmaz till media som väntade på landslaget.

Landslagskaptenen Emre Belözoglu var även han besviken:

– Det gjordes alldeles för många onödiga kontroller. De borde offra sig för vårt land när det gäller gästfrihet. Jag vill inte uttala mig för mycket, de ansvariga kommer komma med ett uttalande.

I samma veva dök en man upp som journalist bakom Emre Belözoglu och riktade en toalettborste gentemot lagkaptenen som inte såg den. Beteendet väckte en stor ilska bland miljontals turkiska supportrar. En del supportrar har gått mot verbal attack på sociala medier.

En del riktade sina åsikter mot journalisten Benedikt Gretarsson som man trodde var personen med toalettborsten – detta var inte fallet då det senare kom fram av isländska journalister att person i sig inte var en isländsk journalist utan förmodligen en turist som försökt skoja. Det kom senare fram att personen i sig var belgisk och i Turkisk media har man gått ut med personens namn och ett uttalande som person gav på sin Facebook-sida. Personen blev senare tvungen att ta bort sitt Instagram-konto.

Händelserna har väckt starka reaktioner bland turkiska supportrar och turkisk media som har rubricerat händelsen som skandal, inte minst behandlingen på flygplatsen.

Turkiet som inte har en ambassad i Island, befordrade sin kritik via sin ambassad i Norge till den Isländska administrationen.

Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu var inte sen med sin kritik gentemot Island:

– Behandlingen av vårt landslag på Islands flygplats är också oacceptabelt när det gäller diplomatiska riktlinjer och humanitära aspekter. Vårt folk och nation ska veta att vi kommer gå vidare med detta.

Utrikesministern ringde även personligen upp Emre Belözoglu efter incidenterna.

Presidentens talesman Ibrahim Kalin bekräftade på Twitter att Turkiet arbetar just nu med det som har hänt på flygplatsen:

– Den respektlöshet som visades till vårt landslag i Island är oacceptabel och det som behövs göras kommer att göras. Arbetet har inletts. Vår stat och nation står bredvid landslaget. Vårt landslag kommer att ge det vackraste svaret på fotbollsplanen.

Den nyblivne presidenten för Turkiets fotbollsförbund, Nihat Özdemir, var inte sen med uttalande heller:

Vår ambassad berättade för oss att denna rörelse är den politiska sidan. En händelse som går till rasism. Det är en väldigt ful händelse, och jag vill påminna om att vi kommer att möta detta med en stor protest och vi kommer inte låta detta gå obemärkt på vill jag påminna er alla, sade Nihat Özdemir och fortsatte

TFF-styrelseledamoten Servicen Yardimci förklarade också att frågan har flyttats till UEFA:

– Jag har träffat UEFA gällande detta, de är också oroade. De kommer att undersöka och säger att de inte accepterar det här. Vi skickar vår omfattande rapport till UEFA och ber om ytterligare utredning..

Förbundskapten Senol Günes höll inte tillbaka på presskonferensen under måndagen han heller:

– Det stämmer att vi fick vänta och det var en oförskämdhet från deras sida och det får dem som gjorde det tänka på. Stora nationer håller inte på med sådant här om vi ska hålla på med det här och dem så kommer vi hålla på med små problem, sade Senol Günes och fortsatte med att säga att hjärnorna har krympt i Island sedan senast han var här:

–  Jag kom hit för 43 år sedan för att spela match, 1976. Det är fortfarande samma plan och staden har blivit större men hjärnorna har blivit mindre. Islänningarna brukade vara varmhjärtade och sympatiska men det är inte min uppfattning längre.

Även den svenske tränaren Erik Hamrén som är förbundskapten för Island hade presskonferens idag och valde att inte kommentera och svara på frågorna gällande skandalerna som hade inträffat Turkiets landslag på flygplatsen.

Varför landslagets höll kvar så länge har ännu inte sagts och Turkiet, såväl fotbollsförbundet och staten kommer att gå vidare med händelserna.