Analys: Utgångsläge för Turkiets landslag för EM 2020

Turkiet närmar sig mer och mer EM 2020. Trots att det fortfarande är långt ifrån klart beroende på olika scenarion.

I nuvarande läge är Turkiet etta i grupp H, före världsmästarna Frankrike och Island som var de främsta konkurrenterna till att gå vidare och göra upp om platserna till EM 2020. De två bästa lagen i gruppen går vidare till EM 2020 och medan många var ense om att Frankrike tar förstaplatsen rådde det diskussioner om vem som blir tvåa mellan Turkiet och Island och kanske skulle även Albanien ha en chans och överraska som spelade i det senaste europeiska mästerskapet som var i Frankrike 2016 – då även Turkiet och Island var med.

Efter sex omgångar är det fakta att Turkiet är etta med 15 poäng, Frankrike 15 poäng (Turkiet leder på inbördesmöten) och Island skuggar med 12 poäng och Albanien är fyra med 9 poäng. Bakom dem finns Moldavien ligger nästsist med 3 poäng och Andorra har kammat hem 0 poäng (men var nära att skrälla och ta en poäng borta mot Turkiet).

Turkiet inledde med att ta en imponerande seger borta mot Albanien med 2-0. Hakan Calhanoglu dribblade igenom från halva plan och satte ett vackert mål och segern följdes upp med en klar 4-0 seger hemma mot Moldavien. Två matcher som man på pappret och i förhand borde vinna och inte minst Albanien-matchen borta betydde mycket då den gav en bra start för kvalspelet och något som Turkiet kunde bygga vidare på med den nye förbundskaptenen Senol Günes. 6-0 i målskillnad på två matcher och 6 poäng inför det stora testet och de stora favoriterna i gruppen tillika världsmästarna: Frankrike.

Inför mötet med Frankrike avklarade landslaget två vänskapsmatcher som slutade båda med seger mot Grekland (2-1) och Uzbekistan (2-0). Taktiken mot Frankrike var genomförd till 100% och landslaget avlägsnade även Frankrike med 2-0 i ett kokande Konya. Mål av Kaan Ayhan som har varit väldigt nyttig för landslaget samt den stora stjärnan Cengiz Ünder (landslagets största just nu men som bara har kunnat medverka i en kvalmatch) såg till att Turkiet tog tre mycket viktiga poäng. Det här var en match som visade resultat på så mycket på så kort tid. Flertalet “nya” spelare som fortfarande låg runt 10 landskamper eller mindre spelade som ett lag som har spelat 100 matcher tillsammans och stoppade Frankrike. Hasan Ali Kaldirim, vänsterbacken i Fenerbahce som hade varit hårt kritiserat hade spelat upp sig på sistone och mot Frankrike hade han Kylian Mbappé i sin ficka. Merih Demiral och Kaan Ayhan var säkerheten själva i mittförsvaret och Zeki Celik var dominant på sin kant som vanligt. Lägg därtill att det turkiska mittfältet totalt raderade ut spelare som Paul Pogba i mitten och att de i anfallsväg hade chanser på att göra både tre och fyra – noll på Frankrike. Fransmännen då? De hade noll skott på mål.

Inför matchen mot Island ledde Turkiet gruppen med tre poäng ner till Frankrike helt plötsligt och vid en vinst skulle Turkiet vara sex poäng före Island och således säkra slutspelsplatsen till 70% som Senol Günes sade i presskonferensen inför matchen. Island, ett land som Turkiet haft väldigt svårt med i tidigare kval, med förluster på både hemma och bortaplan, denna gången skulle de bara besegras. För frågan alla ställde sig var: När var landslaget senast såhär bra? Såhär harmoniskt? Allt hade flöt på bra och på de inledande fem matcherna hade det nya landslaget tagit fem vinster utav fem med enbart ett insläppt mål (vänskapsmatchen mot Grekland) – 0 insläppta i kvalet. Och då kom smällen. En “oväntad” förlust med tanke på form och hur mycket bättre Turkiet hade sett ut än Island i början av kvalet. Islänningarna gjorde både ett och två mål inom loppet av tio minuter och landslaget gick inte att känna igen i första halvlek. Dorukhan Toköz gjorde ett reduceringsmål i 40:e minuten och trots att det blev spännande så blev det en förlust i Island. Det kändes dock bekant att när man hade skaffat sig ett så bra utgångsläge så ska landslaget hitta en väg att göra allting så svårt för sig själva.

Att göra det svårt för sig själva höll de även på att göra för en vecka sedan mot mikronationen Andorra (rankade som 137:a i FIFA-rankingen!) som i princip förlorar varje match, höll på att ta en poäng borta mot Turkiet i “återkomsten” till Istanbul där man inte hade spelat i flera år. 89:e minuten avgjorde matchen med ett mål av Ozan Tufan på en hörna slagen av Yusuf Yazici. Slutresultatet oacceptabelt (och uselt) med tanke på nivåerna som skiljer mellan landslagen trots flera lägen i matchen för landslaget. Hade det inte blivit en hörna kan vi aldrig veta vad slutresultatet hade blivit och att tappa två poäng hemma mot självaste Andorra hade gett eko i hela fotbollsvärlden. Hur som helst var det tre poäng inkasserade och borta mot Moldavien blev det återigen en 4-0 seger med Deniz Türüc och Yusuf Yazici som gjorde sina första mål i landslaget Cenk stod för två mål och visade att han fortfarande kan göra mål även om han är bänkad i Everton.

Så nu står landslaget där, fortfarande på en första plats och har gjort jobbet som krävdes med att ta sex poäng på dessa två senaste matcherna (som absolut inte fick bli något annat än seger). Island tappade viktiga poäng i och med att de förlorade borta mot Albanien med 4-2 och visar brister på sitt spel och ojämnhet.

Resultatet i matchen mellan Albanien – Island gör att kommande omgång blir något som kan mycket väl avgöra kvalspelet:

Omgång 7:
Turkiet – Albanien
Island – Frankrike

Albanien med sina nio poäng och seger över Island har nu vittring på en tredje placering och hopp om kval för deras del lever – vid en vinst mot landslaget har Albanien tolv poäng och tre poäng upp till Turkiet som ska möta Frankrike på bortaplan och Island på hemmaplan. Turkiet å andra sidan kommer definitivt sluta före Albanien i gruppen vid en seger på hemmaplan och med färre matcher kvar så ökar chanserna för att fixa avancemanget. Island är i ett pressat läge och måste göra allt för att ta en seger hemma mot Frankrike för att ha en god chans på avancemang till slutspelet – en svår uppgift. Vid seger kan de passera Frankrike i gruppen (krävs en vinst med fyra mål) och bli ny tvåa förutsatt att Turkiet vinner mot Albanien eller så blir de ny etta i gruppen om Turkiet förlorar sin match. Vid ett sådant läge landar Island på 15 poäng, lika mycket som Turkiet och Frankrike. Albanien fortsatt fyra med 12 poäng (vid vinst mot Turkiet).

Ett mer tänkbart scenario att Turkiet, som har en bättre trupp och lag på plan och på pappret än Albanien, vinner sin match och fortsätter att vara etta i gruppen och nu med 18 poäng. Att Island tar tre poäng hemma mot Frankrike ser jag som något aningen svår uppgift även om Island har bevisat att de kan störa och besegra stora nationer tidigare. Frankrike är nivåer högre och utgår ifrån att Islänningarna kan ta max en poäng ifrån denna matchen. Det lämnar ett läge där Frankrike har 16 poäng och Island 13 poäng medan Albanien har 9 poäng. Vid fransk seger är Island kvar på 12 poäng och Frankrike skuggar då Turkiet med lika många poäng (18).

Förutsatt att det senare scenariot inträffar så har Turkiet två stora matcher framför sig:

Omgång 8: Frankrike – Turkiet
Omgång 9: Turkiet – Island

Ska Turkiet kvala sig för EM 2020 så ska laget ta minst 3 poäng på dessa matcherna, det vill säga minst en seger (högst troligt mot Island). Då slutar Turkiet som sämst tvåa (förlust mot Frankrike som vinner sina resterande matcher) och blir direktkvalificerad till EM 2020. Ett poänggap på tre poäng kommer att uppstå mellan Turkiet och Island vid turkisk seger i omgång nio (förutsatt att Island vinner sin match i omgång 8 hemma mot Andorra och att Turkiet har förlorat mot Frankrike i omgång 8). Turkiet möter Andorra borta i sin sista match vilket bör skrivas ner som tre garanterade poäng. Turkiet bör ses som favoriter mot Island av följande anledningar:

– Turkiet har ett bättre lag på plan och på pappret.
– Turkiet har varit mer jämna i sitt spel och har fler alternativ till sin startelva än Island.
– Turkiet har hemmaplansfördel.
– Förlustmatchen senast mot Island kunde mycket väl ha slutat oavgjort eller med en turkisk seger i och med hur andra halvlek spelades.
– För Island räknas enbart en seger, oavgjort resultat gör inte att de kan gå om Turkiet (förutsatt att Turkiet har tre poängförsprång). För Turkiet räcker ett oavgjort resultat.

Däremot finns det mycket som talar för att Turkiet klarar av ett oavgjort resultat borta mot Frankrike. Landslaget visade i det senaste mötet hur taktiskt disciplinerade de kan vara och en mycket viktig faktor är att flera av de turkiska spelarna har visat stor form i sina respektive lag. Caglar Söyüncü, Zeki, Kaan Ayhan, Mert Günok är spelare som är givna i sina lag och som har börjat säsong mycket bra. Hasan Ali Kaldirim, har inlett sidan av planen på grund av skador och har inte spelat. Merih Demiral som var mycket bra förra säsongen och har varit dominant i landslaget (blott 20 år gammal) konkurrerar med Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (som förvisso är skadad för tillfället) och Mathijs De Ligt i Juventus – men utmanar definitivt om en plats i startelvan hos de italienska mästarna. Burak skapade stor oreda senast mot Frankrike trots att han blev mållös i den matchen och hans ersättare Cenk har gjort fyra mål så här långt i kvalet. Analysen av det här är att om Turkiet lyckades totalt kontrollera Frankrike och vinna på hemmaplan – så kan landslaget fullt möjligt även ta en poäng borta mot Frankrike.

Vid poäng mot Frankrike och vinst i de resterande matcherna så går Turkiet till EM 2020 som gruppetta i sitt kvalspel som kommer betyda oerhört mycket för detta unga landslaget som har gjort ett mycket bra EM-kval överlag såhär långt och det kommer betyda mycket för Turkiets ranking för framtiden samt vara ett kvitto på att det är något stort på gång.

Det gäller att inte att vara alldeles för kritisk hela tiden. Som tidigare nämnt, landslaget just nu mest värdefullaste spelare (enligt Transfermarkt) Cengiz Ünder (22 år), har enbart spelat en match i kvalet och dragits med skador och medverkade inte i de senaste två matcherna heller. Även Dorukhan Toköz (23 år) kunde inte medverka från start. Okay Yokuslu (25 år) återvände till Spanien för att fortsätta sin rehabilitering där och kom inte till spel. Mahmut Tekdemir (31 år) var utanför truppen senast också som har haft många matcher i landslaget de senaste åren och är en av de mest passningsskickliga spelarna i den turkiska ligan. En av Turkiets mest spännande talanger, Ozan Kabak (19 år) som blev fjolårets rookiespelare i Bundesliga, dras med skador och väntar fortfarande på sin landslagsdebut just på grund av skadorna. I försvaret börjar Turkiet få lite av ett “lyxproblem” med så många bra unga mittbackar som har kapacitet till att bli ännu bättre. Lägg därtill att Mert Günok (30 år) lär så småningom få konkurrens av Altay Bayindir (21) som köptes av Fenerbahce i somras och som fortsätter att imponera i sitt spel sedan förra säsongen. I de senaste två matcherna saknades även målspottaren Burak Yilmaz (34 år) så där är många spelare som vanligtvis är ordinarie i landslaget som har saknats på senare tid och därför kan vi vänta oss ett förstärkt landslag vid nästa samling.

Med dagens trupp och utveckling som Turkiets landslag befinner sig i samt med det utgångsläget som landslaget har, så är jag inte specifikt orolig för att Turkiet ska missa EM 2020. Att Turkiet tappar poäng i samtliga tre matcher är föga troligt och inte minst med att de har hemmaplansfördel mot både Albanien och Island.När Turkiet kommer möta Albanien, Frankrike och Island så kommer den stora pressen alltid ligga på motståndarna. Albanien för att de måste vinna för att hålla den lilla chansen till EM 2020 vid liv, Frankrike eftersom de är bakom Turkiet i gruppen och också behöver säkra avancemanget till EM 2020, Island eftersom det är enbart seger som gäller för dem när de möter Turkiet om de ska lyckas kvala sig till EM 2020.