Landslagstruppen: Statistik på spelare och truppen

Turkiet går in i slutskedet av kvalspelet för EM 2020 och kan säkra avancemanget redan på torsdag. Landslaget här även allting i egna händer för att vinna gruppen.

Följande spelare har blivit uttagna till truppen: (Truppen kan ni även hitta här)

(Spelare, klubb, födelsedag, matcher / mål i landslaget, landslagsdebut)

– Truppens mest rutinerade spelare är kaptenen Emre Belözoglu som har över 100 landslagsmatcher och gjorde sin debut 23:e februari 2000 (!) under Mustafa Denizlis ledning som förbundskapten. Emre debuterade som 19-åring och har under de senaste åren inte alltid blivit kallad till landslaget och har under sin karriär även haft stora skador, trots det är den 39-årige mittfältsgeneralen onekligen en av de främsta spelarna inom turkisk fotboll.

– Fenerbahces målvakt, Altay Bayindir, har flyttats upp från U21-truppen och har ersatt Gökhan Akkan som fått lämna återbud på grund av en skada.

– Tre spelare som är med i truppen och som inte har gjort sin debut i landslaget är utöver Altay Bayindir: Ozan Kabak (Schalke 04) och Mert Cetin (AS Roma)

– Burak Yilmaz med 58 matcher i landslaget är spelaren som har flest mål i landslaget bland de uttagna (24 mål totalt i landslaget). Han är även den spelare som har gjort flest matcher efter Emre Belözoglu i truppen och debuterade för landslaget 2006. Efter Burak är det Hakan Calhanoglu som är född 1994, som har flest landskamper (45 matcher, 10 mål).

– 14 av de uttagna spelarna spelar i utländska ligor. 14 stycken spelar i den turkiska ligan. Fenerbahce är laget med flest spelare med i truppen (5 stycken). Medipol (Istanbul) Basaksehir är laget med nästflest spelare (3 stycken).

– Fyra av spelarna (Cengiz Ünder – AS Roma, Mert Cetin – AS Roma, Merih Demiral – Juventus & Hakan Calhanoglu – AC Milan) spelar till vardags i italienska Serie A.

– Tio spelare har gjort färre än tio eller inga landskamper alls för Turkiet.

– Truppens snittålder är 25,6 år.

– Cenk Tosun har gjort flest mål i EM-kvalet (5 mål) följt av försvararen Kaan Ayhan som har gjort tre mål. Cenk har även gjort flest assists, tre stycken. Flera spelare har gjort minst två assists i EM-kvalet.