Galatasaray 0-1 Istanbul Basaksehir: Galatasarays hemmasvit bruten

Återstarten av ligaspelet började med en stormatch mellan Galatasaray och Istanbul Basaksehir.

Förra säsongen spelades detta mötet i den näst sista omgången och då säkrade Galatasaray guldet på hemmaplan och det var säsongen då Istanbul Basaksehir hade varit ledare stora delar av säsongen men Galatasaray lyckades gå om stadsrivalen och även vinna guldet i matchen mot just Basaksehir med 2-1.

Årets säsong har inte börjat som någon av lagen hade velat och men de senaste veckorna kom lagen igång igen och i Galatasaray har det skett stora rotationer. Inför matchen så var det hela fem turkiska spelare med från start: Målvakten Okan Kocuk, försvararna Ahmet Calik och Emre Tasdemir samt Ömer Bayram i mittfältet och Adem Büyük i anfallet. Flera av nyförvärven i somras började på bänken: Emre Mor, Michael Seri, Steven N’Zonzi och Jimmy Durmaz. Den stora värvningen som fick eko runtom i hela världen, Radamel Falcao, är fortsatt  skadad och missade även denna matchen. Istället fanns nyförvärvet Ryan Babel och Sofiane Feghouli med i anfallet bredvid Adem Büyük. Ryon Donk och Mario Lemina tog plats bredvid Ömer Bayram i mittfältet och Marcao samt Mariano spelade med Ahmet Calik och Emre Tasdemir i försvaret.

I Istanbul Basaksehir började landslagsmålvakten Mert Günok i mål med Clichy, Epureanu, Ponck och Caicara framför sig. Landslagsspelarna Irfan Can Kahveci och Mahmut Tekdemir började på mittfältet tillsammans med Mehmet Topal, Edin Visca och Okechukwu Azubuike. Längs fram hade gästerna Enzo Crivelli från start.

Inför matchen uppmärksammades det även när Arda Turan gick över och pussade Fatih Terims hand och de båda kramades vilket tyder på att de båda ska ha blivit sams igen efter bråket under EM 2016.

Arda Turan började på bänken men kom in i den 87:e minuten och möttes mest av burop från hemmapubliken. Den förre landslagsspelaren var en av många rutinerade och välkända namn på Basaksehirs bänk som bestod av förre landslagsmålvakten Volkan Babacan, Demba Ba, Gökhan Inler, Robinho, Eljero Elia och talangen Berkay Özcan som var med och spelade mot Andorra när landslaget spelade sin sista EM-kvalsmatch.

Den första halvleken slutade mållös och Enzo Crivelli hade ett skott på mål för gästerna som Okan Kocuk räddade. Även Mert Günok fick sträcka sig på ett läge som Adem Büyük var sist på att röra bollen. Matchens enda mål kom i andra halvlek.

I den 78:e minuten tog Istanbul Basaksehir ledningen efter att inbytte Fredrik Gulbrandsen gjort mål. Den norske anfallaren blev framspelad av Irfan Can Kahveci som har varit en av Istanbul Basaksehirs främsta spelare den här säsongen.

Galatasaray förlorade sin första hemmamatch på 41 matcher och vinsten tar Istanbul Basaksehir upp på en första plats med en match mer spelad än de övriga lagen.