HISTORIA: Istanbulderbyn mellan Fenerbahce – Galatasaray

Fenerbahce – Galatasaray & Galatasaray – Fenerbahce. Större match blir det inte i Turkiet.
Derbyt rankas även som en av de största i världen och många gånger det största hatderbyt.

Varför finns det då en så stor rivalitet mellan Fenerbahce och Galatasaray?

Låt oss först förstå hur och varför lagen skapades:

Galatasaray bildades av studenter från Galatasaray-gymnasiet med Ali Sami Yen som grundare år 1905. Laget hade ett mål: Spela fotboll tillsammans, ha en färg och ett namn och att vinna alla icke-Turkiska lag – Ali Sami Yen om varför Galatasaray bildades. Fotbollen i Turkiet börjades spelas av egenlsmän i Istanbul och sedan även greker. Galatasarays första match var också mot Cadi-Keuy FC, ett fotbollslag skapat av två engelsmän av James Lafontaine och Horace Armitage år 1899 i Osmanska Riket. Laget bestod av engelsmän och greker. Galatasaray vann Cadi-Keuy FC med 2-0 och börjades kallas för Galata Sarayin efendileri vilket betyder Galata palatsets gentlemän, enligt vissa skriverier och personer är det även så laget fick sitt namn. 1912 började laget spela i Istanbuls fotbollsliga som hade engelska och grekiska lag.

Fenerbahce grundades två år senare i Istanbul av Ziya Songulen, Ayetullah Bey och Enver Necip Okaner. Laget började spela i Istanbuls fotbollsliga 1909 och mötte främst irländska och engelska lag och vann flertalet av dessa. Namnet härstammar från en känd fyr som hette Fenerbahce i Kadiköy som fortfarande används än idag.

Med tiden började även Fenerbahce och Galatasaray möta varandra och växte till stadens stora fotbollslag och började vinna Istanbul ligan där fler och fler turkiska lag började ta plats.

I modernare tider blev rivaliteten allt större mellan Fenerbahce och Galatasaray. Trots att det finns ett stort hat mellan klubbarnas supportrar så grundar sig detta på vem som ska vara störst och bäst i Istanbul och i Turkiet. För dessa två lagen säger man än idag i Turkiet: ”Vinner man ligan utan att vinna derbyt så räknas det inte.” Så stor betydelse och vikt har en derbyseger bland lagens supportrar. Förberedelserna inför matchen, veckan och vardagarna inför matchen är annorlunda. Atmosfären som skapas på plan sprider sig ut på läktarna och på staden. För det handlar alltid om – att vinna derbyt. Spela fint eller inte – vinsten räknas. Att det ena laget spelade ut det andra laget i matchen har noll betydelse om laget som spelade den bättre fotbollen förlorar. Den turkiska läktarkulturen och kärleken för fotbollen bidrar extra mycket till derbyt.

23 Februari 1934: En bild efter slutsignalen mellan Galatasaray-Fenerbahçe där det blev ett stor bråk mellan spelarna. Till vänster Fenerbahces målvakt Husamettin Böke och Fenerbahces spelare Esat Kaner som försöker hålla tillbaka sin lagkamrat och till höger Galatasarayspelaren Lutfu Aksoy.

Och det här hatet som växt fram mellan lagen? Det grundar sig på det historiska som har följt med till dagens datum där det ofta blir turbulent på både planen och utanför. 23:e februari 1934 spelade lagen en match i Istanbuls fotbollsliga som fick avbrytas och aldrig spelades klart på grund av ett stort bråk mellan fotbollsspelarna på plan. Matchen fick avbrytas i den 60:e minuten som spelades på Taksim-stadion.  Galatasarays Kadri Dag sparkade på Fenerbahces Resat Nayir. Detta fick Fenerbahces Fikret Arican att springa mot Kadri och konfrontera spelaren men Galatasarays Tevfik kom i vägen och drog ner Fikret, det hela blev ett stort bråk mellan spelarna och som spred sig över på lagets supportrar som också började bråka med varandra. Matchen spelades aldrig klart. I efterhand blev nio Fenerbahce-spelare och åtta Galatasaray-spelare straffade under en väldigt lång tid. Det hela resulterade sig med att ett annat storlag i Istanbul – Besiktas – vann ligan och blev mästare.

I flera år har det varit förbjudet för bortalagets supportrar att ta sig till bortamatcherna, risken för säkerheten har inte gått att garantera och mängder av straff har delats ut till klubbarna på grund av stökigheter på läktarna men även i städerna i samband med matcherna. Därför beslöts det att förbjuda bortasupportrar på derbyn mellan Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas och även Bursaspor. Detta straffet togs bort inför förra säsongen och idag går bortasupportrar på matcherna igen. Idag är det ett nytt system som Süper Lig och det Turkiska fotbollsförbundet använder sig utav när det gäller att gå på match, biljetterna och registrering för säsongskort och matcher sköts på ett helt annat sätt och säkerheten är på en annan nivå. Det är dock inte sagt att stökigheter inte förekommer längre och samtidigt menar vissa att matcher är inte som förr. Däremot är det fortfarande lika viktigt att vinna derbyt. Såhär har det gått tidigare år:

Lagen har sina arenor och historia på vardera sida av Istanbul: Galatasaray från Europa – Fenerbahce från Asien. Klubbarna har haft en stor rivalitet så långt som historia kan utspela sig och idag har båda klubbarna över 25 miljoner supportrar i Turkiet och i världen.

Mellan klubbarna har det spelats närmare 400 matcher i olika ligor, turneringar, cuper och vänskapsmatcher. Totalt har det blivit 389 matcher mellan klubbarna. Utav dessa har Fenerbahce vunnit 146 stycken och Galatasaray 123. 120 matcher har slutat oavgjort. En stor del av dessa matcher (123 mtcher) har varit vänskaps eller annan form av match. 124 matcher har varit Süper Lig-matcher och av dessa har Fenerbahce vunnit 50 matcher och Galatasaray 33 samtidigt som 41 matcher har slutat oavgjort.

Fenerbahce har på dessa 389 matcher lyckats göra 535 mål och Galatasaray har gjort 485 mål. I Super Lig har Fenerbahce gjort 157mål och Galatasaray 119 mål.

Anledningen till varför de har spelats så många matcher sinsemellan klubbarna är för att det är två av Turkiets äldsta lag, en tredje rival: Besiktas JK, grundades 1903 som en gymnastikklubb som också är ifrån Istanbul. Genom decennierna har det turkiska ligasystemet varit uppdelat på många olika sätt och vis och förr mellan 1904-1915 spelade lagen i Istanbul Futbol Ligi. En liga som återupptogs mellan 1923-1951. 1952-1959 så blev ligan till Istanbul Profesyonel Ligi och enbart åtta lag deltog i ligan.

Josef de Souza avgjorde de senaste derbyt mellan lagen på TT-Arena. Här firar han och Fenerbahce efter Josefs 1-0 mål i den 90:e minuten.

Flest derbymatcher har spelats på Inönüstadion som även var hemmaarena för Besiktas och officiellt namn för arenan blev BJK Inönü Stadyumu. Här spelades totalt 130 derbyn mellan Fenerbahce och Galatasaray. Inönu stadion användes många gånger som arena för de stora derbyna mellan Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray vilket är anledningen till varför flest derbyn har spelats på arenan. 66 matcher har spelats på Papazın Çayırı som senare även hette Union Club Sahasi och İttihatspor Sahasi var hemmaarena för Fenerbahce och stadion låg där Ülker Sükrü Saracoglu stadion ligger idag. 50 matcher har spelats på Sükrü Saracoglu-stadion (dagens hemmaarena för Fenerbahce och med sponsornamn så heter arenan Ülker-stadion idag).  47 matcher har spelats på Ali Sami Yen-stadion som är Galatasarays gamla arena som stängdes 2011 och revs. 38 matcher spelades på Taksim stadion som var den första stadion i Istanbul och som fanns mellan 1921-1940. På Galatasarays nuvarande hemmaarena, TT-Stadion (Türk Telekom-stadion) har det hittills spelats sex matcher. Derbymatcher mellan Fenerbahce och Galatasaray har även spelats utomlands och alla gånger har det varit i Tyskland.

De som har spelat flest derbymatcher är:

Turgay Seren, 56 stycken, Galatasaray
Cuneyt Tanman, 53 stycken, Galatasaray
Esat Kaner 49 stycken, Fenerbahce
Seref Has, 49 stycken, Fenerbahce
Fikret Arican, 49 stycken, Fenerbahce
Mujdat Yetkiner, 46 stycken, Fenerbahce
Zeki Riza Sporel, 45 stycken, Fenerbahce
Lefter Kucukandonyadis, 44 stycken, Fenerbahce
Nihat Bekdik, 44 stycken, Galatasaray
Metin Oktay, 44 stycken, Galatasaray

De främsta målskyttarna i derbyn genom historien:

Zeki Riza Sporel, 29 mål, Fenerbahce
Tanju Colak, 22 mål, Fenerbahce & Galatasaray
Metin Oktay, 18 mål, Galatasaray
Hakan Sukur, 17 mål, Galatasaray
Lefter Kucukandonyadis, 17 mål, Fenerbahce
Alaattin Baydar, 16 mål, Fenerbahce
Naci Bastoncu, 15 mål, Fenerbahce
Osman Arpacioglu, 14 mål, Fenerbahce
Cemil Turan, 13 mål, Fenerbahce
Aykut Kocaman, 13 mål, Fenerbahce
Cemil Gurgen Erlerturk, 12 mål, Galatasaray
Elvir Bolic, 10 mål, Fenerbahce
Esat Kaner, 10 mål, Fenerbahce

Metin Oktay

Zeki Riza Sporel har gjort flest mål i derbyn mellan Fenerbahce-Galatasaray. Totalt har Zeki Riza gjort 470 mål på 352 matcher för Fenerbahce. Tanju Colak som har representerat båda lagen gjorde 14 mål för Galatasaray och 8 mål för Fenerbahce. Galatasarays främste målskytt i derbyn genom tiderna är Metin Oktay som mäktade med totalt 18 mål i derbyn för Galatasaray. Metin spelade även en sejour i italienska Palermo i Serie A mellan 1961-1962. Metin bar smeknamnet den ”okrönte kungen” och är en av Galatasarays främsta målskytt genom tiderna. Elvir Bolic som kom från Bosnien har gjort 10 mål i derbyn mellan Fenerbahce – Galatasaray och är den främste utländske målskytten i dessa derbyn.

Matcherna mellan klubbarna har slutat 1-0 hela 71 gånger vilket är flest i antalet räknat efter slutresultat.

Den mest målrikaste matchen spelades 5:e juni 1983 och 7:e februari 2001 då matcherna slutade 4-4.

De största vinsterna för vardera lag: Galatasaray vann Fenerbahce 7-0 12:e februari 1911 i Istanbul Ligi. Fenerbahces största vinst mot Galatasaray kom den 6:e november 2002 i Süper Lig då laget vann med 6-0.

21:a september 2003 spelades Fenerbahce – Galatasaray inför 70 125 åskådare vilket är publikrekord. Ligamatchen spelades på Atatürk Olimpiyat Stadtumu (Atatürk Olympiastadion) och slutade 2-2. En mycket ihågkommen match och där alla fyra målen kom mellan den 44:e och 50:e minuten i matchen.

Zeki Riza Sporel

Den längsta vinstsviten för båda lagen:

Fenerbahce: 5 matcher: 30:e juni 1922 – 2:a november 1923 & 16:e augusti 1976 – 9:e januari 1977.
Galatasaray: 8 matcher: 17:e januari 1909 – 26:e oktober 1913.

Längsta sviten utan förluster för båda lagen:

Fenerbahce: 18 matcher: 27:e september 1942 – 20:e oktober 1946.
Galatasaray: 111 matcher: 19:e februari 1950 – 30:e november 1952)

56 spelare har representerat både Fenerbahce och Galatasaray i sina fotbollskarriärer. 37 av dessa spelare har spelat derbymatcher i både Fenerbahce-tröjan och Galatasaray-tröjan. 9 av dessa spelare har gjort mål för båda lagen i derbyn emellan klubbarna, dessa spelarna är: Rasit Cetiner, Ilyas Tufekci, Hasan Vesir, Rebii Erkal, Sevki Senlen, Gungör Tekin, Tanju Colak, Emre Belözoglu och Saffet Sancakli.

 

 

Gemensamt lagfoto på Galatasaray – Fenerbahce 1913-1914.

 

Ett vanligt Istanbulderby mellan Fenerbahce – Galatasaray som spårar ur.