ANALYS: Turkiets försvar för starka för världsmästarna

Frankrike var tvungna att vinna för att ta sig förbi Turkiet i gruppen. Det blev en för svår uppgift för de regerande världsmästarna och anledningen är det starka försvaret i Turkiet.

I det första mötet i gruppen dominerade Turkiet mot Frankrike på hemmaplan i Konya och nollade Frankrike som inte ens fick ett skott på mål. I Paris, som också kändes som hemmaplan för Turkiets landslag, blev det återigen stopp för Frankrike som fick nöja sig med en poäng.

Frankrike började bäst och hade ett bollinnehav på 54% i första halvlek och över hela matchen ett bollinnehav på över 60% och hade ett par vassa chanser men blev stoppade flera gånger av Merih Demiral och Caglar Söyüncü som stod för jätteinsatser och flera brytningar, inte minst Merih Demiral som hade 100% lyckade tacklingar. Målvakten Mert Günok storspelade och i första halvlek stod han för två stora räddningsparader där han först nekade Griezmann och sedan sekunder därpå så räddade han även Sissokhos skott. Mert var säkerheten själv i målet och övriga backlinjen med Zeki Celik och Umut Meras utöver Caglar och Meri, städade undan ordentligt och gjorde det svårt för fransmännen.

Framåt hade Turkiet svårt att skapa lägen. Frankrike hade stor press stora delar av matchen och lyckades även komma på kontringar. Ozan Tufan, Mahmut Tekdemir och Okay Yokuslu hade det svårt med sina uppspel och Turkiet försökte trycka på med Irfan Can Kahveci, Kenan Karaman och Burak Yilmaz där framme men de offensiva spelarna hade svårt att hålla i bollen och skapa något riktigt farligt och istället var det Frankrike som fick skapa anfall.

I andra halvlek byttes Hakan Calhanoglu in för Okay Yokuslu och några minuter senare kom även Kaan Ayhan (målskytt mot Frankrike i första matchen)  in för Mehmet Zeki Celik som hade haft känningar i första halvlek. Två stora byten och ren fingertoppskänsla av Senol Günes. När Frankrike till slut fick hål på Turkiet var det tack vare genom en fast situation (hörna från höger) som inbytte Oliver Giroud nådde högst upp på. Däremot, så visade Turkiet att om Frankrike kan göra mål på fasta situationer så kan även vi göra det. Inbytte Hakan Calhanoglu slog en mycket bra frispark mot bortre stolpen där Kaan Ayhan var sist på bollen och nickade in kvitteringen i den 81:a minuten, knappt fem minuter efter Frankrikes mål och ett vilt glädje utbröt bland närmare 30 000 Turkar på arenan.

Matchbilden var väntat att Frankrike skulle stå för chanserna och ha mycket bollinnehav och att Turkiets bästa chanser till mål skulle komma från fasta situationer. Innan ens Frankrike hade gjort sitt mål så hade Burak ett jätteläge att göra matchens första mål. En långboll från försvaret som nådde Hakan Calhanoglu som vackert la över bollen till Burak lämnade honom helt fri med målvakten. Burak fick dock aldrig någon bra träff på bollen och bommade hela målet. Turkiet kom till anfall i andra halvlek men lyckades inte få så många fler farliga chanser, däremot med Calhanoglu och sedan även inbytte Cenk Tosun (för Ozan Tufan i den 81:a minuten) så fick Turkiet fler spelare på plan som är bättre att hålla i bollen och skapa lägen.

Det är lätt att vara klok i efterhand, men frågan är inte om Cenk Tosun hade varit ett bättre alternativ än Burak Yilmaz i en match som denna. Burak är en spelare som gör fler mål men bränner oftast väldigt många chanser. Cenk gör inte lika många mål men behöver bara ett läge och lyckas oftast förvalta dem på bästa sätt. Lägg därtill att Cenk är en mer fysisk spelare och som springer mer på plan. I efterhand sade förbundskaptenen Senol Günes att han verkligen ville ha minst ett kryss från Paris och kanske var det därför som laget inte ville heller riskera så mycket på plan sade han Senol Günes och tog på sig ansvaret om att kanske hade laget kunnat till och med lyckats ta en seger om laget attackerade mer.

I Frankrike saknades spelare som Ngolo Kante, Paul Pogba, Hugo Lloris och Kylian Mbappé. Trots det var Frankrike favoriter att  vinna matchen. Turkiets trupp var också försvagat. Cengiz Ünder som är den mest värdefullaste spelaren är sedan tidigare skadad och även Trabzonspors och en av Turkiets största talanger, Abdülkadir Ömür är långtidsskadad. Besiktas lovande innermittfältare som har fått massvis med speltid och imponerat även i landslaget, Dorukhan Toköz, var även han borta och lagkaptenen Emre Belözoglu som startade mot Albanien, fick också lämna återbud.  Trots dessa större avbräcken lyckas Turkiet få med sig en poäng hem och behåller förstaplatsen i gruppen vilket är ett stort plus.

Det är konstigt men försvaret som inte har varit Turkiets starkaste del i snart tjugo år är just nu starkare än någonsin. Mert gör storräddningar match på match, Caglar och Merih går från klarhet till klarhet. Medan Caglar Söyüncü har dominerat även i den engelska ligan och blivit en favorit bland fansen i Leicester City så har Merih Demiral stor konkurrens i Juventus med spelare som Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci och nyförvärvet Mathijs de Ligt. Med prestationer som dem i landslaget samt insatserna han har gjort i Juve, så är Merih på gång att ta en plats i Juventus-laget också inom en kort framtid då Bonucci och Chiellini inte blir yngre. Skulle Merih inte lyckas slå sig in i Juve så måste den unge turkiska försvararen se över andra alternativ eftersom intresse från andra stora lag kommer att finnas. Mitt i allt detta fortsätter Kaan Ayhan (som till vardags spelar i Fortuna Dusseldorf) med stora insatser och med mål! Kaan har gjort tre mål hittills i kvalet.

Zeki Celik som är given högerback i landslaget och i Lille samt Umut Meras stod för bra insatser mot Frankrike också och när vi nämner alla dessa spelare får vi inte glömma försvararen som för sju månader sedan var Turkiets mest omtalade spelare: Ozan Kabak. Efter de imponerande insatserna i Champions League med Galatasaray förra hösten så såldes han till Stuttgart och där fortsatte succén och 19-årige blev utsedd till årets rookie i Bundesliga. I somras blev han köpt av Schalke 04 men har fått begränsad med speltid i Schalke och i landslaget väntar han fortfarande på sin debut. I Süper Lig storspelar även en målvakt som har tagit plats mellan stolparna i Fenerbahce, Altay Bayindir. En sak är säker, Turkiet har en oerhört intressant generation framför sig när det framförallt gäller försvaret där flera av spelarna tar stora kliv såväl i Turkiet som utomlands.

Statistiken från kvalspelet är det fina beviset på det växande försvarsspelet. På åtta kvalmatcher har Turkiet enbart släppt in tre mål. Ett av målen kom igår och de två andra målen kom i bortaförlusten mot Island som slutade 2-1. Räknar vi in de två vänskapsmatcherna mot Grekland och Uzbekistan så har landslaget fyra insläppta mål på tio matcher.

Kvarstående matcher för Turkiet i EM-kvalet är nu:

Island (hemma) & Andorra (borta). Vid minst en poäng hemma mot Island så är Turkiet kvalificerade för EM 2020. Däremot bör målet vara att ta full pott på de kvarstående matcherna. Turkiet har och är ett bättre lag än Island och denna matchen kommer med extra revanschlusta efter det dåliga bemötandet i Island av vårt landslag som blev fasthållna på flygplatsen i flera timmar samt incidenten mellan en påstådd journalist och kapten Emre Belözoglu. Hemmasegern mot Andorra som kom i matchens slutminuter kommer att inte upprepas. Lyckas landslaget ta sex poäng på de kvarstående matcherna kommer de att kvalificera sig som gruppetta med 25 poäng vilket kommer vara ett Turkiskt rekord.