Turkiet – Frankrike 2-0: Turkiet överglänste världsmästarna

Ett fullsatt Torku-stadium fick se Turkiet besegra och dominera världsmästarna Frankrike.

Frankrike var favoriter på förhand och hade sitt bästa lag med från start förutom N’golo Kanté som hade dragit på sig en skada inför matchen. I Turkiet bänkades Hakan Calhanoglu som hade haft känningar inför matchen på träningarna, Okay Yokuslu hade lämnat landslagssamlingen på grund av skada och även Emre Belözoglu fick stå ut sidan på grund av skada. Sedan tidigare hade även Cenk Tosun lämnat efter att ha skadat sig i träningsmatchen mot Grekland. Ozan Kabak som var uttagen inför landslagsmatcherna medverkade aldrig även på grund av att han hade dragit på sig en skada fast med sitt klubblag Stuttgart.

Trots flertalet spelare som inte kunde medverka så märktes det inte av som några avbräck – Turkiet dominerade och överglänste Frankrike och gick upp i ensam serieledning i Grupp H.

Matchen började med ett högt tempo och Frankrike kom på anfall men fastnade hela tiden på Turkiets försvar som bestod av Mert Günok i mål, 22-årige Mehmet Zeki Celik som till vardags spelar med franska Lille, 21-årige Merih Demiral, 24-årige Kaan Ayhan och Hasan Ali Kaldirim som är 29 år och fick vara en frontfigur och ledare i försvaret men i praktiken så var de alla ledare i denna matchen. Det turkiska försvaret stängde ner Frankrikes offensiv helt och hållet. Merih hade total kontroll på Giroud och Hasan Ali Kaldirim lät inte Mbappé passera honom i första halvlek och raderade ut honom ur matchen totalt. Mbappé som inte fick något gjort i första halvlek bytte kant i den andra halvleken. Inte nog med hyllningarna där till försvaret eftersom det var även försvaret som gav Turkiet ledningen i matchen.

På en frispark från vänster av Cengiz Ünder nickade Merih Demiral bollen in mot Kaan Ayhan som nickade vackert in matchens första mål i den 30:e minuten. Turkiet hade legat på bra med sina kontringar och omvändningar där spelet gick snabbt och hade fler lägen genom Irfan Can Kahveci och Burak Yilmaz. Tio minuter senare fortsatte den turkiska pressen och Kenan Karaman vann bollen ute till vänster och spelade in bollen in mot mitten som snappades upp av Pogba som i sin tur blev hårt pressad av Burak Yilmaz. Bollen hamnade till slut hos Besiktas-talangen och 23-årige Dorukhan Toköz som spelade fram Cengiz Ünder som vackert placerade in 2-0 bakom Hugo Lloris. Innan första halvlekens slut hade Merih Demiral en nick precis utanför stolpen.

Den andra halvleken började där den första la av trots att Didier Deschamps gjorde två byten genom att byta in Presnel Kinpembe och Kingsley Coman och tog av Blaise Matuidi och Lucas Digne. Turkiet tog kommandot direkt igen och började pressa fram målchanser. Lloris gjorde två jätteräddningar på Burak Yilmaz skott och Basaksehir-spelaren Irfan Can Kahvecis nickförsök blockades också. En annan Basaksehir-spelare som spelade från start var Mahmut Tekdemir och visade publiken och alla tittar världen över att han hade ett bra tryck i sin vänsterfot när han skickade iväg ett hårt distansskott från trettio minuter som Hugo Lloris fick sträcka sig på.

Mot matchens slut fick Burak Yilmaz ett nytt läge men lyckades inte förvalta den som han ville. Fransmännen var faktiskt aldrig nära att göra mål i  andra halvlek, det närmsta man kom var ett nickförsök från Griezmann som aldrig nådde fram till Giroud. Förbundskaptenen Didier Deschamps sa efter matchen att förlusten kändes “som ett slag i ansiktet för laget” efter att ha inte kunnat skapa någonting och målvakten Lloris sade att det var för dåligt i alla delar av spelet .

Segern var en historisk sådan för Turkiet, det var nämligen den första segern någonsin mot Frankrike som hade vunnit de tidigare fem mötena.

Frankrike hade noll skott på mål, något som inte hade hänt de Frankrike på över tio år. Turkiet hade 37% av bollinnehavet men hade samtidigt sex skott på mål.

Tre av de senaste fyra målen har nu gjorts av försvarare i Turkiet. Mehmet Zeki Celik gjorde två mot Uzbekistan och mot Frankrike var det Kaan Ayhan som gjorde det första målet.

Turkiet leder nu grupp H med nio poäng efter tre matcher och har Island borta i nästa match som har sex poäng på nio matcher.