EM-kval: Frankrike – Turkiet

Turkiet möter Frankrike på bortaplan i EM-kvalet på måndagskvällen.

Turkiet har spelat 575 landskamper genom historien mot 88 olika länder. 304 tävlingsmatcher och 271 träningslandskamper som har slutat med 220 segrar, 133 oavgjorda och 222 förluster med målskillnaden 760-822.

Turkiet har tidigare mött Frankrike 7 gånger som slutat med 1 seger, 1 oavgjord och 5 förluster med målskillnaden 5-15.

***

Landslaget reste till Frankrikes huvudstad Paris under söndagen och tränade senare på kvällen på matcharenan Stade de France.

Lagkaptenen Emre Belözoglu missar matchen pga skada men följde ändå med till Frankrike för att visa sin stöd. Två spelare som har lämnat landslagssamlingen pga skador är Abdulkadir Parmak och Efecan Karaca. Mahmut Tekdemir och Kaan Ayhans medverkan i matchen mot Frankrike är oklart. Båda startade mot Albanien men dras med skador.

I Frankrike är det frågetecken för N’Golo Kante som missade matchen mot Island pga skada. Kante har tränat på egen hand men förbundskaptenen Didier Deschamps vill inte riskera något. Sedan tidigare saknar Frankrike ett par spelare pga skador, bl.a. Paul Pogba och Kylian Mbappe.

Båda länderna vann med 1-0 i senaste matchen. Turkiet besegrade Albanien efter att Cenk Tosun avgjort i 90:e minuten och Frankrike besegrade Island efter straffmål av Oliver Giroud i 66:e minuten. Turkiet och Frankrike har båda 18 poäng efter sju omgångar men Turkiet är före i tabellen pga inbördes möten.

Oavsett hur det går mot Frankrike har Turkiet allting i sina egna händer för att nå EM 2020. Om det blir oavgjord eller seger mot Frankrike har Turkiet råd att förlora mot Island på hemmaplan så länge det blir seger mot Andorra i sista omgången. Om Turkiet förlorar mot Frankrike kan EM-platsen säkras efter seger mot Island i näst sista omgången. Med tanke på poängfördelen är oavgjord mot Island inte heller något dåligt resultat då Andorra väntar i sista omgången där Turkiet bör vinna.

De två bästa länderna ur varje grupp går till EM och inbördes möten räknas om två länder hamnar på samma poäng.

Grupp H

Omgång 8:
Frankrike – Turkiet
Island – Andorra
Moldavien – Albanien

Omgång 9:
Turkiet – Island
Frankrike – Moldavien
Albanien – Andorra

Omgång 10:
Andorra – Turkiet
Albanien – Frankrike
Moldavien – Island

 

 

 

 

 

 

***

Avspark 20.45 (svensk tid)

Domaren Felix Brych (Tyskland)

TV Sportkanalen och C More (Sverige), TRT 1 (Turkiet)