Landslaget under Senol Günes och hans uttalanden efter matchen.

Landslaget är klara för EM 2020 och har gått riktigt starkt under Senol Günes. Enbart en förlust har det blivit sedan han tog över landslaget.

Vinst: 2-0 Albanien (EM-kval, borta)
Vinst: 4-0 Moldavien (EM-kval, hemma)
Vinst: 2-1 Grekland (vänskapsmatch, hemma)
Vinst: 2-0 Uzbekistan (vänskapsmatch, borta)
Vinst: 2-0 Frankrike (EM-kval, hemma)
Förlust: 1-2 Island (EM-kval, borta)
Vinst: 1-0 Andorra (EM-kval, hemma)
Vinst: 4-0 Moldavien (EM-kval, borta)
Vinst: 1-0 Albanien (EM-kval, hemma)
Oavgjort:1-1 Frankrike (Em-kval, borta)
Oavgjort: 0-0 Island (EM-kval, hemma)

En förlust på elva matcher samt åtta vinster och två oavgjorda är ett resultat som tyder på att landslaget är på rätt riktning.

Efter matchen sade Senol Günes att landslaget är mycket stolta över att ha kvalat för EM och att fotbollsförbundet behöver arbeta med att hitta en ny fotbollsdesign för att alltid kvalificera sig för de stora turneringarna och ta fram fler nya unga spännande spelare:

– Jag hoppas att de bästa dagarna blir alltid våra, vårt lands. Det är fint att vinna, att sluta samman är ännu finare. Vi ska spela EM, vi är glada och stolta. Vi har tidigare spelat VM och EM. Jag tackar alla spelare som lyckades med att kvalificera till EM nu. Jag kom hit i mars månad, det har gått nio månader. Vi har “fött ett barn” nu (med syftning på det nya landslaget som nu har tagit sig till EM). Nu måste vi ta hand om barnet och se till att barnet växer upp. Vi måste tänka på hur Turkisk fotboll ska växa och hur organisationen ska se ut. Vi måste ändra på fotbollskulturen. Jag hoppas detta blir en bra start på det. Landslaget är inte mitt, det är allas. Vi har fått oss en mycket bra chans nu, vi har kämpat hårt för att nå det här (EM). För att öppna upp vägen för nya spelare så måste vi jobba hårt med en plan och ett program. Det är inte ett jobb för en person, alla måste vara med på det här och lyckas vi med detta så kommer det bli mycket bra.

Om matchen:

– I första halvlek kunde vi inte svara emot Islands vilja att  vinna och deras tuffa spel. I andra halvlek gjorde vi det men i den sista delen så hade vi det lite svårt. Vi ville spela utan att ta risker. Vi ville hellre gå till EM än att vinna matchen. De försökte spela på sin fysik och sina fasta situationer. Vi stod emot bra. Våra fans var bra. Vi har spelat tre matcher i Istanbul nu. Senare så tror jag att det är dags att spela matcher i “Anatolien” igen. Vi gör detta tillsammans och detta är viktigt, att samla ihop människor till en och samma ställe, säger Senol Günes.

Senol Günes meddelade också att han kommer att rotera i truppen och att bland annat Enes Ünal kommer att få spela mot Andorra och även Ahmed Kutucu kommer att vara involverad.