Analys: Turkiet stora favoriter till att vinna Grupp H

Efter vinst mot Albanien och kryss borta mot Frankrike så är Turkiet nära men ännu inte klara för EM 2020.

Det kan kännas konstigt, att trots 19 poäng så är inget avancemang klart – men det är nära och det krävs “bara” en poäng i nästa match som är mot Island på hemmaplan. Man kan tänka sig vad är det som inte har blivit klart efter en seger hemma mot världsmästarna samt ett kryss i Paris och enbart en förlust mot en utmanare i form av Island och resten seger.

Samtidigt har Grupp H varit en väldigt tuff och jämn grupp. Turkiet är i en ombyggnadsfas som går från klarhet till klarhet där de har överträffat förväntningarna. Vi, som följer det Turkiska landslaget, visste att det fanns kvalité och potential, och att landslaget var bra nog för att ta andra platsen. Däremot så här bra? 19 poäng och gruppetta med enbart tre insläppta mål som har kommit på bortaplan mot Frankrike och två i förlustmatchen mot Island? Det är väldigt imponerande från ett så ungt landslag som Turkiets.

I veckan har vi skrivit om Turkiets försvar som blev för starkt för Frankrike och som har varit det bästa laget i hela kvalet på att göra nickmål varav en del har kommit på fasta situationer vilket ger landslaget en enorm fördel. Det var så matcherna mot Andorra och poängen borta mot Frankrike togs och var direkt avgörande.

Inför mötet mot Albanien och Frankrike hade vi en stor analys om utgångsläget och hur Turkiet ska lyckas ta sig till EM 2020.

Med två omgångar kvar leder nu Turkiet gruppen med 19 poäng samt en målskillnad på +13. Tvåan Frankrike med lika många poäng med +16 i målskillnad kan så länge poängen är lika, inte ta sig förbi Turkiet i gruppen.

För att Turkiet ska sluta tvåa måste Frankrike vinna alla sina matcher eller ta fler poäng än Turkiet i de sista två omgångarna. Frankrike kommer att möta Moldavien hemma och Albanien borta i sina kvarstående matcher. På förhand skulle tyder allt på att Frankrike kammar hem sex poäng och slutar på 25 poäng. Albanien skulle möjligen kunna störa fransmännen och ta en poäng eller en skrällseger. Vid sådan scenario, slutar Frankrike på 23 poäng vid oavgjort resultat och 22 poäng ifall de skulle förlora mot Albanien. Samtidigt har Albanien ingenting att spela för då de har ingen chans kvar att kvala sig för EM 2020 med 12 poäng inför de två sista omgångarna.

Island har fortfarande chansen att ta sig till EM 2020, om än minimal. Islänningarna har 15 poäng och ska möta Turkiet på bortaplan och avslutar kvalet mot Moldavien på bortaplan. Två bortamatcher för Island även om Moldavien ligger sist i gruppen och inte har något att spela för så kan även detta bli en betydelselös match för Island. Eftersom det är enbart en seger borta mot Turkiet som kan hålla islänningarnas dröm vid liv för avancemang. Även om det skulle bli vinst räcker det inte för Island att ta sig förbi Turkiet då de fortfarande kommer att ha en poäng upp till Turkiet. I bästa scenario kan Island samla ihop totalt 21 poäng samtidigt som Turkiet förlorar mot Island och spelar oavgjort eller förlorar borta mot Andorra och får då 20 eller alternativ 19 poäng (Turkiet).

Gruppettan Turkiet behöver enbart ta en poäng hemma mot Island i den nästsista omgången för att säkra en biljett till EM 2020. Då spelar det ingen roll om hur bortamatchen mot Andorra slutar (hemmamötet slutade med 1-0 seger i den 90:e minuten vilket var inte acceptabelt med tanke på exakt alla olika nivåer mellan Turkiet och Andorra). Med en poäng och förlust i sista matchen är Turkiet klara med 20 poäng för EM. Det mer troligare scenariot är att Turkiet vinner både Island och Andorra och tar sex poäng och slutar på 25 poäng vilket kommer bli ett nytt rekord för Turkiets landslag i kvalspel och Turkiet kommer även att således vinna gruppen. Skulle Turkiet förlora mot Island så räcker det att landslaget vinner mot Andorra för att fortfarande kvalificera sig till EM med 22 poäng.

Slutanalys av det hela är att det är Island som kommer att ha pressen på sig eftersom det enbart seger som räknas för dem. Ett mer samspelt Turkiskt försvar samt ett bättre offensivt Turkiet med siktet på att vinna gruppen kommer bli tufft för Island. Islänningarna har inte samma starka lag som de hade när de kvalade för EM 2016 och VM 2018 och Turkiet är favoriter inför detta möte. Andorra kommer inte bli ett större bekymmer för Turkiet och Turkiet har stora chanser och är favoriter till att vinna Grupp H.